Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7475767778 407> |
Korisnik | |
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da Dini dobro kažeš, ali ako uzmemo u obzir možda ova dvojica stagniraju baš zato što su sijani usred zime ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Ja ih ne bi dirao, čini se da se ni ovako ne žale. Valjda ti neće početi i ovi stagnirati.
Imam jedno blesavo pitanje, mogu li adeniumi preko dana biti blizu prozora, a poslije jos 10 sati u hodniku gdje imam na jednom malom akvariju nekakvu vrstu viseće rasvjete. Štedna žarulja od 15W, 6700K, Odmah bi bili do te žarulje na 5 cm. Može li im ta žarulja odglumiti sunce? Akvarijsko bilje mi super uspjeva na tom svjetlu. |
|
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Vidjet ću još, baš nešto razmišljam da li da ih presađujem ili ostavim tako.....zaboravila sam reći, imam dva prošlogodišnja, lijepo su preživjeli, ali rastu užasno sporo, gotovo nit se miču , niti pomiču..Posijani su u zimi i vjerovali ili ne još su živi, ali ovoproljetni malci su ih dostigli i rekla bih prestigli.....ma nije mi uopće važno ni to što su ti dvojica užasno spori, imam strpljenja, ali važno je to da su ipak uspjeli izgurati prošlu zimu u istim takvim uvjetima i zemlji kakva je sad... |
|
![]() |
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
paaa...uzmi sad i presadi dva npr u neki malo propusniji supstrat. pa ces vidjet kako ce koji rasti u tvojim uvjetima. ako jedna grupa i propadne valjda nece ona druga.
|
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
Hvala Wolfsbane ! ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
monstera, za sad su sasvim ok, ali pravi test ti dolazi sa prezimljavanjem, sretno!
moji su bas nesto navalili cvjetati, valjda stres od unosenja. ![]() ovo je mrsava mala biljcica, a cvijet ogroman, cca 9 cm u promjeru ![]() ovaj je pak ne mini, nego mikro. sicusan, mrsav nikakav, bio je medju onima najslabijima u "leglu" ali se pokusava izvuc cvjetanjem ![]() losa slika, al ovaj bas tjera hrpu cvjetica, koji su skoro bijeli, samo je rub blago roze boje. fora je, samo cim ga zaboravim zalit objesi cvjetove ![]() sto se temperatura tice, eksperimenta radi ostavila sam vani uz zid od kuce dva iz reznice. prezivjeli su vec dva jaka mraza (dvije noci za redom), nis im ne fali za sad. ne sumnjam da bi krepali na minus deset doduse. |
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
Dini, kako god želiš, ja sam sve radila prema svom nahođenju, onako kako sam mislila da će za njih biti dobro..Evo moji buckići govore sami za sebe...Nisam ih baš često ni prihranjivala, možda će svima zvučati smješno....Pošto se više bavim povrćem i samo u startu mladim biljkama dodajem univerzalnu Plantellu u kristalonima ( isključivo za povrće )..No doista zvuči jako smješno, ali tu istu Plantellu primjenjujem i na svom ostalom bilju, tj. cvijeću....Ne vidim da se baš cvijeće puno buni, naprotiv, još samo lijepo napreduje.....Na adeniumima sad trenutno radim jedan experiment, počela sam ih prihranjivati bio gnojivom ( Enzim od otpada povrća i voća ), ostaje mi samo pratiti što će se dalje događati... |
|
![]() |
|
![]() |
|
Dini55 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Ožujak 2013 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 151 |
Jasnije mi je sada. Mislio sam gnojiti s NPK gnojivom + mikroelememti.
Znaci ne treba mi perlit, dovoljni su mi oni sastojci gore napisani? Ili da dodam jos nesto? |
|
![]() |
|
Nešto je bilo pijeska već dok sam ju kupila, a nešto malo sam i sama dodala....No dok su sijanci bili svi zajedno na okupu, nije bila takva zemlja, nije bilo pijeska unutra.....Ono što je izgleda bilo presudno da moji sijanci lijepo niknu je izgleda malo viša temperatura ( u samom startu je sigurno bila oko 30C° ) i visok postotak vlage u zraku ( plastenik )..Izlazili su redom svi kao iz vode... |
|
![]() |
|
![]() |
|
milica09 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 57 |
Monstera tvoji su super, ali nije ni svaka kupovna zemlja ista. U tvojoj se cini mi se vidi pesak. Jesi ga sama dodavala, ili je takva zemlja ili me oci varaju.
|
|
![]() |
|
A što kažete na ovo ? Obična kupovna zemlja, sijanci sijani u plasteniku ovog proljeća.... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
milica09 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 23 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 57 |
|
|
![]() |
|
Hvala na savjetima, znači zemlju izbacujem.
Glinopora imam, cigle isto nadem i smrvim, borovu koru isto lako nađem. Ali mi nije jasno od cega ce onda rasti sijanac? |
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Moje mahune lijepo rastu, tako da, ako Bog da, taman negdje u ožujku ili travnju ću sijati svoje vlastito sjeme:
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Dini, ne bih ti preporučila običnu zemlju za cvijeće, oni su jako osjetljivi na truljenje. Ako pročitaš Pinusove i Wolfsban-ine postove, vidjet ćeš da oni prave uglavnom anorganski supstrat (glinopor, mrvljena cigla...) s nešto malo organskog (glistenjak, borova kora...). Bitno je da supstrat bude jaaako ocjedit, tj. da voda samo prođe kroz njega. Pinus čak sav supstrat sterilizira da bi spriječio mogućnost gljivičnih oboljenja. Od kad slušam njihove savjete, još mi ni jedan adenium nije obolio.
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Čitam na netu da adeniumi zimi podnose najniža temperaturu 7-8 stupnjeva Celziusa, dok ih temperatura od 4 stupnja ubija. Naravno, zalijevanje ne dolazi u obzir pri tako niskim temperaturama. Kod mene na stubištu temperatura ne pada ispod 10 stupnjeva (4. kat), ali za svaki slučaj imam uz biljčice termometar.
![]() Ja svoje silim na mirovanje zato da se ne izduže, premalo vremena mogu provesti na suncu, a toplina i vlaga bez dovoljno sunčevog svjetla ih potiču na izduživanje. Već su ionako predugački! ![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Milice, ovi tvoji sasvim solidno izgledaju.
Marsha, svojim pitanjem si me nešto potakla na razmišljanje: gle, to su samo sukulenti, dakle kao i sve druge možemo ih držati na hladnijem, al ne jako hladnom. Bojim se da im ispod 15-tak celzija ne bi baš bilo dobro. Ja se držim pravila da pratim njih i njihovo ponašanje, pa stoga, ako mi rastu ( kao što sad rastu) nastavljam ih i dalje zalijevati i prihranjivati. Na toplom su, čak i sunca imaju tijekom prijepodneva. Ne bih se usudila silit ih na mirovanje, bojim se da se ne bi probudili na proljeće. Iako sam već godinu i pol u uzgoju adeniuma, mislim da još ne znam ništa o njima. Nekad mi se čine veoma jednostavni, a s druge strane znaju zakomplicirati život, da mi pozlije ! E sad.....budi pametan !
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
Evo mog iskustva. Doduse prvi put ih imam. Kupila sam 24 semenke sredinom avgusta i posto sam iscitala sve moguce postove o sadnji mnogi preporucuju kokosov supstrat. E sad ja ga nisam mogla naci da ga kupim pa se setim da mi je ostala jedna saksija sa nekom cupavm zemljom (tu je bila saflera kupovna posadjena i nekako mi je propala samo se osusila). Elem ja sam tada tu saksiji samo cusnula u podrum. I tada je uzmem i istresem tu zemlju (cupavu) pretpostavljam da znate o cemu pricam jer su mnoge kupvne biljke (u cvecarama) posadjene bas u taj supstrat. Resim ja da se oprobam sa njim i samo sam malo dodala kupovne zemlje otprilike petinu. Posadim 13 semenki i pokrijem najlonom za 4 dana 12 niklo jedna samo nije. Sledecu turu sam posadila u samo kupovnu zemlju (onog treseta nisam imala vise) i isti postupak i sve semenke mi propale (istrulile) verovatno zbog viska vlage. A evo kako sad izgleda prva tura (juce sam ih bas prbacila u zasebne casice jer su svi bili i ovoj kutiji od sladoleda). Sad sam ih posadila u zemlju za kaktuse.
![]() |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Andina, jel smiju oni bit na hladnijem po zimi?
|
|
![]() |
|
cupsica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2013 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 247 |
Dini55, mislim da bi trebao napraviti boji supstrat. O supstratu imaš jako puno u ovoj temi, pa pogledaj
![]() I ja sam nedavno sijala, iako mi je savjetovano da pričekam proljeće. Pa ti odluči što ti je bolje ![]() ja svoje, doduše, namjeravam držati cijelu zimu u stakleniku s umjetnom rasvjetom, pa pretpostavljam da ću im uspjeti simulirati proljeće/ljeto na taj način. Sjeme stavi svako u malu čašicu, običnu plastičnu, samo je odreži da bude manja. I onda te sve posudice stavi u jednu veću plastičnu posudu, prekrij celofanom i stavi na što toplije mjesto. Neka ti budu dan i noć na toplom. Čitala sam ovdje da bi trebao provjetravati, odnosno skinuti celofan svakih par dana, da dobiju malo zraka, ali ja svojima nisam skidala. Prva tura mi je skroz propala, ne znam u čemu je bio problem. Druge dvije proklijale jako brzo i jako lijepo ![]() Supstrat probaj napraviti na bude propusniji. Ja sam svoje sadila u kupovni supstrat za sukulente kojem sam dodala lomljenu sitnu ciglu, perlit i nešto još ( što iskreno ne znam kako se zove ![]() Ukratko, pročitaj kakav supstrat Pinus radi ![]() Sretno ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7475767778 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |