Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Mrkva - (Daucus carota)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Mrkva - (Daucus carota)

Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
zribal View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 822
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zribal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2012 u 00:27
Baš dobri savjeti. Ovih dana planiram iz gredice izvaditi češnjak i ostat će prazna. Znači može mrkva.

Imam jedno pitanje. Imam lijepu mrkvu, već ju konzumiram čak ima i lijepih primjeraka za sokovnik. Medjutim, nisam znala da nije dobro zalijevati ju preko lista iz šlaufa i to sam napravila, a onda se svi listovi povaljali. Sad ne da ne izgleda lijepo nego mi se čini da ispod nema zraka. Nekad sam nešto čitala o šišanju lista mrkve kao mjere njegovanja. Koliko je to dobro i kako se to radi. Mogu li škarama za travu odrezaati recimo na nekih 10 cm vidine.
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 19:51
Ja bi ti osobno preporučila da probaš posijati i Nantes mrkvu,jer sam sigurna da ako bi vrijeme bilo povoljno stigne se još dobro razviti bar tamo do sredine 11mj. naravno ako to vrijeme dopusti,ako ne možeš ju slobodno pobrati i prije..
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 19:46
Nantes- srednje rana sorta,srednje duga cilindrična mrkva,sije se od ožujka do kraja lipnja u redove razmaka 20cm na dubinu od 1cm. Prorjeđuje se na razmak od 6-8cm. Dozrijeva od 7-11 mjeseca. Vrlo je dobra,meni osobno jedna od najboljih sorti mrkve!

Amsterdamska-rana sorta,kratkog,valjkastog oblika,dužine 10-12cm,promjera 2-3cm. Korijen je narančasto crven,sočan i vrlo ukusan,ova sorta sadrži najviše karotena od svega povrća,ovo sam samo našal na jednim starnicama i evo prenosim ti ovdje. Osobno nemam iskustva s ovom ,niti bilo kojom drugom vrstom mrkve osim Nantesa,ali kao što rečem,mislim da ću ja sad potražiti ovu vrstu mrkve. I mislimda ću neku sijati i van ,a nešto probati posijati u plastenik,jer mi sad i tako zjapi prazan..
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 19:35
Koliko sam čula ,jedna od ranih sorti koje su se pokazale dobrima i u zaštićenom prostoru to je Amsterdamska rana mrkva. Nisam tu sortu nikad probala sijati,kod mene je svake sezone Nantes na popisu,ta mi se pokazala kao jedna od najboljih,a ponekad posijem i žutu slovensku mrkvu. Druge sorte nisam probala sijati,ali evo sad sam si dala volji na maštu i mislim da ću i ja krenuti za još nekim vrstama mrkve..
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 19:25
Ako bi bili povoljni uvjeti,možda bi ti došla i prije,makar i kao mlada mrkva. Ja ju nisam nikad sijala u drugom navratu,ali sve više razmišljam da bi je i ja tako sijala....vrijedilo bi probati. Ako se može cikla sijati u nekoliko navrata,zašto se ne bi mogla mrkva. A što je još jako dobro,poslije petog mjeseca,ni mrkvina ni lukova muha više nisu toliko aktivne ,pa je i tu možda jedna velika prednost.
Na vrh
strugar View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje strugar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 18:20
Monstera,
Da li to znači ako sada posijem mrkvu da ju za 3 mjeseca mogu vaditi, brati?
E sad bi me još zanimalo koju vrstu da kupim (mislim naziv što piše na onoj vrečici u trgovini )
iz okolice Zagreba sam.
Hvala na odgovoru
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 12:41
Strugar,rane kultivare možeš drugu sjetvu obaviti potkraj ljeta,pod pokrove, kasni kultivari siju se od kraja proljeća do početka ljeta. Rani kultivari beru se 7-9 tjedana nakon sjetve,a kasni nakon 10-11 tjedana nakon sjetve. Isto tako kasne kultivare preko zime možeš ostaviti u zemlji,ako nije jako hladno i ako je blaga zima. Ne znam odkud si ,no kod nas i u kontinentalnoj klimi neka mrkva bez problema prezimi zimu.
Na vrh
strugar View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje strugar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2012 u 08:55
Pitanje,
Ako sada posadim mrkvu kada ju mogu brati?
hvala
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2012 u 20:39
Originalno poslano od člana Silvy Silvy napisao:

Jeste probali skuhati mrkvino lišće kao blitvu, sa krumpirom. Super je, a i moji su pojeli bez prigovora [IMG]smileys/smiley2.gif" align="absmiddle" alt="Wink" />.                    [IMG]smileys/emot66.gif" align="absmiddle" alt="smile186" />

mozel recept?
Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2012 u 19:41
Jeste probali skuhati mrkvino lišće kao blitvu, sa krumpirom.
Super je, a i moji su pojeli bez prigovora Wink.
                   smile186

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Lipanj 2012 u 18:48
Ljiljus!
Na vrh
ljiljus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3244
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Lipanj 2012 u 09:21

Monstera draga , hvala ti, nabavit ću pepeo. smile78

Lipik
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2012 u 22:24
Originalno poslano od člana Sasa22 Sasa22 napisao:

Ja sam posijao mrkvu, kupovnu iz vrecice sve mi je niknulo, i nekakvu lajkas veliku mrkvu niknula svaka treca, cetvrta, listići su sada oko 10 cm iznad zemlje.Kako ću znati kada je dobra da je uberem. Pocetnik, pa sve sto je ispod zemlje mi bas nije jasno (isto je i sa lukom) ???thnx

uu sedet cm i ti bi da je jedes vec
treba zelena povrsina da izraste oko 30 cm ili vise tek tada ce se i korijen uocavati na povrsini zemlje.luk isto bit ce vidljive glavice poslije,mozes ga i sada jesti.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2012 u 12:17
Ljiljus mislim da je to mrkvina muha,izgleda da je i kod mene isti problem,no ja još nisam šišala mrkvu,ne znam koliko će mi to uopće koristiti. Navodno je i nju dobro posudi pepelom. Možda bi to pomoglo,jer pepeo nagriza i morat će te bube nestati iz mrkve. Ja da imam pepela baš bih probala,no nemam ga više...
Na vrh
ljiljus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3244
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljiljus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Lipanj 2012 u 22:01
Molim vas za pomoć! Mrkva posijana u 3. mj., već ju vadim za konzumiranje, prekrasna je, međutim na lišću se pojavile nekakve uši, lišće se počelo frkati. Sada sam ju već drugi put ošišala,počela špricati koprivom.....ima li nade da te bubetine nestanu????
Lipik
Na vrh
Sasa22 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 38
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sasa22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Lipanj 2012 u 07:41
Ja sam posijao mrkvu, kupovnu iz vrecice sve mi je niknulo, i nekakvu lajkas veliku mrkvu niknula svaka treca, cetvrta, listići su sada oko 10 cm iznad zemlje.

Kako ću znati kada je dobra da je uberem. Pocetnik, pa sve sto je ispod zemlje mi bas nije jasno (isto je i sa lukom) ???

thnx

Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Veljača 2012 u 12:40
Anabistrica jesi pokusala sadit mrkvu na razlicita mjesta?
I pokusaj zasadit mrkvu sto ranije u zemlju ...
Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Bodovi: 4011
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2012 u 00:35
Hvala na opširnom opisu i savjetima za uzgoj. Ja se stalno mučim s uzgojem mrkve jer kaj god napravim, napadne je mrkvina muha. Probala sam je sijati zajedno s lukom i češnjakom, a jedne sam godine napravila ogradu od 80 cm oko gredice s mrkvom. Luk nije pomogao, a u ogradici je bilo manje oštećenih mrkvi, ali ih je ipak bilo. Više ne znam kak bi se borila protiv muhe, a špricati neću. Ima netko još neki savjet?
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
*moderator - povrća

Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Veljača 2012 u 13:17
Drugi nazivi: merlin, koren, žuta repa, mrkvač

OPIS

Mrkva je dvogodinja biljka,koja spada u korjenasto povrće.Korjen joj narandjast,bijeli ili ljubicast a na vrhu raste zeleno lisce slicno peršinu.

UZGOJ:
Mrkva voli duboka i plodna tla obogaceno organskim tvarima.Teška glinovita tla nepovoljna su za proizvodnju mrkve, jer tvorenjem pokorice sprečavaju normalno nicanje, a korijen se često deformira i puca.Uspješno se može uzgajati na blago kiselim tlima pH vrijednosti od 5.5 - 6.8.

Uzgaja se iz sjemena ,te sjeme klija 20-30 dana.Sije se od veljače do lipnja (ovisi o sorti),u redove, na razmak od 20 cm(izmedju redova) te na dubinu 1 -1.5 cm.
Berba se odvija od lipnja do studenog.

VRSTE:
Mrkva amsterdamka
-Za označavanje sijemo je zajedno
                                    s rotkvicom i koprom. Vrlo
                                    rano stvara manje (13-16 cm)
                                    narančasto-crvene mrkvice
Mrkva nantes-
Srednje rana sorta. narančastocrvene
                         mrkvice, cilindričnog
                        oblika s tupim vrhom,lako  probavljive
Mrkva flaker -kasna sorta. U dobrim uvjetima rasta izrastu velike mrkvice koje mogu težiti i preko 200 g. Primjerene su za zimske potrebe:
skladištenje i industrijsku preradu.
Mrkva ljubljanska žuta -ima veliki (30 cm) svijetložuti
korijen. Vrlo kasna mrkvapogodna za svježe korištenje,
za skladištenje i prehranu domaćih životinja. Dodana juhama
 poboljšava okus

Dobri susjedi
- kopar, grašak, češnjak, poriluk, blitva, rotkvica, ružmarin, kadulja, vlasac, salate, rajčica, cikorija, luk

BOLESTI

Crna trulež (Alternaria radicina)

Zaraženi dijelovi tkiva izrazito su tamni (crni). Bolest je donijeta iz polja. Mrkva se zarazi preko zaraženih listova, tako da se patogen spusti do korijena ili izravno iz tla. Crna je trulež često prisutna na sjemenskoj mrkvi. Bolest se obično širi uz pomoć zaraženog sjemena.

Pepelnica
Pogoduju joj toplo vrijeme sa velikom vlažnošću zraka koja se javlja u uvijetima intenzivne proizvodnje zbog navodnjavanja. Jastučići pepelnice su u početku veoma mali i prilikom navodnjavanja bivaju sprani sa lista. Međutim ukoliko se pepelnica javi masovnije, zahvača cijelu lisnu masu i drške koji pobijele kao da su posute brašnom,List potom jako brzo propadne i simptomi se tada mogu zamjeniti  sa crnom pjegavošću.
Palež lista mrkve
Na listu prouzrokuje pojavu crnih pjega najprije na obodu lista, a zatim se pjege šire, zavaćaju cijeli list, šire se i na lisne drške pa se cijeli list suši i propada. Bolest se nakon pojave brzo širi. Kada zahvati celu lisnu masu, prinos se drastično smanjuje a dolazi do retrovegetacije pa korijen gubi na kvaliteti okusa. Značajna mjera zaštite je korištenje najmanje dvogodišnjeg plodoreda i sjetva tretitanog  sjemena.

MRKVINA MUHA

Najvažniji štetniik mrkve kod nas. Odrasli oblik polaže jaja na vratu korijena mrkve ili u zemlju. Ličinke nakon što izađu iz jaja ubuše se u korijenje te na taj način rade hodnike izjedanjem. Tkav korijen gubi i na kvaliteti okusa. Lišče mrkve napadnute ličinkama ove muhe prepoznaje se po ljubičastoj boji koje kasnije požuti isuši se.Mrkvina muha ima 2 generacije godišnje. Prva se javlja početkom svibnja , a druga koja je ujedno i brojnija javlja se u srpnju. Prezimi u obliku kukuljice.

SAVIJETI:

• Iz svog iskustva ,optrgavanjem lišćca mrkve ,korijen vise raste
  • mrkvu saditi sa lukom radi sprjecavanje mrkvine muhe
  • Da bi sijeme prije proklijalo,namociti ga u vodi 24h prije
-----------------------------------------------------------------------------------
Jos nesto iz mog iskustva,ja za mrkvu napravim male kanalice,ispod tih kanalica stavim pjesak iz sume (posusen na suncu),i onda posijem...posto je moja zemlja ilovaca pa je jako tesko uzgojit mrkvu,takodjer dok ne nikne zaljevam je sa špricom,kako se zemlja nebi zbetonirala .

Na vrh
milica7 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 10300
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje milica7 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Lipanj 2011 u 22:14
Meni nikla svaka 10-ta. Pokušala sam iste takve trakice staviti u posudu koju više pazim, polijevam i sl. Sada niče, onu u vrtu mi je sigurno nešto pojelo. Sijala sam i običnu i ništa nije niklo ali na tom mjestu sam vidjela rupice u zemlji i mislim da je nešto pojelo tek isklijalo sjeme....
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.