Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 324325326327328 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Status: Offline
Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 08:54
Za kaudeks ti ne znam odgovor, ali listići i kod mene pomalo žute i opadaju. Dani su kraći, sunca sve manje, navečer ostaju vani i na temperaturi oko 12 stupnjeva dok ne dođem s posla i ne sklonim ih na toplo - mislim da se spremaju na spavanje i zato odbacuju listiće.
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 08:55
Marsha, meni se u nekoliko navrata dogodilo da mi kaudeks ,iz ne tnam kojih razloga, postane plosnat. Nisam tome pridavala neku važnost, jer su se uvijek vratili na obli oblik. Možda je kod tebe nešto drugo, ne znam.
Meni je sad problem uhvatiti novi ritam zalijevanja. Dok su bile vrućine, nemilo sam ih potapala, e sad treba zalijevanje svesti na odgovarajuću mjeru i to mi je malo teže za procijeniti. Jedan mi je već platio glavom, a nekoliko sam po hitnom postupku vadila van iz supstrata i sad su na sušenju, jer je trulež već malo krenula u napad.

...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 576
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 09:43
Cure hvala
bit će da se spremaju za spavanje
Glikica, caudex je ipak malo deblji pa mu očito duže treba da se vrati u obli oblik a sve skupa i nije tako davno presađen. A kak je presađen tak je postao plosnat, vjerojatno mu je šok jer je korijenje ogormno i zbilja je veliki. Bez obzira na sunce vrućina nema i trudim se zalit ih svaka 2-3 dana i to ne previše, caudexi čvrsti i čine se ok.
Ove zime će dobiti 2 posudice na radijator da imaju više vlage jer su puno veći nego prošle zime.
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 247
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:00
Jutro Smile

Proklijalo ih je sada 4 Smile
Međutim, na 2 mi se čini da se plijesan lovi... Skroz pri dnu, uz zemlju imaju nešto bijelo mucasto. Nije korijen.

Ako je plijesan, kako da to riješim? Cry
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:04
posipaj cimetom
Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:04
cupsica, nije to plijesan te bijele dlačice su ok, kasnije će same nestati kada se biljka ukorijeni
nemaš brige Wink

Na vrh
marsha View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje marsha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:05
Cupsica, stavi sličicu da ih vidimo Smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:08
Originalno poslano od člana marsha marsha napisao:

cupsica, nije to plijesan te bijele dlačice su ok, kasnije će same nestati kada se biljka ukorijeni
nemaš brige Wink

Joj hvala ti, već sam mislila da mi odoše dva klijanca Smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:17

Cupsica, stavi sličicu da ih vidimo Smile

Evo slikice... Vidi se samo jedan, jer je ostalo toliko orošeno da nema uopće smisla slikati...
Za par dana kada se skroz usprave skinut ću foliju, pa ih onda sve poslikam Smile

Slabo se vidi, znam, ali strah me previše prčkati...
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:29
26. 9. 2013

E sad na dva su mi se iz oblih caudexa kao da su se smežurali, više nisu skroz obli ali je caudex i dalje odlično čvrst, i adeniumi normalno dalje rastu. 

marsha,mislim da je problem u vodi. Pretpostavljam da su se smežurali radi pomanjkanja vode. S vremenom će opet doći na svoje.

Adeniumi  koji su mi dugo vremena rasli u premalim teglama ili su još uvijek u njima posađeni ostali su mali. Na slici je jedan pincirani adenium.  Evidenciju ne vodim precizno. Nakon 2 – 3 presađivana više nisam 100 % dali je arabicum ili obesum ?

Cupsica, bravo za klijance. Ne zaboravi da je i svijetlo(sunce) važno ako želiš da formiraju lijepu skladnu krošnju.

Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 10:53
cupsica, to su korijenove dlacice! nemoj ih ubit biljka ti jedino kroz to trenutacno vuce nutrijente i vodu. bolje bi ti bilo zatrpat to gdje jesu lagano sa supstratom,one trebaju doci u kontakt sa necim gdje ce postojati (mikroskopski) film vode.
sto me dovodi i do marshinog problema. kada presadjujes biljku neminovno je da se dio tih istih dlacica unisti, sto znatno smanjuje sposobnost biljke da upija vodu i hranjiva. medjutim ako se biljku u medjuvremenu zasusuje, stavlja u totalno suh supstrat ili nesto slicno, biljka ce izgubiti svo tanko korijenje koje ju zapravo hrani. ionda treba vremena da to ponovo naraste, u medjuvremenu biljka kao da i nije u supstratu, kao mi u vodi, ima u vodi kisika ali to nama nis ne znaci. kad se to dogodi treba biti posebno oprezan jer je biljka tu sklona truljenju tj ne vuce vodu iz supstrata pa ovisno u sto ste ju posadili taj rizik je veci ili manji. ima tu jos detalja, ali generalno to je to. tvoja biljka je vjerojatno dozivjela i neku infekciju u medjuvremenu i sad se polagano bori protiv toga. moj savjet je da ju pustis tak kak je, daljnje prckanje moze samo pogorsati stvar.

jos nekaj, cupsica, uzmi pincetu i skini tom sijancu ljusturu, hoce kotiledoni strunuti ako se predugo ostavi ljustura gore, posebno ako je zatvorena posuda.

G, zao mi je za ovog strunulog. u kojoj je kombinaciji supstrata bio?

od mene za kraj:

ne znam zasto ali moji su sad coporativno navalili cvjetati, taman kako sam ih spremila unutra. 
sto se listova tice, jucer sam sa najveceg arabicuma ocerupala dvije sake listova, iako se ne vidi bas, on ce ici na ful mirovanje :)
velika gorica
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 12:35
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Cupsica, bravo za klijance. Ne zaboravi da je i svijetlo(sunce) važno ako želiš da formiraju lijepu skladnu krošnju.

Hvala Smile

Jako sam si ponosna na svoje beboline Big smile
Evo ih sad na suncu i nadam se da će sunca biti još neko vrijeme... A kad ga nestane idu u staklenik pod umjetnu rasvjetu Smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 12:43
Originalno poslano od člana Wolfsbane Wolfsbane napisao:

cupsica, to su korijenove dlacice! nemoj ih ubit biljka ti jedino kroz to trenutacno vuce nutrijente i vodu. bolje bi ti bilo zatrpat to gdje jesu lagano sa supstratom,one trebaju doci u kontakt sa necim gdje ce postojati (mikroskopski) film vode.
sto me dovodi i do marshinog problema. kada presadjujes biljku neminovno je da se dio tih istih dlacica unisti, sto znatno smanjuje sposobnost biljke da upija vodu i hranjiva. medjutim ako se biljku u medjuvremenu zasusuje, stavlja u totalno suh supstrat ili nesto slicno, biljka ce izgubiti svo tanko korijenje koje ju zapravo hrani. ionda treba vremena da to ponovo naraste, u medjuvremenu biljka kao da i nije u supstratu, kao mi u vodi, ima u vodi kisika ali to nama nis ne znaci. kad se to dogodi treba biti posebno oprezan jer je biljka tu sklona truljenju tj ne vuce vodu iz supstrata pa ovisno u sto ste ju posadili taj rizik je veci ili manji. ima tu jos detalja, ali generalno to je to. tvoja biljka je vjerojatno dozivjela i neku infekciju u medjuvremenu i sad se polagano bori protiv toga. moj savjet je da ju pustis tak kak je, daljnje prckanje moze samo pogorsati stvar.

jos nekaj, cupsica, uzmi pincetu i skini tom sijancu ljusturu, hoce kotiledoni strunuti ako se predugo ostavi ljustura gore, posebno ako je zatvorena posuda.

Smile
Uh što volim ovaj forum, svi ste tako susretljivi i rado dajete savjete Smile
Hvala vam svima na tome Smile

Sjeme je posađeno u plastičnu čašicu, svako zasebno, tako da ga nemam namjeru vaditi u skorije vrijeme iz te čašice. U proljeće vjerojatno... Ili ako tjekom zime, pod umjetnom rasvjetom, narastu da ih se treba presađivati...

Prilikom presađivanja, mislila sam razrezati plastičnu čašicu i biljku skupa sa cijelim supstratom koji ima samo staviti u veću posudu i više supstrata... Na taj način ne bih pokidala male korijenčiće...

Hmm, da mu skidam ljušturu? Uf uf, to bi značilo da trebam skidati foliju i prčkati po biljci... Bojim se da ih ne upropastim time...

Ništa, idem probati skinuti ljuskicu, valjda će biti ok...

P.S. Adeniumi su vam prekrasni, slikice mi svaki put uljepšaju dan... Jednog dana će možda i moji vama uljepšati dan svojom ljepotom Smile

Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 13:24
Skinute ljuskice s dva veća klijanca...
Ovi manji će još malo pričekati Smile
Evo i slikice sva 4 klijanca Smile

I peto sjeme je napuklo, pa pretpostavljam da će i ono skoro proklijati Smile
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 15:46
Cupsice, fino izgledaju, bit će nešto.

W, supstrat je po ps-u, sve kako treba, ne znam koji mu je jarac bio, al bilo je brzinski, nisam ni skužila dok nije bilo kasno.

E sad imam jedan drugi problem: Jednom sam odrezala dio korjena sve do zdravog i još malo više. Sad se zasušio, i što dalje? U čega ga posaditi i kako dalje sa zalijevanjem ? Da ga ostavim nekoliko dana u suhom supstratu, pa tek onda po malkice davati vode ? Još mu je ostalo nešto sitnih korjenčića. Frka mi je velika, jer ovog jednostavno nikako ne smijem izgubiti.

Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 16:08
evo i slika, da mi lakše možete savjetovati

Uploaded with ImageShack.us
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 17:33
ja bi ga jos ostavila vani. ovo sitno korijenje je vec mrtvo, nis nebu od njega vise (barem iz ovih vrhova, oni mogu jos potjerati ali iz debljeg dijela tak da nemoj to rezati). a na ovom odrezanom dijelu se jos nije stvorio kalus (iz kalusa nastaje kasnije novo korijenje), tako da je velika sansa da bi ti poceo trunut opet. ostavi ga jos tjedan dana barem vani, i onda posadi duboko da su svi ovi cvorovi bar koji cm ispod zemlje. onda vode na kapaljku, najbolje je prskalicom ali temeljito oko njega svakih 4-5 dana, ovisi na kojoj temp ces ga drzat. ja bi ga mozda stavila i u plasticnu flasu, jer ovo ti je sad prakticki reznica koja se mora ponovo zakorijenit. adeniumima to nije problem btw, on ce potjerat ponovo, samo ne smije biti na hladnom i mora mu se dati vremena da stvori kalus, inace nis od novog korijena.

cupsice, ovaj dio sa presadjivanjem je zapravo bio za marshin problem, a nadovezao se na tvoj. enivej nemoguce je presadjivanjem sasvim ocuvati najosjetljiviji dio korijena, jer se puno mehanicki osteti,a dobro je da im se makne truli i stari supstrat sa korijena. 
velika gorica
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 18:07
Tnx W ! Objesit ću ga negdje na štrik kao Tajlanđani i nek se suši.
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 19:06
Originalno poslano od člana Wolfsbane Wolfsbane napisao:

cupsice, ovaj dio sa presadjivanjem je zapravo bio za marshin problem, a nadovezao se na tvoj. enivej nemoguce je presadjivanjem sasvim ocuvati najosjetljiviji dio korijena, jer se puno mehanicki osteti,a dobro je da im se makne truli i stari supstrat sa korijena. 

Aha, onda dobro, kad ću ih presađivati maknut ću stari supstrat Smile

Međutim, mislim da nema potrebe da ih odmah presađujem, budući da je svaki u svojoj posudici. Ili ima?

Sad ih gledam, ova dva malca kojima sam skinula ljuskicu već su se uspravili Big smile
Očito im je ljuskica bila teška... tako su che che, stalno blejim u njih Big smile
Na vrh
Wolfsbane View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Wolfsbane Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 19:36
Np G, sretno

Cupsice, ne, ostavi ih tako jos bar dva tri mjeseca :)
Nisu se uspravili sa lupinom jer nije svjetlost dolazila do vrsnog dijela ;) sad ce siriti kotiledone i dalje normalno rasti.
velika gorica
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 324325326327328 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,688 sekundi.