Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3637383940 43> |
Korisnik | |
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Smrsko,molim Te pojasni mi ovaj gemišt od vode ,sode i mljeka samo se pomješa ili se mora prokuhati?I još jedno pitanje:koliko sode na tu količinu od litre se stavi i koliko se puta mora u toku vegetacije špricati,da li je određeno ili nakon kiše.Kad se šprica samo vodom i šećerom da li se pomješa ili isto prokipi.Hvala
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Pa trebalo bi praviti malu količinu da se sve potroši.
Tako da na litru vode se stavi žličica za kavu sode bikarbone, oko 0.5-1 decilitar šećera i sve prokuha. Decilitar mlijeka se može dodati u ohlađenu smjesu. Ali eksperimentirajte, možete dodati 1 ili 2 ili 3 stvari. Pa vidite kako vam se biljke ponašaju, iskustvo je najbolji savjet. Moja mama je stavljala samo šećer i vodu, i kaže da joj pomidori nisu nikad bili bolji. ![]() Može se špricati svaki tjedan i nakon kiše, mislim da niti jedan sastojak ne bi trebao ošteti biljke nego ih čak njegovati. Možda bi se jedino soda mogla rjeđe, ali ipak nek vam iskustvo pokaže i podjelite to snama ![]() Ja ću ipak sezonu danas početi sa bordoškom juhom i to na sadnicama krastavaca, bijem velike bitke sa plamenjačom ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Ja sam napravila juhu od preslice i prskam rajčice, krastavce i tikvice kad god je sunčano, a ja sam na vrtu ( samo vikendom jer je vrt na vikendici). Za sad je dobro, sadnice su lijepo krenule, krastavcu se nazire cvjetić,a ima 7 listova. Jedino su sadnice paprike jedva žive, nisu se makle ova dva tjedna od kako sam ih posadila.
![]() |
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Ono što sam ja naučila od moje mame je da nikada ni pod kojim uvjetima ne zaljevam krastavce,paradajz,tikvice,mahunarke buće i te osjetljive biljke po lišću,jer to je osnovni preduvjet za peronosporu i gnjilež jer te biljke ne vole pogotovu kad je topla zemlja i hladna voda da ih se tušita.ečinu svojih vrtnih kultura zaljevam pod korjen i to kad navečer zemlja bude dobro ohlađena.Za luk kažu da se malo opljevi i čim iznikne malo pokopa i da se nikad ne zaljeva,a meni je praksa pokazala da i nije baš tako.Ja ga opljevim i malo okopam i zaljevam u prvoj polovici vegetacije ,a kad počne zriti odmah prestajem ,ako ga pepelnica hoće tu nema pomoći.Zaljevam manje od ostalih vrtnih kultura luk ali pazim da ne pljevim dok je mokra zemlja i lišće ,po suncu ,već kad malo osuši iza kiše jer zemlja mokra i mokro lišće pogotovo ako je sunce siguran rezultat je pepelnica.Kod mene jedino ima kopriva,pa ja jednom u toku vegetacije namočim koprive mjesec dana i apsolutno sve na vrtu i cvjeće u cvetnjaku i na balkonu malo zalijem tom tekučinom ,naravno malo razblažim vodom.
|
|
![]() |
|
bunarićka ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 22 |
ja imam puno ušiju malih, crnih po kupusnjačama, listovi su na pojedinim biljkama skroz izbušeni sitnim rupicama, kao sito. prskat ću ih juhom od buhača i koprivom,nadam se da ih potjera. već sam stavljala od duhana pripravak, al ništa ne pomaže.
|
|
![]() |
|
Marin&Lele ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 63 |
Dvije presadnice lubenice (s kojima sam si donijela i uši) su podlegle :( Nažicala sam i opuške i stavila u vodu, ali ništa.
Bitku bijem sa zlaticama na krumpiru i to malima... Ima ih u nekoliko veličina. Odaslih više nema, ali ni nije ih bilo puno. U krumpiru sam svaki dan i primjetila sam da se najviše kriju u pupoljcima cvijeta i na dnu biljke...Za sad su pod kontrolom. ¸Jučer sam još sadila ostatak karfiola i drugu turu korabe, neven i kadifica Došli i do nas naranđasti puževi ![]() Navodno rade velike štete i naglo se razmnožavaju. I navodno se na jednom područu zadržavaju 4 godine.... Našla sam ih u krumpiru ispod slame Kopriva imam i ja u izobilju, imam preslice, a pronašla sam i gavez :) Sutra idem po gavez, pa u s njim malčirati paradajz. Navodno ima dosta kalija... |
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Ja sam danas pošpricla sa mlijekom, vodom, šečerom i dodala sam sodu. Sad me je strah mrava. Šmrcko kakvao iskustvo ima tvoja mama, da li su joj dolazili mravi na slatki paradajz?
|
|
![]() |
|
Mari Lu ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Bok ekipo!
Samo zbog ove teme sam se ulogirala na forum! ![]() Inaće, ovo je prva godina da sama radim povrtnjak; inaće sam sa mamom i to mi je bila užasna tlaka.... ![]() I onda nakon 5god u velikom gradu, pun mi je kufer i karijere i grada i svega, kupili smo kuću na selu i prvo kaj smo napravili - sfrezali komad zemlje za vrt. Ova tema mi je UŽASNO puno pomogla, posebno oko cvijeća koje treba saditi i za to vam svima PUNO HVALA! ![]() Inaće, svi susjedi su u šoku kako mi je vrt bujan; napravila sam nekoliko grešaka ali sad znam kako ću slijedeće godine. Nisam se držala "pravila" 100% ali i ovako je super sve! Špinat su mi napale uši pa sam ga pojekla i polijala juhom od pepela i koprive - za vikend dok opet dođem ću vidjeti što je s time... muči me što samo vikendom mogu na vrt pa gubim puno vremena ali nema veze. Zadnje mi je vrijeme za još nekoliko biljaka, možda već i kasno ali ne brinem se! ![]() Ostali su mi za kraj dragoljub i čubar koje sam uspjela konačno naći pa da posadim i to je to! Javim rezultate, ali i sad već sam imala drugu berbu blitve, špinata, rikole itd.... ja dođem jednom tjednom i posječem SVE :D podijelim, uzmem sebi i slijedeći puta dođem i oper imam za punu vrečicu od svega; samo me muči mjesta nemam za presaditi sve, ali na greškama se uči - slijedeće godine ide posebna gredica za flance ![]() odužila sam... u svakom slučaju pozdravljam vas i pratim u stopu! ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Marin&Lele ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 63 |
Mari Lu dobro došla :)
Kod mene ove godine isto ima dosta uši, neznam zašto. Ima ih u svima bojama.... pa čak i orhideje i šeflera u kući su dobile :( One štitaste uši.. Jel ima netko iskustva s buhačom? Uspjela sam dobiti 4 biljčice. Sad bi ih već trebala staviti van, a neznam kamo bi bilo najbolje. I zna li netko kako se slažu crna leća i karfiol? |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Špricala sam ja sa šećerenom vodom i nisam vidjela mrave. Inače imam ergelu mrava svugdje po vrtu
![]() Pomidori baš i nemaju neke bube na sebi, od lišće pomidora se može praviti eko insekticid. ----- Dobro došla vrijedna Mari Lu ![]() Nisi jedina koja se bori sa vrtom na daljinu, i ja sam od tih koja ide samo jedan dan u tjednu. I meni je pun kufer grada, najradije bi otišla u duboku šumu i napravila kućicu na drvetu ![]() ![]() Nešto najljepše u sjećanju mi je ostalo kad su na selima ljudi zajedno kupili sijeno, pa na livadi jeli zajedno i veselili se nakon teškog cjelodnevnog rada. Domaća jela i veselje. A sada bi ti oteli da imaju više. ![]() Mene najviše muči što svaki dan ne mogu popiti kavu u mom vrtu. Blago tebi meni blitva i špinat još nisu ni izvirili iz zemlje. Imam jedino salatu i kapulicu , koju sam sredinom siječnja posadila i prekrila tekstilom. Piši nam i o svojim greškama i spoznajama, poduči nas i mi smo početnici ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Marin-Lele pošto je leća grahorica pogledaj što važi za grah i grašak, to bi trebalo vrijediti i za leću. Grahorice se slažu sa kupusnjačama što karfiol i jeste.
Grah + čubar, jagode, krastavci, krumpir, kupusnjače, korabica, salata glavatica, lisnata salata, cikla, celer, rajčica - grašak, komorač, češnjak, poriluk, luk
Grašak + kopar, komorač, krastavci, kupusnjače, korabica, salata, glavatica, kukuruz, mrkva, rotkvica, tikvice - grašak, krumpir, češnjak, poriluk
Na sredini stranice imaš listu za slaganje povrća. http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4425&PN=38 ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Mari Lu ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
hehe
da možda ćete biti šokirani ali zbog manjka mjesta a i zbog igre sa bojama ja sam kriš kraš posadila sve okolo; to dok sve procvate će biti čudo.... za početak greške: 1. nisam na posebnu gredicu zasijala si salatu, kelj, zelje, brokulu, salatu, itd... sad mi je to zauzelo gro mjesta, imala sam flanaca za prodati.... 2. nisam na vrijeme posadila sve potrebno cvijeće 3. nema nas pa nisam uspjela zaljevati; makar tikvice su savršeno niknule, ali dinja nitijedna a lubenica jedva jedna! niknul mi je i luk i rikola i salata i radić (crveni i zeleni) pa blitva i špinat pošto nas nema žao mi je da ne propadne pa sve porežem svaki puta - i sve potjera nazad! ne vjerujem a već sam imala 2 berbe špinata, jednu blitve, 2 rikole, a salatu STALNO berem i radić i nikako da prorjedim! to mi je zbilja uspjela, samo mi je špunat uši napale, pokidala sam te listove, posjekla sve, naokolo sam presadila nevene i kardifice, polijala sa juhom od pepela i koprive koja se tako pacala tjedan dana - sad ćemo vidjeti... tek sam danas našla dragoljub i čubar to ću saditi u petak - izraste-ne izraste bumo vidli! ![]() kupila sam i dinju i lubenicu opet i buču - nisu mi izašle ali sad je zadnje vrijeme za to saditi pa ću sad to kak se spada i nadati se najboljem. posaditi ću ih u vinograd pa nek imaju mjesta ![]() paradajze i paprike sam isto posadila po vinogradu. a zelje, kelj, brokulu i karfiol sam podjelila na sve strane i još imam sadnica; tako mi je žao to počupati jer su tako krasne biljke ali sam morala - osakatila sam kelj zelje i crveno zelje, sad ovaj vikend me čeka brokula i karfion; već sam karfiol stavila među mrkvu, brokulu među luk zajedno sa salatom i korabom i zeljem/keljom; pa još između sam i cvijeće... isuse dok to sve izraste to bude šuma a ne vrt! hahahahhaah užasno me zanima, to meni baš je užitak i neka raste na sve strane sve! ![]() uf al sam se raspisala.... ![]() |
|
![]() |
|
Mari Lu, mislim da nam povrtnjak izgleda slično :)
Moram vam ga slikati jedan dan. Sad već imam svega - mrkve, luka, peršuna, salate, blitve, špinata, kopra, korabice (istina male, ali za sad koristim lišće), jagoda, graška, kroz koji dan ću početi iskapati i mladog krumpira (to još neznam kakav je). Tikvice su počele sa cvatom, ali za sad bez ploda. Puter tiva je posijana kasnije. Krastavce sam imala hrpu presadnica, ali sam na kraju sijala sve ponovno. Nikad više neću sijati krastavce i tikve za presadnice. One definitivno ne vole presađivanje. Imam običan bijeli karfiol, ljubičasti i romanesko. Za sad dobro uspjevaju. Jedva čekam raštiku.... Mahune ljubičaste su pred cvatnjom, a zelene su napale uši, s njima i bubamare [IMG]smileys/smiley2.gif" align="middle" /> Djeca već sama beru grašak i jagode, ma prekrasno ih je vidjeti :) SMrčko, hvala :) Ma u leći imam i karfiol i korabu i salatu i kadifice :) Danas šiljimo kolce za visoki grah. Izračunala sam da mi ih treba minimalno 60, a toliko nismo donijeli....Pustila sam i dajje suncokret da raste po grahu, prije svega po mungo i azuki, pa ćemo vidjeti :) |
|
![]() |
|
![]() |
|
ajme kako krasan i veliki vrt! svaka čast!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
hvala [IMG]smileys/smiley9.gif" align="middle" />
taj vrt je moja opsesija, radila sam ga i prošle godine s trbuhom do zuba. I spremila hrpu povrća za ovog mojeg mališu :) Taman mi je sad sfalilo, kad već lagano ima mladog povrća :) Čekam kišu - zalijati ili ne zalijati vrt - pitanje je sad ??? Tu je sunčano i vruće |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
ljudi iako sam muško i imam 23 godine, uživam ovdje provoditi vrijeme. ljudi se bude, neki kažu sporo, no kad je evolucija išla brzo? bitno je od sebe krenuti, misliti globalno a djelovati lokalno.
inače i planinarim 5. godinu i dosta sam toga prošao. od prošle godine vodim jedan odsjek u mom društvu i nedavno kad sam vodio jedan izlet u sloveniju, kad smo se spustili i sjeli na pivo (ne pijem inače:P), kad je 25 pari prekrasnih očiju zasjalo i iskreno mi zahvalilo, znao sam da je to to. to je bio posao. ljudi su bili sretni. nije bilo emocionalnog otrova. nisu gledali big brother, gibali su se. radili na svom duhovnom i fizičkom zdravlju. meni je taj dan bio prekrasan! jednostavno, tako sam se dobro osjećao što su svi tu i što su tako sretni! tako me i vi veselite, kad pročitam "hebeš novac, hoću se zabit u šumu", mislim da je to definitivno znak za promjenu:) samo naprijed. i ne forsirati ništa, jer kad sam ja forsirao druge da se promijene jer im je bilo loše u vlastitoj koži svi su "pobjegli" od mene. kad sam udomio psa i posvetio se njmu maksimalno, šumi i svom duhu, sve je krenulo. danas me ljudi zovu, pitaju, beru čaj zajedno samnom. u nedjelju se idem nać u planinu sa nekim ljudima koji me žele upoznati. ne želim ovime reći da sam ja sad neki svetac- naprotiv, ali kažem, kad čovjek pusti sve konce "kako bi sve trebalo biti", stvari se počnu odvijati same od sebe. i to baš onako kako trebaju- na subjektivnom nivou. važno je ne ignorirati znakove bilo duha ili tijela i prepustiti se vodi. kad se ne koprca, ugodna je:)))) da se vratim na temu: dugo sam se bavio kukcima i sročio sam jedan tekst. prvi dio ce mozda biti dosadan jer je dosta strucan ali imate sa strane rubrike o suzbijanju u vrtu. pa pogledajte mlo. imate i za kupiti buhačin pripravak, ekološki pa ako ste za.... moj vrt dobro napreduje, nešto malo ušiju ali sredit cu to. kad se posusi, zamalčirat ću kukurut i rajčice. http://www.zastita-prirode-animalia.hr/?tema=fauna&baza=kukci&kat=1&idclanka=16 svako dobro želim! b |
|
![]() |
|
zderopero ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 1 |
Ove godine ja i žena odlučili napraviti mali vrt da naša mala pridošlica ima zdravu hranu. Malo sam prosurfao internetom i odlučio se da mi najviše odgovara tehnika opisana u knjizi "Ruth Stout - Vrt bez motike" ( poprilično sam zauzet i nemam baš vremena za provoditi u vrt ). Pritom sam također pročitao i svaku stranicu ove teme i hvala svima na savjetima.
Dosadašnja iskustva : - Vrt pod stalnom steljom je odlična ideja, do sada nismo niti jednom pljevili nego svaki puta kada kosim po dvorištu skupim travu i pobacam po vrtu. Korova nema,a zemlja je stalno mokra ispod sijena. Sitno sijeno od rotacijske kosilice se pokazalo bolje od slame ( u šogoričinom vrtu ) jer je trava ipak probila kroz 10 cm slame, a kroz osušenu i usitnjenu travu od par cm ne prolazi ( stvori se kora od sijena ). - Krumpir je posađen u zemlju te pokriven sa sijenom. Izašao kroz sijeno bez problema i nije pljevljen ni okopavan - Luk izašao bez problema kroz tanak sloj sijena cca 2 cm - Za mrkvu je bilo potrebno odmaknuti sijeno - Grah,mahune i grašak bez problema izlaze kroz cca 2-3 cm sijena - Rajčica, paprika, blitva, cvjeteča posađeni flanci ( izbušena rupa u kroz sieno u zemlju i utaknuta presadnica ). Rastu odlično. - Debljina sijena koji navodim, se odnosi na slegnuto sijeno nakon kiše - Povremeno prskam sa gnojivom od kopriva - Primjetio sam također da rajčica nije baš sretna nakon prskanja sa gnojivom od koprive, očito sam upotrijebio prejaku koncentraciju. - Bolesti za sada nema - Uši na ružama sam više puta prskao pripravkom od kopriva i nažalost BEZ prihvatljivih rezultata ( strah me što ću kada dođu u vrt ) - E, da to gnojivo prestrašno smrdi ![]() Evo par sličica : http://imageshack.us/g/220/dscn5251y.jpg/ |
|
![]() |
|
zderopero dobro došao :) vrtek je krasan :) Da, malč je odlična stvar, meni se osobito dobar pokazao prošle godine kad sam trudna do zuba radila vrt :) No na moju veličinu vrta, ja nikad nemam dovoljno malča. Slama mi je u krumpiru i grahu i baš kao što kažeš, probija korov preko. No, nemam drugog izbora, a ovako bar nemoram kopati krumpir.
Mene zanima jeli itko dobio bitku protiv tih zlatica , samo ih skupljajući??Imam osjećaj da gubim bitku.... |
|
![]() |
|
osbourne ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 336 |
zlatice su malko problem jer se skrivaju pod lišćem, pogotovo jaja i ličinke. tako da mislim da ih je bolje skupljati ručno, zvat par frendova da pomognu pa na kavu, čaj, kolač kasnije nego se truditi špricati ispod biljke, naličje listova. također pazi da ti ne padaju na pod, nemoj puno tresti biljku! samo polako,
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3637383940 43> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |