Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Slavujev vrt
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Slavujev vrt

Odgovori Odgovori Stranica  <1 4142434445 282>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 5 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Status: Offline
Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2013 u 21:57
Originalno poslano od člana Wanessa Wanessa napisao:

U tvome vrtu sam provela vise od sata,gledajuci prelepo cvece i diveci se njegovoj lepoti. Ali posebno me je odusevilo tvoje veliko iskustvo i poznavanje biljaka,dopali su mi se tvoji komentari o svakoj biljci koju imas u svome vrtu, lekovita svojstva i nacin uzgajanja. A imas i zlatne ruke koje prave fantasticne rucne radove. Puno sam naucila iz tvojih postova,sad znam kome cu se obratiti za savet ili
misljenje kad bude trebalo. smile91smile79
draga Wanesa ,uvijek možeš pitati ako te nešto zanima i bit ću sretna da ti mogu odgovoriti
hvala ti na lijepoj poruci!
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2013 u 22:14
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

Slavujčice moja, vjerujem da imaš još cvjetnih favorita koji se nisu stigli slikati, ali ako mene pitaš, meni je svaka biljka lijepa na svoj način, svaka čuva neku svoju cvjetnu tajnu, pa čak i one koje gotovo nikad ne cvatu.....A kavica u tvom vrtu, vjerujem da bi bila s guštom popijena,  jer ovakvo nešto se ne viđa baš svaki dan......Draga moja ti si sebi stvorila prekrasni raj na zemlji! smile78smile84
Monstera draga dobro rekla da sam si stvorila raj .
Što god kažem, samo ću se ponavljati ali moram reći da sam ovisnica o biljkama,
da je nemjerljiva energija koju s njima razmjenjujem.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2013 u 22:21
petit, može i ujutro jedna?

KARMEN, nisi daleko, možeš se malo provozati.

Antonija

Desert rose
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (3) Hvala(3)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2013 u 23:30
MAJČINA DUŠICA/ TIMIJAN     Thymus

Thymus potječe od grčke riječi thymom što znači hrabrost.
Majčina dušica je nadahnula mnoge pjesnike, Kipling je napisao:

vjetrom šibana majčina dušica što miriše na juto u raju

Oduvijek su je cjenili poznavatelji "biljne vještine" i ova biljka je sastojak čarobnog recepta iz 1600. god, koji omogučuje da se vide vile.

Treba razikovati timijan-thymus vulgaris i majčinu dušicu-thymus serpyllum.
Oboje su iz roda thymus.
Timijan raste uspravno i cvjeta bijelim ili lagano roza cvjetićima.
Majčina dušica je puzava i cvjeta tamnije roza cvjetićima.

Majčina dušica
Ima gorak okus i velika ljekovita svojstva.
Pomaže kod prehlade, problema sa probavom, kašlja,nesanice, slabe cirkulacije, te potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca.

SIRUP OD MAJČINE DUŠICE
Cvjetove i stabjike treba ubrati mokrim rukama i staviti u staklenku, red bilja red šećera .
Ostaviti na suncu tri tjedna.
Prilikom cjeđenja, cvjetove i stabljike koji su bili natopljeni šećerom, isprati u malo vode idodati u sirup.
Sirup zagrijavati dok se ne zgusne ali ne smije zakuhati i ne smije biti pregust.
Kada je gotov, uliti ga u staklenke i koristiti kod prehlade.

Timijan
je čudljiva biljka, nije agresivan, može tu i tamo "zaspati"
Blažeg je okusa od majčine dušice i zbog toga se češće upotrebljava u kulinarstvu

Ako ga želite spremiti za zimu berite ga dok cvate-gornju pollovinu stabljike, objesite naopačke i čuvajte na suhom mjestu.
Kada je potpuno suh spremite ga u staklenke.

Pijte čaj od majčine dušice i jedite hranu začinjenu timijanom i bit ćete zdravi.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 06:25
Originalno poslano od člana arim arim napisao:

Sjećanje na Tomislava me uvijek nekako rastuži makar to bilo i sijećanje u tvome vtru.
arim
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (2) Hvala(2)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 09:18

Savjet za biljke u posudama

Ako vam je biljka koja raste u posudi korjenjem premrežila cijelu posudu, ne morate je presađivati u veću.
U proljeće je izvadite i otpilite jednu trećinu korjena, u istu posudu dodajte nove zemlje, pognojite i vratite ju nazad.
Skračivanjem korjena ojačavate biljku.
Neke biljke ne vole biti u velikim posudama.
Vranjemil npr. više voli kada mu je korjen sputan.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 13:13
Šeflera

Na vrh
FLORAMYE View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
DONATOR

Bodovi: 1337
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje FLORAMYE Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 13:58
Ah, šta da kažem, sve je već rečeno! Prekrasne slike, prekrasno cvijeće!
Da li je ono kućna sreća pored onog drveta?

smile39
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 16:27
Svakog se jutra buditi uz pogled na ovakav vrt, sa spoznajom da je baš taj vrt ugostio i radovao tolike drage ljude, sigurno je pravo bogatstvo!!

Slavujčice, tvoje srce pjesninje i ruke pravog paora  (paorke, zapravo Smile )  zaista su stvorili raj u kojem svi mi učimo, promatramo i radosno dišemo!!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 20:27
Originalno poslano od člana FLORAMYE FLORAMYE napisao:

Ah, šta da kažem, sve je već rečeno! Prekrasne slike, prekrasno cvijeće!
Da li je ono kućna sreća pored onog drveta?

smile39
FLORAMJE,hvala što si opet u mom vrtu.

Onaj tepih je kućna sreća Helxine soleirolii
kod mene raste u vrtu u hladovini, jako se brzo širi i počela se penjati na panj.
u jesen od prvih mrazeva pocrni a u proljeće zazeleni i bude još ljepša.
ne smeta joj niti što je zalijem po listovima i sve prepreke na koje naiđe pokrije.
to malo čudo poguši i korove i sve biljke na koje naiđe
Na vrh
dadinica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5177
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dadinica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 20:34
Gledam i divim se...
Moram priznati - da nije klupe vrt ne bih prepoznala!!!
I kalikant je procvjetao... sve pršti na sve strane, ne znam kuda prije pogledati.
A slika geranijuma i paprati je tako smirujuća.... briše sve tenzije lošeg dana. Hvala ti!
Pozdravi iz Baranje!
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 20:37
Svratila i ja malo da vidim šta ima ......a bomei ma svašta lijepoga !!!
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 20:50
Prekrasne slike tvojeg raskošnog vrtaTongue
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 21:03
Originalno poslano od člana Anaida Anaida napisao:

Svakog se jutra buditi uz pogled na ovakav vrt, sa spoznajom da je baš taj vrt ugostio i radovao tolike drage ljude, sigurno je pravo bogatstvo!!

Slavujčice, tvoje srce pjesninje i ruke pravog paora  (paorke, zapravo Smile )  zaista su stvorili raj u kojem svi mi učimo, promatramo i radosno dišemo!!
Anaida draga,
jutro u mom vrtu ...negdje oko 6 sati dok još nema jakog sunca...mirisi kalikantusa, karanfilića, perunika...ma tko to može platit!
a ovo za ruke, e super si napisala.već dugo tražim usporedbu a ova mi je super jer me vrača mojim korjenima.kao da si vidovita.

negdje sam pročitala:
daj mi vrt pun cvijeća i sobu punu knjiga.

imamo u vinkovcima super knjižnicu, čak 6 knjiga možemo posuditi.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 21:44
Originalno poslano od člana dadinica dadinica napisao:

Gledam i divim se...
Moram priznati - da nije klupe vrt ne bih prepoznala!!!
I kalikant je procvjetao... sve pršti na sve strane, ne znam kuda prije pogledati.
A slika geranijuma i paprati je tako smirujuća.... briše sve tenzije lošeg dana. Hvala ti!
draga moja već sam ti rekla da moraš opet doći .
i već sam rekla da ovo još nije sve što moj vrt može dati.

paprat je u djelu koji nikada nema sunca i pogled na taj dio vrta zaista djeluje smirujuće .
Na vrh
dijana7566 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Bodovi: 3643
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 22:01
Srećica ti je fenomenalna, a o svemu drugom da i ne govorim.
Pozdrav iz Osijeka
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 22:51

RAZMNOŽAVANJE PERUNIKA

Želite li razmnožiti peruniku najbolje je to učiniti nakon cvatnje jer ako se razmnožava u jesen često se dogodi da iduću godinu ne cvjeta.
To se pogotovo dogodi novostvorenim kultivarima krupnog cvijeta i prelijepih boja.
Primjetila sam da se kultivari puno sporije šire i ne stvaraju istu količinu rizoma kao obične perunike.
Kada dijelite peruniku iskopajte cijelu biljku, odvojite rizome, prikratite dugačko korjenje i velike listove.
Djelove podanka posadite plitko, neka samo korjenje bude u zemlji a rizomi neka budu na površini, samo malo zatrpani zemljom.

Korjen perunike je ljekovit.
Osušen i samljeven miriše na ljubičicu.
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Svibanj 2013 u 22:57
Glikica

mali kaktus

dijana

dobro mi došle
Na vrh
Belina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 3901
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Belina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Svibanj 2013 u 07:12
Sada u tik zore,same ti i ja,gledamo se u oči i ne lažemo...
zajedno šlušamo poj slavuja i divimo mu se.A vrijeme stalo...
Navratiti ću ti ja opet,da napunim dušu pozitivnom energijom jer samo nam to treba biti pozitivci.
Hug
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
Na vrh
agava1504 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 204
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje agava1504 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Svibanj 2013 u 07:16
dugo me nije bilo, sad čitam gledam..uživam...ne znam da li više uživam gledajući ili čitajuči tvoje priče o biljkama...iz svake riječi i rečenice izvire velika ljubav i poštovanje prema svakoj biljci, svakom procvalom cvijetu....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 4142434445 282>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,469 sekundi.