Nešpula |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Ožujak 2008 u 19:45 |
|
|
Sponzorirani linkovi | |
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jako mi se sviđa to drvo ali iz nekog razloga koji nisam otkrila ne uspjeva ovdje kod mene...i meni i susjedi su propali...meni 2 puta :(
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dali ima kakve plodove???
|
|
Mikica
Neukroćena biljka Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa šta je nisi donijela na kavicu,kako sada da dođem bar do jedne sadnice.Koliko ja znam to je stara autohtona voćka našega kraja.
|
|
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U jesen ima ukuksne plodove.
Mikica, danas sam pored stabla našla masu sadnica, same se usadile. Mi se lako nađemo, blizu smo. Ostalima šaljem poštom. |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Shasha, rekla bih da nije to biljka koje se sjećaš iz djetinjsta osim ako nisi djetinjstvo provela u Dalmaciji. Ovo je tzv. Japanska mušmula koja uspješno raste i rodi u Dalmaciji. Ostali naši nazivi su joj Nespola, Nešpola...Imam je i ja tu kod nas u kontinentalnom dijelu, uspjela sam je nekako sačuvati od smrzavanja, ali nije nikad rodila. Mislim da ona cvate zimi i ne znam kako bi se kod nas mogao zadržati i oprašiti njen cvijet.
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
plodovi su zreli ljeti, a ne u jesen....
okrugli, žutonarančasti, veličine većeg oraha, s velikom košticom u sredini koja je izuzetno sjajna kad je izvadiš i nalikuje na veliku drvenu perlu... kažu i da je bogata vitaminima... stavit cu sliku plodova ove godine...valjda cu se sjetiti... |
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam nekoliko malih biljčica iz semena koje sam posijao ove godine. Zna li neko gde da ih držim preko zime, pošto su biljke jako male?
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ja sam u Dalmaciji, ne znam za kontinent....mi ih odmah stavljamo u zemlju.....
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Svakako u kući, na hladnom.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru, tako sam i mislio da ostavim biljčice negde na hladnije mesto, ali gde ne smrzava.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Duda-Lave
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
manči s obzirom da smo iste klime vjerovatno više znaš,moja nešpola je nečim zaražena .Krasno cvate a kad se zametnu plodovi kad narastu do veličine lješnjaka napadne ih nekakva crna koprena,čak i listovi dobiju te pjege i na kraju plodovi nemogu narasti da li možda znaš šta joj se događa i imaš li možda kakav ljek jer bih ju htjela spasiti .Sutra ću je slikati pa da ju vidiš kakva je da li moram možda štogod odrezati.Hvala
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovako izgleda plod nešpule, naravno nema ga sada nego ljeti. Kod nas ima puno nešpula, ali je raširena neka bolest - na plodu se pojave crne mrlje, zahvate veliki dio ploda.
Da li netko zna o čemu se radi i kako se boriti protiv toga?
|
|
Lantana
Cvjetni guru Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Otok, tu kod susjeda je bila jedna velika i stalno joj se to događalo, baš mi je nekako omrznula radi toga jer je ružno za vidjeti, jednom sam nekoga pitala i rekli su mi da joj fali željeza.
|
|
život je more
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, probat ću prihraniti, možda pomogne
|
|
Magister vitae
Mladi grm Pridružen: 12 Ožujak 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 685 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
evo kako cesto pratim prognozu za tlo da budem spreman zastititi biljke naletio sam na ovo http://klima.hr/agro.php?id=agro_zanimljivosti¶m=1
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....plod sazrijeva u 6. mjesecu, predivan okus, meni nešto najljepše od voća, ali nema puno mesa, to je onako za malu degustaciju.....mnogi se žale na tu crnu maču na plodovima....nažalost tretiraju je nekim kemijskim sredstvom ili ako stablo ima dovoljno sunca i zraka, da nije pokraj nekog većeg, onda ima šanse da mu plodovi budu zdraviji....
.....gledam svake godine susjedinu nespolu...pola stabla je ispod trešnje, grane na toj strani imaju crne zakržljale plodove, tek par grana koje su na suncu i slobodne, donesu zdrave narančaste plodove.... i to baš meni kraj balkona...ha,ha
|
|
inaja
Odrastao grm Pridružen: 16 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 1007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
e ovo se u bosni zove mušmula
|
|
OTOK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Renatka
Novo sjeme Pridružen: 10 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 12 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam u vrtu nešpulu preko 20 godina. U početku je bila krasna, plodovi svi veliki, čisti, bez mrlje, listovi gubavi. Onda smo je skoro cijelu izrezali. Ponovo je bacila mladice i 1 - 2 godine sve je bilo ok. sada je plod ponovo pun crnih mrlja, a neki plodovi ne stignu ni sazrijeti, potpuno pogubave. Ako netko zna rješenje za to ili je imao sličan slučaj, neka javi rješenje.
Što se tiće sadnje nešpule, ne treba Vam sadnica. Dovoljno je da negdje na tržnici kupite plodove i koštice bacite u vrt ili ako baš hoćete bacite u vrt. Odmah se primi. Tako je i moja nastala. Ako nadjem koji plod koji se može jesti, ja košticu bacam u vrt i uvijek imam po nekoliko sadnica. Onda im moj pametni muž isčupa jer mu smetaju. Tako Vam je najbolje dobiti stablo. |
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |