Pupavica - Rudbeckia fulgia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4567> |
Korisnik | ||
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Nije receno da ce cvasti ove godine, ako je sijanac koji je uzgojen preko zime nece cvijetati, ako je sadnica dobivena djeljenjem neke starije biljke onda hoce.
|
||
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
tikvić ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
|
Ja sa ih sijala prošlog proljeća i sve su već istog ljeta cvijetale, čak što više bile su jako bujne i krcate cvijetom.
|
||
![]() |
||
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
|
Eto iskustva su očito drugačija, ja sam svoju jučer smjestila u vrt pa ćemo vidjeti.
|
||
belica,zagreb
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
|
postoje i jednogodisnje rudbekije (sorte vrste Rudbeckia hirta) koje cvijetaju nakon par mjeseca od sjetve. Problem je u tome sto neznate sto ste kupili a neu drugacijim iskustvima :) |
||
|
||
![]() |
||
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
|
Ja sam dobila od Tikvić te sijance i cvjetali su kao kod nje.Evo gledam već su se ugledali iznad zemlje fino..Znači, nisu jednogodišnje ![]() |
||
Jupiiiiiiiiiii
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
ipak se radi o jednogodisnjim rudbekijama, jer one trajne ne cvijetaju prvu godinu kad se siju, tek pokoja procvijeta drugu godinu a prava cvatnja je nakon trece. |
||
|
||
![]() |
||
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
|
Pa otkud to da ponovo niču na istom mjestu?Evo kakve su bile prošle godine..
![]() ova je jednogodisnja i nje i nema ![]() i ova opet niče ![]() |
||
Jupiiiiiiiiiii
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
To su jednogodisnje pupavice, znaju se ponasati par godina kao trajnice ako su zime blage. Zanaju se same rasijati svake godine pa mozda od tuda su niknule na istom mjestu.
|
||
|
||
![]() |
||
|
Koja vrsta je trajna?Kako je raspoznati?Dobre su i ove čim niču opet,ako se i rasiju još bolje.Kao da su trajnice..
|
||
Jupiiiiiiiiiii
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Postoje 25 vrsta rudbeckija od kojih je samo jedna jednogodisnja R. hirta (ili dvogodisnja). Prirodno su rasprostranjene po cijeloj sjevernoj americi i uglavnom rastu na umjereno vlaznim livadama a neke rastu na vlaznim podrucjima (R. laciniata koja ne podnosi susu). Neke od vrsta su: R. maxima, R. triloba, R fulgida (i razne njene podvrste), R nitida, R. subtomentosa. Postoji i prirodna vrsta rudbekije sa duplim cvijetovima - R. laciniata var. hortensia, koja bas i ne lici na rudbeckiju buduci da cvijet nema karakteristicni srednji crni stozac. Tesko je raspoznati jednogodisnje rudbeckije od onih trajnih buduci da si jako slice po listovima. Najveca razlika je u cvijetovima. Trajne vrste imaju uglavno cvijetove raznih zutih nijansi dok jednogodisnje imaju sarene cvijetove sa crvenim, smedim, narancastim mrljama i inace cvijetovi su veci i stvaraju se tjekom cijele godine (dok trajnice cvijetaju krajem ljeta).
Meni osobno je najlijepsa rudbeckija maxima, lijepa strukturna i visoka biljka sa zutum cvijetovima na visokim stapkama koji podsjecaju na meksicke sesire. Lijepa mi je i sorta Goldquelle sa duplim kuglastim cvijetovima i rasperanim, glatkim listovima koja uopce ne slici na rudbeckiju. |
||
|
||
![]() |
||
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
|
pitanje za administratore: Zasto onda ova tema nosi pogresan naziv? Treba da se zove "Pupavica - Rudbeckia hirta" ako se govori o pupavici (biljka sa zutim ili oranz cvetovima) ili "Ehinacea - Ehinacea purpurea itd." (ako se radi o lekovitoj vrsti sa rozim cvetovima). |
||
![]() |
||
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
|
![]() |
||
belica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2012 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 2763 |
|
Mari divna je. pravi busen!
ja sam proljetos umovala, da li će moja cvijetati ove godine, pa se poveo razgovor, sada javljam da već cvate zadnjih 15-ak dana. |
||
belica,zagreb
|
||
![]() |
||
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
||
![]() |
||
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
|
To je moguće da je uzrok jer mokraca može uništiti biljku.
Znam da je kod susjeda koji ima uzgajivacnicu pasa, psi unistili cijelo stablo zbog "obilježavanja"
|
||
![]() |
||
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
|
Ako treba imam kod mene sadnica u vrtu pa ti mogu poslati ako nema nitko u blizini da vam da
|
||
![]() |
||
|
Enrikova nona,moguće da su bile jednogodišnje.Dado nam je lijepo objasnio da postoje trajnice i jednogodišnje.Moguće da su tvoje bile jednogodišnje.I kod mene mnoge nisu ponovo nikle..
|
||
Jupiiiiiiiiiii
|
||
![]() |
||
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
|
hvala na ponudi , vidjet ću još na proljeće možda nikne |
||
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
||
![]() |
||
|
alisa nisu jednogodišnje imala sam ih par godina na istom mjestu
|
||
|
||
![]() |
||
|
Ne znam i kod mene su neke par godina bile na istom mjestu,neke nestale prve sezone,neke druge..Tako da ni sama ne znam razlog tome.Vjerovatno im se klima podudari pa opstaju više godina u vtru i onda samo nestanu.Dado je rekao da su večinom jednogodišnje i dvogodišnje.
Ove tvoje mi po listu jako liče na echinaceae žute.Moje rudbeckie imaju drugačije listove skroz a takve listove mi imaju echinaceae ..Čisto sumnjam da će ti nići sledeće sezone ako nisu nicale ove,protekle..Kod mene su ove godine skroz jadne bile,sledeće godine kupujem ih ponovo i sadim na više mjesta po vrtu..Divne su i vrjedi ih saditi iznova :D |
||
Jupiiiiiiiiiii
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 4567> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |