Hortenzija - Hydrangea |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 38> |
Korisnik | |
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Osijek
|
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
odakle si zribal????
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Danas sam se još jednom uvjerila kako "nemam sreće" sa hortenzijama. Moje hortenzije su noćas smrzle. Dakle, i sedmi pokušaj sadnje ovog cvijeta na putu je da propadne. Ipak se po malo nadam da nije smrznuo korjen i da će možda potjerati, ali izgledaju jadno, poprimile su neku smeđu boju, obješenih listova i jadne. Posadila sam i nove koje sam donijela od mame, možda se one prime, imaju jake žile. Baš sam uprona.
|
|
|
|
![]() |
|
11111 ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 2457 |
![]() |
|
![]() |
|
Mislim da su se ove promjene na lišću dogodile još u trgovini. Ja sam ju posadila isti dan kad sam kupila i odmah obilno zalila, kako to pravila nalažu. No, dobro je ako je samo to razlog, odnosno, ako nije neka bolest.
Napisao si da ostavim jedan cvijet (ako želim). Znači li to da trebam odstraniti pupove ako ih bude više. Predpostavljam radi kvalitetnijeg ukorjenjivanja. Napominjem, biljka je "odsječena" od matične i ima vrlo dobro razvijen korjen. |
|
|
|
![]() |
|
dado_84 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
mislim da ti prve godine nebi trebali biti vazni cvijetovi vec da ti se biljka dobro ukorijeni, ali eto mozes si pustiti jedan cvijet ako nemozes odoljeti :Đ) Mislim da se ova druga hortenzija jednostavno ostala bez vode. Npr dosta je jedan dan preko ljeta ostaviti hortenziju bez vode da dobije takve oprzotine pogotovo ako je na mjestu sa vise sunca.
|
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
![]() |
|
Hvala dado 84. Ja ću moj grm koji sam jučer donijela, danas posaditi. Ima li šanse da cvjeta ove godine. Hm, znam, baš sam nestrpljiva, valjda je to odlika svih nas ljubitelja cvijeća.
Još jedno pitanje. Kupila sam u Baumaxu dvije hortenzije koje su bile u cvatu. Jedna je roza, druga crvena. Obje su prošle period prilagodbe, roza je bila hrabrija, malo odbolovala, odbacila jedan cvijet i sada zgodno izgleda. No ova crvena je već slijedećej jutra pokazala neke neobične simptome. Listovi su se savili s krajeva, a poslije i cijeli list. Ne baš svi, ima ih i zdravih, a ovi savijeni su se totalno osušili, izgledaju kao sprženi, potpuno suhi kao u duboku jesen. Pri dodiru pucaju. Što bi to moglo biti. Ako je kakava zarazna bolest, da li da ju vadim kako bolest ne bi širila na druge biljke. |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Ja je nebi uopce dirao, svaki list je potreban da bi hranio korijen dok se biljka ne zakorijeni dobro. Za rezanje ima uvjek vremena, do sljedece godine nemoj je dirati, samo redovito zaljevaj. Normalno je da se svakih nekoliko godina grane smrznu, desava se i kod mene, al to nije neki veliki problem buduci da nove hrane hortenzije brzo rastu (i preko 50 cm na godinu). Ako su skroz suhe onda se mogu odrezati, ako ne onda do prvih zdravih pupova.
|
|
|
|
![]() |
|
Dado84 hvala na stručnom objašnjenju sadnje hortenzija i drugih grmova. Sve ovo sam i sama predpostavljala, ali unatoč tomu pokušavam presaditi hortenziju sasvim suprotno od ovoga što si mi napisao, jer me prilike na to navoden. Bila sam u posjeti kod moje mame koja ima veeliiikuuu hortenziju, prekrasnih rozih cvjetova, veličina odbojkaške lopte. Posađena je na sjenovitom mjestu, ali okružena betonskim stazama i mama misli da joj je postalo tijesno. Tako je odlučila jedan dio pokloniti meni. Bila sam jako tužna kad je štihaču zabola u sred grma i odlomila jedan veliki dio za mene, ali istovremeno sretna jer sam dobila nešto prelijepo. Nadam se da će se ona ipak primiti, rasti i podsjećati me na moju mamu. E, sad, zima koja je bila vrlo jaka ostavila je na ovoj biljci trag. Prethodnih godina ona je tjerala listove iz prošlogodišnjih grana. Ove godine to nije tako, prošlogodišnje grane su izgleda smrzle, a ona potjerala iz korjena, obiljem lijepih i zdravih listova. Neki lisni pupovi na prošlogodišnjim granama su ipak prolistali, pa smo u dilemi da li ove stare orezati i koliko, ili bolje pustiti pa ako nikako ne prolistaju tek onda odstraniti ove grane.
|
|
|
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Nematode (stabljične ) Ditylenchus dipsaci. Čime tretirati? Postoje preparati nematocidi, no nisu jeftini, pa se postavlja pitanje isplati li ih se kupovati za jednu biljku. Možda pomogne premještanje.
|
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
baka bea koji nametnici izazivaju uvijanje listova i sa čime da ih tretiram ako se to nastavi ?
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
![]() |
|
Baka Bea ![]() Trajnica ![]() Pridružen: 19 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2451 |
Ne moraš vidjeti nametnike, mikroskopski sitni nisu svi vidljivi golim okom, ali vidiš njihovo djelovanje, uvijanje listova, sitne ubode, izbušene hodnike. Vrste nametnika može se prepoznati prema takvim simptomima.
|
|
![]() |
|
kamenjar ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
nisam vidla nikakve nametnika ,u utorak cu je stavit u vrt ,pa cu je usput i prehranit... |
|
Vir |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Inace se biljke, pa tako i hortenzije, nikad ne sade dok su u punom cvatu jer je sva energija usmjerena na stvaranje cvijetova a manje na korijen, Drugo hortenzije se ne sade tjekom ljeta, nego kako i svaki drugi grm u jesen i maksimalno do pocetka proljeca. Trece sve hortenzije koje se nalaze na trzistu, rascvijetane pocetkom proljeca su forsirane (a da ne spominjem da nikad nisu ni osjetile dasak hladnoce) - prirodno doba cvatnje je ljeto. Cetvrto biljke posadene u cisti treset tesko se ukorijenjuju zbog previse veliki strukturnih i svojstvenih razlika izmedu treseta i normalne zemlje (zato ja moje biljke nikad ne sadim u cisti treset) - a to sprecava da se korijen siri izvan tresetne grude u okolnu normalnu zemlju, sto rezultira time da je biljka stalno zedna.
|
|
|
|
![]() |
|
anđelkad ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 04 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 2719 |
Ako nema nikakvih nametnika tamo di se listovi uvijaju a mislim da nema samo je prihrani nečim,tako je bilo i kod mene sad su počele baš lipo rasti.
|
|
![]() |
|
hvala ti,imam onu koju si mi donijela ..super je,samo neznam sta da joj radim ,jer sam primijetila da su počeli listovi da joj se uvijaju ...ocito ju je nesto napalo,sa cim da je tretiram ? |
|
Vir |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Ljeti ju obilno zalijevaj, ako treba i dva puta dnevno, međutim, ipak se može dogoditi da dobije po cvijetovima i listovima opekline od sunca.
|
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
moja roza je bila u hladu lipe,Bilo joj je jako lijepo,no susjedi srušili lipe.Ona sad tjera raste,ali naznam šta će biti u ljetu.Ostala je usamljene ne žarkom suncu
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Pelcala sam hortenzije. Prošlu jesen bocnula sam neke u vrt, a neke u cvijetnjak i sve su se primile. Neke tjeraju iz pupova na grani - pelceru, a neke tjeraju iz pupa koji je u zemlji, no sve tjeraju i sve su se primile. Čak sam mislila da su se ove što tjeraju iz zemlje posušile i skoro sam ih maknula, no na sreću ipak sam im dala još malo vremena i eto - potjerale su. Slikala sam da se vidi i jedna i drga opcija.
Ova je posađena 2010. u jesen
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |