Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4142434445 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hvala ti na lijepoj poruci! ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Što god kažem, samo ću se ponavljati ali moram reći da sam ovisnica o biljkama, da je nemjerljiva energija koju s njima razmjenjujem. |
|
![]() |
|
petit, može i ujutro jedna?
![]() KARMEN, nisi daleko, možeš se malo provozati. ![]() Antonija ![]() Desert rose ![]() |
|
![]() |
|
MAJČINA DUŠICA/ TIMIJAN Thymus
Thymus potječe od grčke riječi thymom što znači hrabrost. Majčina dušica je nadahnula mnoge pjesnike, Kipling je napisao: vjetrom šibana majčina dušica što miriše na juto u raju Oduvijek su je cjenili poznavatelji "biljne vještine" i ova biljka je sastojak čarobnog recepta iz 1600. god, koji omogučuje da se vide vile. Treba razikovati timijan-thymus vulgaris i majčinu dušicu-thymus serpyllum. Oboje su iz roda thymus. Timijan raste uspravno i cvjeta bijelim ili lagano roza cvjetićima. Majčina dušica je puzava i cvjeta tamnije roza cvjetićima. Majčina dušica Ima gorak okus i velika ljekovita svojstva. Pomaže kod prehlade, problema sa probavom, kašlja,nesanice, slabe cirkulacije, te potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca. SIRUP OD MAJČINE DUŠICE Cvjetove i stabjike treba ubrati mokrim rukama i staviti u staklenku, red bilja red šećera . Ostaviti na suncu tri tjedna. Prilikom cjeđenja, cvjetove i stabljike koji su bili natopljeni šećerom, isprati u malo vode idodati u sirup. Sirup zagrijavati dok se ne zgusne ali ne smije zakuhati i ne smije biti pregust. Kada je gotov, uliti ga u staklenke i koristiti kod prehlade. Timijan je čudljiva biljka, nije agresivan, može tu i tamo "zaspati" Blažeg je okusa od majčine dušice i zbog toga se češće upotrebljava u kulinarstvu Ako ga želite spremiti za zimu berite ga dok cvate-gornju pollovinu stabljike, objesite naopačke i čuvajte na suhom mjestu. Kada je potpuno suh spremite ga u staklenke. Pijte čaj od majčine dušice i jedite hranu začinjenu timijanom i bit ćete zdravi. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() Savjet za biljke u posudama Ako vam je biljka koja raste u posudi korjenjem premrežila cijelu posudu, ne morate je presađivati u veću. U proljeće je izvadite i otpilite jednu trećinu korjena, u istu posudu dodajte nove zemlje, pognojite i vratite ju nazad. Skračivanjem korjena ojačavate biljku. Neke biljke ne vole biti u velikim posudama. Vranjemil npr. više voli kada mu je korjen sputan. |
|
![]() |
|
Šeflera
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1337 |
Ah, šta da kažem, sve je već rečeno! Prekrasne slike, prekrasno cvijeće!
Da li je ono kućna sreća pored onog drveta?
![]() |
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Svakog se jutra buditi uz pogled na ovakav vrt, sa spoznajom da je baš taj vrt ugostio i radovao tolike drage ljude, sigurno je pravo bogatstvo!!
Slavujčice, tvoje srce pjesninje i ruke pravog paora (paorke, zapravo
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Onaj tepih je kućna sreća Helxine soleirolii kod mene raste u vrtu u hladovini, jako se brzo širi i počela se penjati na panj. u jesen od prvih mrazeva pocrni a u proljeće zazeleni i bude još ljepša. ne smeta joj niti što je zalijem po listovima i sve prepreke na koje naiđe pokrije. to malo čudo poguši i korove i sve biljke na koje naiđe |
|
![]() |
|
dadinica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Travanj 2012 Lokacija: Baranja Status: Offline Bodovi: 5177 |
Gledam i divim se...
Moram priznati - da nije klupe vrt ne bih prepoznala!!! I kalikant je procvjetao... sve pršti na sve strane, ne znam kuda prije pogledati. A slika geranijuma i paprati je tako smirujuća.... briše sve tenzije lošeg dana. Hvala ti!
|
|
Pozdravi iz Baranje!
|
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Svratila i ja malo da vidim šta ima ......a bomei ma svašta lijepoga !!!
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Prekrasne slike tvojeg raskošnog vrta
![]() |
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
jutro u mom vrtu ...negdje oko 6 sati dok još nema jakog sunca...mirisi kalikantusa, karanfilića, perunika...ma tko to može platit! a ovo za ruke, e super si napisala.već dugo tražim usporedbu a ova mi je super jer me vrača mojim korjenima.kao da si vidovita. negdje sam pročitala: daj mi vrt pun cvijeća i sobu punu knjiga. imamo u vinkovcima super knjižnicu, čak 6 knjiga možemo posuditi. |
|
![]() |
|
i već sam rekla da ovo još nije sve što moj vrt može dati. paprat je u djelu koji nikada nema sunca i pogled na taj dio vrta zaista djeluje smirujuće . |
|
![]() |
|
dijana7566 ![]() Neukroćena biljka ![]() DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Srećica ti je fenomenalna, a o svemu drugom da i ne govorim.
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
![]() |
|
![]() RAZMNOŽAVANJE PERUNIKA Želite li razmnožiti peruniku najbolje je to učiniti nakon cvatnje jer ako se razmnožava u jesen često se dogodi da iduću godinu ne cvjeta. To se pogotovo dogodi novostvorenim kultivarima krupnog cvijeta i prelijepih boja. Primjetila sam da se kultivari puno sporije šire i ne stvaraju istu količinu rizoma kao obične perunike. Kada dijelite peruniku iskopajte cijelu biljku, odvojite rizome, prikratite dugačko korjenje i velike listove. Djelove podanka posadite plitko, neka samo korjenje bude u zemlji a rizomi neka budu na površini, samo malo zatrpani zemljom. Korjen perunike je ljekovit. Osušen i samljeven miriše na ljubičicu. |
|
![]() |
|
Glikica
mali kaktus dijana dobro mi došle ![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Sada u tik zore,same ti i ja,gledamo se u oči i ne lažemo...
zajedno šlušamo poj slavuja i divimo mu se.A vrijeme stalo... Navratiti ću ti ja opet,da napunim dušu pozitivnom energijom jer samo nam to treba biti pozitivci. ![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
agava1504 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 24 Siječanj 2013 Lokacija: Moslavina Status: Offline Bodovi: 204 |
dugo me nije bilo, sad čitam gledam..uživam...ne znam da li više uživam gledajući ili čitajuči tvoje priče o biljkama...iz svake riječi i rečenice izvire velika ljubav i poštovanje prema svakoj biljci, svakom procvalom cvijetu....
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4142434445 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |