Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Oxalis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Oxalis

Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 9>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2008 u 19:11
Rod oxalis sadrži oko 800 vrsta zeljastih višegodišnjih biljaka, polugrmova, rasprostranjenih u južnoj Africi, južnoj i centralnoj Americi, a nekoliko vrsta se sreće i u centralnoj Evropi. Naziv je od Grčke reči Oxys = kiseo i u vezi je sa kiselim okusom listova biljaka iz ovog roda.

Oxalis deppei je poreklom iz Meksika. Ovo je zeljasta biljka bez stabla, sa podzemnom lukovicom tamno smeđe boje i podzemnim izdancima. Listovi su na dugoj i tankoj lisnoj dršci oko 20 cm, složeni iz 4 listića, svetlo zelene boje sa crveno-smeđom pegom u osnovi. Listići su obrnuto srcasti, dužine oko 3,5 cm, skupljaju se u toku noći. Cvetovi su petočlani, na dugim cvetnim drškama, crveno-ljubičaste, roza do lila boje sa žutim ili belim središtem, promera do 2 cm. Plod je malena čaura Varijetet Iron cross nastao je 1969 godine i smatra se za jednu od najlepših biljaka iz skupine oxalisa. Smatra se da ova biljka donosi sreću.
Načini uzgajanja:
Traži mnogo svetlosti i vode, pored vlažne zemlje odgovara im i povišena vlažnost vazduha u toku vegetacije. U jesen se zalivanje smanjuje i prekida, jer biljka zimi ima period mirovanja. Zimi se lukovice čuvaju u suvoj zemlji na prohladnom mestu (8-10 stepeni). Ako postoje uslovi za dopunsko osvetlenje, ova biljka može se gajiti bez perioda mirovanja. U proleće se lukovice vade iz saksije, sade se u novi hranjivi supstrat na dubinu 3-4 cm i počinje zalivanje. Do pojave izdanaka zaliva se umereno. U jednu saksiju sadi se nekoliko lukovica radi lepšeg, grmolikog izgleda. U toku proleća i leta saksiju sa ovim biljkama poželjno je držati na balkonu, terasi ili u bašti. U slučaju nedovoljne osvetljenosti lisne drške su duge, usmeravaju se ka izvoru svetlosti, a listovi su mali i često deformisani. Usled prevlažavanja zemlje pri nižim temperaturama može doći do truljenja osnove lisnih drški, a pri isušivanju zemlje listovi venu. Ukoliko se lukovice u proleće posade u baštu u dobro dreniranoj zemlji, sa dobro razvijenim korenovim sistemom i uz zaštitu u toku zime mogu da prezime u bašti, a ukoliko se lukovice posade u baštu u jesen u kontinentalnim područjima izmrzavaju. Odgovara im bogata i rastresita, dobro drenirana zemlja, a u toku vegetacije prihranjuju se svake druge nedelje.
Načini razmnožavanja;
Delenjem mladih lukovica, retko semenom.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Srpanj 2008 u 17:01

Ovaj još nisam slikao.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Lipanj 2008 u 15:17

Evo triangularisa u bašti.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2008 u 09:58
Ja imam za sada 3 vrste, one sa 4 lista koje imaju kao lukovice držim u saksiji, oni su tek krenuli sa rastom, imam ove u bašti, a one sa krupnim ljubičastim listovima sam posadio u baštu, a imam ih i u jednoj saksiji na terasi.
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2008 u 09:54
Predivni su, ali moji su oksalisi djeteline s 4 lista, pa koliko vrsta ima te biljke Voki?
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2008 u 09:23

Evo oxalisi koji su zasađeni prošle jeseni u bašti. Proletos sam posadio u baštu i one trolisne crvene.
Na vrh
Dalmax22 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 665
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dalmax22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2008 u 15:28
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2008 u 15:13
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Ima tema o oxalisima u balkonskom cveću.

Voki me naveo na krivi put, nikako pronaći oxalise i konačno tražilica uspješno našla u lukovicama i gomoljima - ne balkonsko cvijeće, uostalom niti ne spada u balkonsko, iako može biti ako netko želi imati ga na balkonu.

E pa moj preslatki oxalis jutos digao svoju nježnu glavicu i otvorio na suncu prekrasan cvjetić, kojem se naročito može radovati i Dalmax.

RIJEKA

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 16:00
Administaror neka spoji ove dvije teme, ali nikako u balkonsko cvijeće - prije u vrtno.
RIJEKA

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:59
Ma naravno da je ja nisam prepoznala - mislila nešto novo. Imam pun vrt djeteline, ali ova je malo drugačija - dakle ništa novo, ali preslatka je.
RIJEKA

Na vrh
maso View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1048
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maso Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:45
krasna biljka!
Na vrh
Dalmax22 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dalmax22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:37
Moji cvjetaju non stop-ona slika odozo-takvi su i sada.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:14
Ima tema o oxalisima u balkonskom cveću.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:14
Oni oxalisi koje sam jesenas posadio u baštu polako počinju sa cvetanjem.
Na vrh
Dalmax22 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dalmax22 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 15:02
Ja bi malo toga- meni je to super
Na vrh
Plantlover View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Plantlover Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 14:51
Zasto imas tuzno lice uz temu?Biljcice bas super zasada izgledaju,a kad se razraste nece biti kraja sreci
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
DONATOR

Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 14:44
Triša to je ukrasna djetelina, jako dekorativno izgleda kad postane gušći grmić, a kod tebe je to vidim dobro krenulo
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2008 u 14:39
Ova mi se biljčica po slici jako dopala pa sam kupila dvije vrećice lukovica. Pročitala sam na netu da je novija biljka, pa me zainteresirala:

Za sada je u ovoj fazi

RIJEKA

Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Siječanj 2008 u 09:12
Mislim da je više roza, jer takvu imam i ja i širi se po vrtu ko luda. Volim je jer kad ništa ne cvate, ona cvate.
RIJEKA

Na vrh
nbjelovu View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1582
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nbjelovu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Siječanj 2008 u 08:34
Bas je lijepa ova bordo!
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 45678 9>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.