Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Čuvarkuća - Sempervivum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Čuvarkuća - Sempervivum

Odgovori Odgovori Stranica  <1 7071727374 96>
Korisnik
Poruka
kamenjar View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 3340
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kamenjar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 16:27
i ja se slazem s tim da cuvarkuce u ljeti bolje izgledaju kad su malo zaklonjene...moje su izlozene cjelodnevnom suncu pa muku mucim da mi opstanu,sama neznam kolko sam ih dobila te kupila ,al nema ih ,propadnu mi...
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...

Vir
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 19:00
R. Sara, nemam ih puno a i ništa ne znam odnosno skoro ništa ali su mi postale sve draže ove biljke.....
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt - Ljeto 2013

Bodovi: 5466
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 22:05
čuvarkuće su dobile ime po tome što rastu na krovovima i to na kosini, i ja ih imam na jednom kroviću. primjetila sam da ih je sunce počelo pržiti i ubijati tek unazad nekoliko godina.
treba im minimum zemlje da bi normalno rasle i još manje vode.voda im je najveći neprijatelj i ja za njih volim reći da su "pijanice" jer kada su u mokroj zemlji toliko piju da im mesnati listovi postanu kao žele i uginu.
nikada ih ne zalijevam, samo povremeno poprskam vodom.zimi moraju biti vani i nikada ne smrznu jer imaju u sebi "tekućinu protiv smrzavanja"
cvjetaju nakon nekoliko godina i onda matična biljka odumire ali se pobrine da ostavi cijelo gnijezdo mladih biljčica.

moje iskustvo: kada se presađuju bilo bi dobro da se ne zaliju i ne pokisnu makar tjedan dana jer čest znaju istrunuti.
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 22:44
Originalno poslano od člana SlavujVk SlavujVk napisao:

čuvarkuće su dobile ime po tome što rastu na krovovima i to na kosini, i ja ih imam na jednom kroviću. primjetila sam da ih je sunce počelo pržiti i ubijati tek unazad nekoliko godina.
treba im minimum zemlje da bi normalno rasle i još manje vode.voda im je najveći neprijatelj i ja za njih volim reći da su "pijanice" jer kada su u mokroj zemlji toliko piju da im mesnati listovi postanu kao žele i uginu.
nikada ih ne zalijevam, samo povremeno poprskam vodom.zimi moraju biti vani i nikada ne smrznu jer imaju u sebi "tekućinu protiv smrzavanja"
cvjetaju nakon nekoliko godina i onda matična biljka odumire ali se pobrine da ostavi cijelo gnijezdo mladih biljčica.

moje iskustvo: kada se presađuju bilo bi dobro da se ne zaliju i ne pokisnu makar tjedan dana jer čest znaju istrunuti.

kuvarkuce na rastu na krovovima, nego u alpskim kamenjarima. Na krovu mogu rasti samo ako ih neki covjek posadi, rijetko da se same zasiju po krovovima kuca. Ljudi su sadili biljke na krovove zato sto su mislili da tjeraju zle sile i da cuvaju kucu te da tako donose "pozitvnu energiju" a uz to bile su na dohvat ruke jer su ljekovite. To sto je neka biljak sukulent ne znaci da ne treba vodu, zapravo itekako treba vodu tjekom proljeca i perioda aktivnog rasta (sto odgovara periodu otapanja snijega na planinama) takoder trebaju i malo humusa u supstratu (u vecini supstrata u prirodi prvi je sloj, sloj humusa a debljina tog sloja ovisi o habitatu). Voda im je neprijatelj onda kada ih, nakon duze suse kada krenu ili su vec u  mirovanju (mehanizam prezivljavanja tjekom ljeta), pocnemo zalijevati i to cesto previse. Istina je da biljke u toplijim krajevima tjekom ljeta lijepse izgledaju u polusjeni.
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Ožujak 2013 u 23:24
dado_84hvala na informaciji ,ja baš stalno mislim kako su samo dospjele na krov.
vidim da im treba vode jer ju imaju i na krovu i u alpskim kamenjarima u izobilju.a tek humusa....
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2013 u 06:05
prije nekog vremena sam ostala u čudu kad sam vidjela da su mi sve male- paučinaste nestale
par godinama sam ih imala na istom mjestu, rasle su uz rub vrta, uz jednu grotu
i sada nema niti jedne...
ne sjećam se jesu li lani cvjetale, ali znam da ih je bila jedna hrpica pošto sam ih slikavala

lani sam bila kupila veće paučinaste, čak sam dobila i jednu crvenkastu od sestre i sve su procvale, do zadnje rozete

mislim da ima priča o nazivu čuvarkuće koja ide us tilu da su ljudi vjerovali da ih na krovu štite od gromova
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2013 u 11:32
Originalno poslano od člana natalija natalija napisao:

mislim da ima priča o nazivu čuvarkuće koja ide us tilu da su ljudi vjerovali da ih na krovu štite od gromova

da postoji i ta prica
Na vrh
babaos View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 19
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje babaos Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 14:28
Zimska opcija.Polako se bude i uskoro će zaživjeti u punom sjaju zelenih tonova.

Na vrh
enrikova nona View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6269
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje enrikova nona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2013 u 21:46
meni su čuvarkuće sve draže biljke

<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2013 u 21:06
Zašto je moja čuvarkuća ovako savila listiće? Previše vode? Suviše hranjiv supstrat? Držala sam je u tegli u relativno hladnoj prostoriji cijelu zimu jer joj još nije pripremljeno mjesto u vrtu. Hoće li preživjeti i trebam li je prestati zalijevati?

“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
kikach View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 497
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kikach Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2013 u 21:18
draga Andina cini mi se da joj je nedostajalo svjetla..one se hoce tako izduziti ako nema svjetla (kao i neki ostali sukulenti)..samo ju stavi na sunce i trebala bi biti ok:)
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2013 u 21:41
Andina,da su moje ja bih ih odmah stavila van,čuvarkuće moraju biti vani,u kući ugibaju koliko gad svijetla imaju.
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2013 u 22:40
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Zašto je moja čuvarkuća ovako savila listiće? Previše vode? Suviše hranjiv supstrat? Držala sam je u tegli u relativno hladnoj prostoriji cijelu zimu jer joj još nije pripremljeno mjesto u vrtu. Hoće li preživjeti i trebam li je prestati zalijevati?

vicu da im fali suncaaa!
Na vrh
Andina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Najljepši vrt pod kišom 2014

Bodovi: 3306
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2013 u 06:48
Ok, danas idu na sunce. Hvala!
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik)
Na vrh
SlavujVk View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SlavujVk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Ožujak 2013 u 07:11
Andina, nemoj ih staviti nasunce, stavi ih u sjenu da se malo oporave, vidim da su jako nježne i prozirne zato što su bile u kući.
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2013 u 20:33

Uploaded with ImageShack.us
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2013 u 20:37

Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2013 u 23:12
Moj Sempervivum je uspio vani na ovoj zimi preziviti :

Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Travanj 2013 u 14:37

Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Travanj 2013 u 14:39

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 7071727374 96>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,262 sekundi.