Frezija |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 12> |
Korisnik | |
malibibić ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 11 Travanj 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posadila sam lukovice frezije prije više od mjesec dana i nijedna nije nikla. Koliko treba frezijama da niknu? Lukovice nisu istrunule nego su iste kao kad sam ih kupila, da ih presadim u vrt ili da ih ostavim u teglicama?
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
jadran81 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 27 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 35 |
opet ništa, znači, od mojih frezija....
![]() |
|
![]() |
|
SolarWindKiss ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 100 |
Ja svoje uvijek uzgajam u teglama. Samo sto ih ja sadim puno ranije, negdje krajem jeseni i u sobi (bez puno grijanja, ali sa puno prorodne svjetlosti) mi niknu i procvjetaju negdje 4 mjesca poslije. Tako da su u mene sada u zelenoj fazi i cekam da se pocnu susiti pa ih izvadim i ostavim za narednu jesen kada cijeli ciklus ponavljam. Ne volim da ih ostavljam u zemlji, jer volim da odredim kada ce da cvjetaju.
Inace, mislim da je daleko i lakse i ljepse uzgajati ih u teglama nego vani u basti. |
|
![]() |
|
jadran81 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 27 Veljača 2012 Status: Offline Bodovi: 35 |
meni je taj cvijet prekrasan... imala sam jedan pokušaj prije nekoliko godina ali neuspješan... posadila sam ih u zemlju i nijedna nije nikla pa sam odustala... ove sam godine ponovno kupila bijele i posadila ih u zemlju međutim još ništa...prije dva tjedan sam i ljubičaste posadila a onda mi jedna poznanica kaže da ih posadim u tegle pa sam ih ja išla tražit, iskopala ih i posadila u tegle... sad čekam....
dali ih mogu kad niknu presaditi u zemlju ili da ih ostavim u tegli?
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
moje frezije su "prošlo svršeno vrijeme"
istresla sam jednu posudu s njima i sve su istrulile ![]() toliko o tome |
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Lantana sretna si s njima
![]() |
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Kod mene su liukovice uvijek u zemlji, same se šire, ovu godinu su taman pred snijeg u veljači bacile prve pupove pa ih je snijeg i bura uništio, ali sad su opet procvjetale, malo slabije nego lani. Miris ovih frezija je prekrasan.
![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
ljiljus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2011 Status: Offline Bodovi: 3244 |
Ja sam posadila lukovice frezije prije otprilike mjesec dana u vrt i ništa još, ne znam da li bih trebala češće zalijevati, bojim se da ne istrunu, zna li netko?
|
|
Lipik
|
|
![]() |
|
SolarWindKiss ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 100 |
Ako si ih posadila na jesen pa im mlade stabljike smrzle na zimu onda ih nemoj jos vaditi. Pusti ih neka razviju nove listove i uskladiste hranu u lukovicu za narednu sezonu....najvjerovatnije novi izboji nece biti bogati ali biti ce dovoljni da omoguce lukavici dovoljno hrane za narednu jesenju sadnju
Ali ti koja si u toplim morski krajevima, uopste nemas potrebu da ih vadis.....ono gore receno vazi samo za hladnija podrucja... |
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
|
|
![]() |
|
Tako natalia :) I najbolje je da ih stavis u one supljikave crvene ili narandzaste vrečice, znas one sto se luk u njima najcesce kupuje i fino ih objesi negdje na zid u tamnu,suhu i ne toplu prostoriju do narednje sadnje :)
A Duda,koliko vidim, posadila si ih na jesen pa si ih ostavila vani???? Ako mislis saditi fresie na jesen onda im tokom zime moras obezbijediti svijetlu i relativno toplu prostoriju u kojoj ce da niknu tokom zime i u proljece procvjetaju. Nemoj saditi fresie u jesen ako ih ne mislis skloniti u kucu! Sadi ih onda u proljece ![]() |
|
![]() |
|
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
čitam savijete koliko sam skužila one koje su posađene najesen i naravski sa ovom zimom svi listovi su propali gomoljčiće treba izvaditi listove odrezati i takve ostavit da miruju jel tako onda ih mogu krajem maja opet posadit
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
hvala na savjetima, skinula sam im lišće, stavila ih u kraj, da se prosuši zemlja... pa nek počinu
|
|
![]() |
|
Hmmmm ja fresie sadim bilo kada tokom godine. Ove su npr.posadjene u 11.mjesecu i cvjetale su 4mjeseca kasnije sto u principu, vremenski, vise-manje i rade sve fresie (od sadnje do cvjetanja obicno prodje 4mjeseca bez obzira kada je fresia posadjena, naravno, uz optimalne uslove)
Ali svaki put kada zavrsi cvjetanje i lisce pocne da se susi lukovice treba izvaditi i ostavim da miruju negdje u mracnom, suhom i prohladnom prostoru...i tek nakon par mjeseci te lukovice opet mozes da posadis kako bi imala jake biljke za naredno cvjetanje. Fresie koje se posade u zimu se ne smiju ostaviti u zemlji jer je pred njima dug period toplog vremena pa se moze desiti da nakon sto im prodje cvatnja i lisce osusi, ponovo potjeraju nove izdanke, ali buduci da nisu imale fazu mirovanja, njihov daljni razvoj ce biti iznimno siromasan. Znaci, ako ih sadis u zimu, obavezno ih izvadi nakon zavrsetka cvatnje i susenja listova i pohrani do naredne zime! I naredne godine ces imati opet bogat cvijet i bujnu biljku. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
krivo smo se razumjele, posađene su u proljeće 2011., cvjetale su u rano ljeto, onda su se naravno osušili listovi
ona su u jesen opoet potjerale listove, valjda jer je bilo dugo toplo, ali kad je bilo ovo zahlađenje i snijeg ove godine, 2012., listovi su pozebli, nadam se ne i lukovice, to ću valjda vidjeti s vremenom, ako ne potjeraju opet znači da su i lukovice nastradale |
|
![]() |
|
Thanks people
![]() A natalija, nisam te bas skontala....kazes da su lani posadjene u kasnu zimu pa su cvjetale onako a onda u jesen potjerale listove koji su stradali u zimu? To "lani" se izgleda odnosi na 2010 ili? I da li ih drzis vani u teglama ili? |
|
![]() |
|
ajme, prekrasna boja
moje su lani u kasnu zimu posađene u tegle, cvjetale onako, u jesen opet potjerale lišće i naravno da ih je zima upropastila - lišće im je pozeblo (bile su na balkonu, otvoren, ali ima krov pa snijeg nije mogao do njih, za razliku od hladnoće) posušilo se... što sad? najlogičnije mi je da ga orežem a hoće li opet potjerati i cvjetati u budućnosti? |
|
![]() |
|
AnaOs ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 10 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 16 |
predivne su :)) moje su zasađene, čekam da izvire van :)
|
|
![]() |
|
Cikas ![]() Mladi grm ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
Baš si sritna, krasne su! Povirit ću opet da napasem oči!
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |