Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Limun
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Limun

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 35>
Korisnik
Poruka
AnaIva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AnaIva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Kolovoz 2011 u 23:23
Nisam skroz sigurna, ali meni se to dogodilo kad mu je falilo vode. Ako nisam u pravu nek me netko iskusniji ispravi.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Maggie View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 243
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maggie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Kolovoz 2011 u 08:50
Zalijevat ću ga onda malkice više. A vjerojatno će se javiti netko ako misli da je drugačije točno. S ovim forumom imam jako dobro iskustvo.
Na vrh
vesna34 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 39
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vesna34 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Kolovoz 2011 u 20:58
Ako je citrusima osigurana pravilna njega, u pravilu ne bi trebalo biti problema. Zbog nepovoljnih atmosferskih prilika, odn. velikih oscilacija u temperaturi može doći do pojave raznih gljivičnih oboljenja i napada štetnika. U pravilu, citrusi vole puno sunca, stoga i puno troše, za svoj rast i razvoj. Važno je obilno zalijevati, ali prije ponovnog zalijevanja supstrat se mora prosušiti. Svakodnevno zalijevanje nije potrebno. Potrebno je da se supstrat isuši, a onda temeljito zaliti, da voda prođe kroz cijelu korjenovu balu, da procuri na drenažne otvore.
U punoj vegetaciji, od proljeća do jeseni,jednom tjedno, prihranjivati isključivo specijalnom prihranom za citruse sa dodatkom magnezija. Zašto? Biljke koje plodonose, prihranjuju se preparatima koji sadrže elemente bitne za stvaranje ploda. Tom prihranom biljka gubi magnezij, što se očituje u blijedoj boji listova, kao da se radi o klorozi. List nema tamno zelenu boju, već blijedi.
Za velikih vrućina orošavati mekom vodom, kišnicom.
Uvijanje listova može biti uzrok pojave neke gljivične bolesti ili ušiju, točnije štitastih ušiju. Tretirati nekim preparatom ili pristupiti ekološki, npr., uvarkom od koprive. Najbolje za sve
Na vrh
Maggie View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maggie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Kolovoz 2011 u 09:15
Puno hvala na ovako lijepom odgovoru!

Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 00:15

Uploaded with ImageShack.us

Evo, na ovoj slici se vide simptomi nedostatka magnezija. Zato, ne bih rekla da su one žute mrlje na limunu AnaIve od nedostatka Mg. Za razvoj, biljka treba makro i mikro elemente. Makroelementi su: dušik-N, fosfor-P, kalij-K, kalcij-Ca i magnezij-Mg. Mikroelementi su: mangan-Mn, cink-Zn, bor-B, molibden-Mb, željezo-Fe, sumpor-S. Svaki od ovih hranjivih elemenata je važan i ima svoju ulogu u ishrani bilja. Nedostatak bilo kojega stvara probleme i simptome nedostatka- najčešće na listovima.
 Vesna34 pravilno njeguje svoje citruse prihranjujući ih sa specijalnim gnojivom za citruse kao i načinom zalijevanja.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 12:22
Moj limun ostao skoro bez  lišća neznam u čemu je problem,redovno sam ga prehranjivala i zalijevala i jednostavno u 24h lišće opalo.neznam dali su možda uzrok ove visoke temperature???
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 657
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 22:06
Jeli limun u pitaru ili u vrtu,može li koja slika?
Na vrh
Maggie View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maggie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 22:18
Ovaj kojeg ja zalijevam se lijepo oporavio kad je počeo dobivati više vode nego prije.

smile162
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 22:36

Imam veliki limun ispred kuće koji je star oko 30 godina. Zalijevam ga 2-3 puta sedmično. Ima bogatu lisnu masu. Ali, budući je uz kuću, ne tretiram ga ga protiv bolesti i štetnika. Ima dosta oboljelih listova koji otpadaju. Napadnut je grinjama kao što je crveni pauk i jednom grinjom koja potpuno izobliči plod. Nadalje, može se naći lisne i štitaste uši i još mnogobrojne bolesti. Niska relativna vlaga zraka je loša i potrebno je orošavanje da bi se povećala. Limun voli toplinu i ne vjerujem da je to uzrok. Nije lako napamet uspostaviti dijagnozu. U ovom periodu novi ljetni prirast napada lisni miner koji suši nove priraste. Osobitu štetu čini mladim stablima i u rasadnicima.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 22:40
u pitaru je ima slika već tu ali ga sad poslikam,presadila sam ga u veći pitar i prestalo lišće opadat 
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 22:55

Uploaded with ImageShack.us
  Ovo je napad lisnog minera koji trenutno napada mlade priraste agruma. U mom vrtu već hara. Ali, budući imam sve agrume starije , ne čine veliku štetu. Opasnost je veća za agrume u pitarima i rasadnicima. Ovi vijugavi hodnici na listu su sjajni a kasnije se osuši. Sredstvo protiv minera je primjerice Lasser. To je organski insekticid.
Na vrh
Maggie View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maggie Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Kolovoz 2011 u 23:16
Je li svaki dan previše?
Da ne nastane šteta u drugom smjeru?
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Kolovoz 2011 u 15:53
Taj lisni miner se najbolje suzbija confidorom,ali s njim treba oprezno ,vrlo je otrovan i karenca mu je duga.Ja pratim kad se pojave lisni mineri,i odmah pokidam sve napadnute listove i to mi se dobro pokazalo.Mislim da napada sve agrume bez obzira na starost,napada i starije biljke,odnosno najmlađe listove koji su još u razvoju.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 00:30
Originalno poslano od člana trava trava napisao:

Taj lisni miner se najbolje suzbija confidorom,ali s njim treba oprezno ,vrlo je otrovan i karenca mu je duga.Ja pratim kad se pojave lisni mineri,i odmah pokidam sve napadnute listove i to mi se dobro pokazalo.Mislim da napada sve agrume bez obzira na starost,napada i starije biljke,odnosno najmlađe listove koji su još u razvoju.

Imaš pravo, confidor je kemijski insekticid registriran za suzbijanje lisnog minera. Ali, upravo zato što ima dugu karencu, ja bih rađe tretirala s Lasserom koji, istina, nije registriran insekticid za LMA. Izvršena su ispitivanja ( dr. Mario Bjeliš ) u dolini Neretve s ciljem da se pronađe insekticid s kratkom karencom. Pokazalo se da su to sredstva na bazi djelatne tvari Spinoside. Lasser je takvo sredstvo i karenca mu je 7 dana. U uputstvu to nećete naći jer on nije registriran ali  na osnovi rezultata istraživanja, slobodno ga se može primjeniti. Spinoside je organski insekticid dobiven iz zemljišnih bakterija, praktično bezopasan.
 Nadalje, odlično radiš što uklanjaš napadnute mladice. Morala bi ih spaliti da se smanji populacija štetnika. Dakle, ne bacati nego spaliti.Smile
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 01:36
Nisam čuo za taj Lasser,malo sam istražio,zavisno od kulture i koncentracije razlikuje se i karenca,nisam našao da spominju i limun,Jesu li to u dolini Neretve utvrdili koncentraciju i karencu od 7 dana?Svejedno je i to otrov,svrstan u III grupu otrovnosti.Zovimo ga otrov,što i je a ne zaštitno sredstvo.Jeli znaš što o tom mineru ,dali ta vrsta napada samo agrume ili se može naći i na drugim biljkama?
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Kolovoz 2011 u 23:34
Originalno poslano od člana trava trava napisao:

Nisam čuo za taj Lasser,malo sam istražio,zavisno od kulture i koncentracije razlikuje se i karenca,nisam našao da spominju i limun,Jesu li to u dolini Neretve utvrdili koncentraciju i karencu od 7 dana?Svejedno je i to otrov,svrstan u III grupu otrovnosti.Zovimo ga otrov,što i je a ne zaštitno sredstvo.Jeli znaš što o tom mineru ,dali ta vrsta napada samo agrume ili se može naći i na drugim biljkama?

Lisni miner uglavnom napada agrume pa se skraćeno piše LMA ( lisni miner agruma.
 Pročitala sam da je dozvola za primjenu Lasera u povrtlarstvu i voćarstvu u tijeku. Laser ,za sada još nije registriran za LMA ,nego je u postupku. Istina je da je svrstan u treću grupu otrova i stvarno ne znam da li je to u redu obzirom na sve ono što je napisano o spinosidu koji je u Laseru djelatna tvar. Kontaktirala sam dr. M. Bjeliša i on mi je preporučio njega i potvrdio da je karenca oko 7 dana. U ovoj kratkoj karenci je njegova prednost u odnosu na kemijska sredstva zbog toga što je najveći napad minera za vrijeme sazrijevanja plodova agruma ( početak sazrijevanja mandarina je oko 15. rujna ).
    Ne znam koliko stabala imaš ali ,ako se radi o manjem broju, mehanički skidaj oboljele ilistove na mladom ljetnom prirastu i spali ih.
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2011 u 14:51
Trenutno mi je samo jedan limun u bujnom rastu,obnavlja krošnju koju je izgubio prošlu zimu,i na njemu svakih par dana nađem po koji list napadnut lisnim minerima.Napad je počeo prije nekih mjesec dana i to najviše na Citrus ichangensis,nakon što sam njega očistio,preselili su se na limun,i drže se njega jer samo na njemu ima mladica koje su u bujnom rastu.druge agrume nisam zalijevao pa na njima nije bilo rasta,mladih listova, pa tako na njima nije bilo napada lisnih minera.Druga vegetacija je već trebala krenuti ali zbog nedostatka kiše vjerojatno će kasniti.Kad krene druga vegetacija tada i dolazi do te jesenske invazije LMA,koja se na Jadranu ne događa svugje u isto vrijeme,na jugu počne ranije.Listove koji su napadnuti skidam,ako je lisni miner već velik i može se dobro uočiti onda samo zgnječim crvića  bez da otkidam list.
Na vrh
Terezija View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Terezija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2011 u 23:18

Ugodno sam iznenađena što u svojoj kolekciji agruma imaš Citrus ichangensis. Pa to je podloga koju je dr Živko Gatin, koji je davno radio u Pik" Neretva" u Opuzenu a kasnije kao stručni suradnik Instituta za jadranske kulture Split, nabavio iz Amerike. Molim te da napišeš kako je Citrus ichangesis podnio prošlu zimu.
 U pravu si u pogledu jesenske invazije LMA. Prirasti će masovno krenuti nakon kiše i oni su kandidati za napad LMA i za zimsko izmrzavanje.
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Kolovoz 2011 u 16:34
Ja sam ga dobio od čovjeka koji ima manju kolekciju agruma i nekih drugih egzotičnih voćki,U jednom dijelu vrta kao burobran ima posađene C.ichangensis,visine oko 4 m,to trebate vidjeti.Nadam se da ću ih uslikati.Nedavno sam napravio nešto reznica,nadam se da će se koja uhvatiti.Što se tiče zime fenomenalni su,moj C.ichangensis uopće  ne štitim,ove zime na -5° C malo bi skvrčio lišće,čak bi list izgubio malo boju,čim orene na južinu kao da ništa nije bilo.Još je i na udaru bure,ma fenomenalan agrum.Plodovi su veliki,ko veće naranče,puno krupnih sjemenki,sa ne previše mesa-soka.Ali bolje i to nego limun meyer koji mi je ovu zimu smrzao takoreći do zemlje.Dakle ako neznate što staviti za burobran posadite C.ichngensis,zbog svoje trnovitosti dobar je i za nezvane goste.
Na vrh
sunsett View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 10
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunsett Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Rujan 2011 u 20:07
Pozdrav,

jel su svi vaši limuni imali trnje kad ste ih kupili? Naime, imam dva limuna uzgojenih iz koštice, i dok me stvarno cijepljenje ne zanima, več imaju 2 godine i još nemaju nitijedan trn, pa me zanima, jel bi onda možda mogli biti vrsta Eureka koji su poznati po tome da imaju malo ili nimalo trnja, ili se to ipak javlja kasnije?

Držim ih u sobi, sunca su vidli dok su bili mali i sve dok ih nije spržilo i to 2 sata sunca, nakon toga ih držim u sobi sa ostalim biljkama i lijepo im je. Isto neznam da li je normalno da imaju tako veliko lišće - oko 11-12 cm. Naravno nakon dodavanja folijarnog gnojiva na sasvim mladi list, on naraste na tu veličinu. Inače je oko 7-8 cm. Prilično su dekorativni, s tim velikim lišćem koje pomalo visi od težine.

Još nisam spazila pravi nacijepljeni limun za kupiti, pa eto učim na ovim divljacima, a jednog dana možda i nabavim onaj pravi koji daje i limune...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1213141516 35>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.