Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 144145146147148 407> |
Korisnik | |
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W rekla si da arabicumi prvo krenu u visinu( jer moji su dosta izduženi) pa se nakon toga debljaju? |
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Lela, ako ti je supstrat dobro propustan, i ako mu je toplo, zalijevaj slobodno. Gle , ja sam u početku jako griješila jer nikako nisam pravila supstrat tako propustan kroz koji voda procuri odmah nakon što sipam vodu. Sad to imam i uopće nije problem voda. Takav mladi primjerak ti se ne smije osušiti, nema još ni korjen kako treba. Dakle zalijevaj ga redovito, ali ako ti je supstrat "težak i gust" neće valjati.
|
|
|
|
![]() |
|
lela.h ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Studeni 2010 Lokacija: Sl. Brod Status: Offline Bodovi: 604 |
Glikica, njemu je sada zemlja osusila... dali da ga odmah zaljevam sa manje vode? Jooj mene svega strah sa njim, da ga ne unistim... :)
|
|
![]() |
|
Lela, ja sam svoje počela prihranjivati nedavno, a to činim kod svakog zalijevanja, ali sa duplo manjom koncentacijom, čak i malo manjom nego je duplo. Obzirom da su mi na toplom i u veoma poroznom supstratu, zalijem ih svaka 2-3 dana. Jako sam zadovoljna i rastu na očigled.
|
|
|
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Prihrana tek kad dobiju barem 2 para listića. Koristim gnojivo za kaktuse i sukulente al pročitaj malo temu jer recimo drugi koriste drugačije koje mislim da sami rade koji mi se čini puuno bolji.
|
|
![]() |
|
lela.h ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Studeni 2010 Lokacija: Sl. Brod Status: Offline Bodovi: 604 |
Uz prva dva, ide mu iduci par listica, maleni jesu ali idu!
Kada sa prihranom da krenem? I koji omjer? |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Potjerat će on. Moj je čak i veći znači al vidi ga kako tjera listiće
![]() Što se tiče drvenjenja trebat će ipak malo vremena. Puno sunca i prihrana i brzo će on. Al prihrana kad ima bar 2 para listića. |
|
![]() |
|
Evo izmjerila sam svoga jedinca! On ima 4,5cm! A napravila sam to da sam izvadila reznicu hibiskusa, posto ona u 10-ak dana nije jos pocela sa ukorjenjivanjem... Presadila ju posebno i vratila u klijaliste.. a malcu nadodala zemlje odprilike pola cm. I ostao je po strani... Htjela sam ga iscupati oprezno ali iskreno, ruke su mi drhtale da ga ne ostetim! Dati cu mu jos malo vremena da se ustabili... Nakon koliko vremena oni krenu ; drveniti???
|
|
![]() |
|
žućo ima uvjete da ih samo poželjeti može, suptrat izvrstan, toplo mu je iznad radijatora, svjetlo maximalno, sunca na žalost nema, vode svaki drugi dan, a danas je dobio i hrane. Jao kad procvate
![]() |
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Ma gle ti žuće kako se razbacao
![]() Cvjetoljupcu malo za sreću treba
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ima još nekoliko pupova koji se bude, i to svi iznad kalema, dakle uskoro će biti raskoš, baš kao što si rekla !
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Mislim da je i moj malo izdužen al ga zato obožavam
![]() Proklijao je prvi i bio pokriven dok ostali nisu izašli. Al odmah je bio nekako velik. izgleda ko div među drugima al neka ga. Raste skupa sa drugima i mislim da uživa. Čista suprotnost njemu je onaj desno najmanji i najdeblji. Zato mi i jesu posebni jer su toliko različiti. lela.h slobodno ti njega presadi, jako su oni i uživaj u biljčici. Probaj ga izmjerit koliko je. |
|
![]() |
|
Upravo tako W, jedan je jači i to duplo. Baš ću ih paziti ovih dana, pa da vidim što će to biti. Maloprije sam ih još malkice špricnula da omekšam ljuskicu.
Inače, imam i ja tri jako izdužena obesuma, pa bi i oni mogli završiti u pletenici, nekad u budućnosti. |
|
|
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
moji su imali sreće, nisam niti znala da su blizanci dok nisam skinula ljuskicu.
Jedan je manji, drugi je veći a uz njih se priklonio još jedan. Moji su "siam violet" (kupljeni kao "siam violet arabicum", ali to je upitno pošto nimalo ne liće na arabicume. Isto čekam toplije vrijeme da bi ih presadila. Zasada su na toplom i "sunčanom" u klijalištu. |
|
![]() |
|
Wolfsbane ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2012 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 708 |
yup, obicno su blizanci ako je na oba kraja korjencic :) ali pazi sad, onaj koji je jaci ce povuci ljuskicu gore, i ako im ne pomognes hoce iscupati onog slabijeg van pa mu se osusi korijen i krepa. ugl prati ih i ako se krenu natezati makni ljuskicu.
moji jedan par su mi jako bitni, oba imaju neobicno valovite listove crvenkastog ruba ali je jedan puno manji rastom. jako jako me zanima kako ce rasti i cvjetati, moram ih posaditi u posebne posudice ali ne usudim se dok ne dodje malo suncanije vrijeme. |
|
velika gorica
|
|
![]() |
|
MermaidDreamer ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Prosinac 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 343 |
Možda budu blizanci :) |
|
![]() |
|
Onaj Lelin je stvarno izdužen ! Da je moj ja bih ga presadila u zasebnu posudicu, malo dublje (iz razloga što su W i mememe već naveli) i uz puno topline, sunca i redovite prihrane vjerujem da bi se dobila solidna biljka. Kad naraste i ojača( udeblja) može se gornji dio odrezati i kao reznica posaditi, a iz doljnjeg možda izrastu neke grančice i to se formira u lijepu biljku. MOŽDA, ja bih pokušala.
Moji arabicumi stoje ovako: od 30 sjemenki do sada proklijalo 21, 4 su još u fazi klijanja i pokazuju da će od njih nešto biti, jedna čašica mi je ispala iz ruke i rasula se, 3 su se upljesnivile i to sam bacila. Dakle to je 29 komada. Ostaje još jedna sjemenka i kod nje mi se dogodilo da je proklijala na obadva kraja !!!!! Ima li netko takva iskustva ? |
|
|
|
![]() |
|
našla sam ovo na netu:
"It seems deliberately done with etiolation technic in order to have long caudex. Some of this techniques used to make a broom style have began with this step. Finally, this caudex will grow to be the main stem. You can imagine an elegant form. broom style." Što se tiče mojih klijanaca, imaju 4 para listića i visinu 2,5 - 3.5 cm. Osim arabicuma koji su sijani nešto kasnije i otprilike imaju 3 para listića i visinu cca 3.5-4 cm. ( 12 sati osvjetljenje i tem. cca 26°). Do sada sam ih zalila samo jedan puta (kada su se "naborali"). Prskam ih svaki ili svaki drugi dan, par puta su ostali i do tri dana na prskanju (kada sam bila u Makarskoj i V. Loš.). Sunčali su se tokom 3 mjeseca 2-3 puta, po par sati (kada je bilo lijepo i toplo i kada mi je termometar pokazao (na suncu) 26°C). |
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
nije toliko stvar u puštanju bočnog korjena nego u tome da je ovako izdužen nestabilan i lako lomljiv - možda bi mu pomoglo ukopavanje radi stabilnosti. A opet, moguć je rast bočnog korjena iz caudexa, samo pitanje kako bi se ukopana stabljika ponašala, to dosad nisam vidio/čuo za to. Da je neki moj takav ja bih to učinio, nemaš šts izgubiti |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 144145146147148 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |