Tekuce gnojivo od koprive |
Odgovori |
Korisnik | |
pomme dor
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 158 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 13 Prosinac 2007 u 20:28 |
Sto se koprive ticve ja znam jedan dobar "recept" za gnojivo (tekuce), a moze sluziti i za spricanje listova pojedinih biljki. Ako vas zanima sa zadovoljstvom cu ga staviti na forum.
|
|
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice. |
|
Sponzorirani linkovi | |
mima
Pustio korijenje Pridružen: 06 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 320 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pomme, samo ti napiši recept, uvijek nekoga nešto zanima
|
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
TEKUCE GNOJIVO OD KOPRIVE
VODA POSUDA RECEPT Ili 150-200 g suhe koprive
na 10 litara vode Posuda se napuni do 3 sa
svjezom i izrezanom koprivom (rezanje koprive je potrebno da bi se njezinu
sokovi sto bolje « izdvukli » van). Ovaj detalj je jako vazan za uspjesnu
proizvodnju gnojiva. Posuda se poklopi tako da zrak moze uci (nesmije se
hermeticki zatvoriti), ja sam stavila daske, a i vreca od jute nije losa. Ostaviti nekoliko danan da
fermentira.
Sto je vanjska temperature visa to ce
fermentacija biti brza (5 do 30 dana). U prosjeku na temperaturi od 18°-20°C
gnojivo od koprive ce biti gotovo za kojih 15 dana. Posudu mozete staviti u
garazu ili negdje gdje nema puno svjetla. SVAKI DAN kontrolirati fermantaciju i mijesati
nekoliko minuta. Kad mijesamo onda se pojavi tepih malih baloncica sto je znak
da je fermentacija pocela. Kada se ti mjehurici vise ne pojave pri mijesanju to
je znak da je gnojivo gotovo. Moze se spremiti u plasticne zatvorene posude. |
|
Pomme
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
KORISTENJE GNOJIVA OD KOPRIVE
Gnojivo razrijediti 10% gnojiva a ostalo voda koristi se za ZALIJEVANJE (VRT I KOMPOST) 5% gnojiva za SPRICANJE po liscu Ovo gnojivo aktivira kompost. |
|
Pomme
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Samo pazite da se držite navedenih postotaka, kad je previše gnojiva biljka može biti spržena. To mi je preporučila koja je koristila samo gnojivo, pa.... da ne bi bilo kao i njoj!
|
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imas pravo OPREZNO.
Kad se jednom gnojivo pocne koristiti (kad se otvori posuda u kojem ga cuvamo) onda ga se mora potrositi u roku od 2 mjeseca. Da bi se izbjeglo ponovno fermentiranje (naprimjer po ljeti kad su visoke temperature) onda je dobro cuvati gnojivo u hladnijim prostorijama (naravno ako ih imamo). Moram dodati da ovo gnojivo nije samo obicno gnojivo nego je korisno (ako ga se sprica po liscu) protiv nekih nametnika. (usi, grinje). Ažurirao pomme dor - 13 Prosinac 2007 u 22:28 |
|
Pomme
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
OMJERI
5% = 5 cl u 1 litri vode ili 1 volumen gnojiva i 19 volumena vode 10% = 10 cl u litri vode ili 1 volumen gnojiva i 9 volumena vode. OVAKO JE LAKSE ZAR NE |
|
Pomme
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stvarno si nam olakšala!
Ažurirao andrea01 - 13 Prosinac 2007 u 23:41 |
|
stubica
Novo sjeme Pridružen: 30 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pomme je dala recept za gnojivo od koprive, i ja imam isti recept, ali ima i jos jedan preparat koji se moze napraviti od koprive, a to je sredstvo protiv lisnih usiju na ruzama, mahunama....Postupak je isti kao kod pomme, ali ovaj se procijedi odmah nakon 12 do najvise 24 sata i time se pospricaju biljke. Mi smo to uvijek radili u velikoj bacvi, stavili bi 50-tak litara vode i puuuuuno kopriva, drugi dan bi uzeli litru ili dvije procijedjene tekucine i to nam je bio insekticid, a ostatak smo koristili kao gnojivo. Po propisanim omjerima.
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iako je zadnji post bio davno, reći ću svoja iskustva: Nadzemni dio koprive u bilo koje doba vegetacije se istuče - najbolje drvenim batom na panju, pa stavi u bačvu u hladu (do 1/8). Zatim dodajte isto toliko gaveza (Symphytum officinale L.)- cijele biljke ili samo nadzemnog dijela. Njega ne treba jako tući, jer je nježnije građe. To se zalije kišnicom skoro do vrha bačve i bačva stavi u neki sjenoviti, hladni dio vrta. Za desetak - petnaest dana počet će gadno zaudarati po životinjskom gnoju, a onda se pomalo taj miris smiri.
Gnojivo je izuzetno za sve kulture, neotrovno, može se špricati i po lišću, ali ga treba procijediti (kroz krpu), a onda i pošteno razrijediti s kišnicom ili odstajalom vodom. Stavite ga najviše 10 % u ukupnoj količini. Ako sam kome pomogao - super. Ive |
|
andrea01
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hej, Ive, pa ti nam širiš vidokruge u pogledu ovog bilja sve više i više, a meni toga nikad dosta!!!
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E moja Andrea, svašta ćemo mi još čuti na ovom forumu...Usput, bio sam jučer kod Branke ( s foruma) i vidio sva ona njena čuda od orhideja, kaktusa, jezerca i još štošta, ma ti ljudi što vole cvijeće su redom dobre duše...
A kopriva je biljka za snagu, i kad berete vrhove probajte bez rukavica, kako je ja uvijek berem, jer (opet ja u povijest) još je sveta Hildegarda preporučavala da se oni koji su izgubili snagu šibaju snopom kopriva po golom tijelu...a za djecu koja su pala u koprive su govorili da neće patiti od reume. Ive |
|
arim
Odrastao grm Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nabrala koprive i namočila u vodu,sutra špricam trešnju.Tek što se počele rumenit napale je crne uši i evo već godinama koristim špricanje koprivom koje je uvijek bilo uspješno.Pošpricam jednom dobro i za tri dana nema tih beštijica a trešnje slasne i ukusne.
|
|
radosnica
Već proklijao Pridružen: 07 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 183 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me da li namočena kopriva (duže od desetak dana je namočena) može razrijeđena vodom poslužiti kao insekticid i da li se smije polijevati poljevačom ili je treba baš prskati prskalicom (tako da biljčicu odmah prihranim)?
Kad je najzgodnije to učiniti ujutro ili navečer? |
|
Rokolina
Upravo klijam Pridružen: 02 Travanj 2014 Lokacija: Grobnik Status: Offline Bodovi: 146 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Namočila koprivu, i zaboravila na nju. znači stoji dugo namočena. Stoji sigurno mjesec dana namočena u kanti. neko vrijeme sam je redovito pomiješala. stajala je poklopljena. nakon toga, muž ju je premjestio jer mu je smetala, i ja zaboravila na nju.
da li ju mogu koristit ili ju moram bacit?
|
|
Ja samo znam da ništa ne znam
|
|
mikica.dm
Mladi grm Pridružen: 06 Svibanj 2010 Lokacija: Donji Miholjac Status: Offline Bodovi: 611 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kako da ne, moze se koristiti jedino treba razrijediti s vodom (1:10, moze i vise vode ako je duze stojala)
|
|
zatvori usta, otvori oci
|
|
Rokolina
Upravo klijam Pridružen: 02 Travanj 2014 Lokacija: Grobnik Status: Offline Bodovi: 146 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mikica, hvala
da podosta dugo je stajala, odavno sam ju trebala procijedit.
|
|
Ja samo znam da ništa ne znam
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |