Biovrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 40414243> |
Korisnik | |
MGrubi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
meni bi dobro došao kakav mediteranski kalendar sijanja i sadnje
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Ja ću očigledno morati pauzirati s radovima - najavljuju snijeg kod nas...
![]() Već sam posadila i posijala dosta cvijeća, nadam se da im neće naštetiti. |
|
![]() |
|
MGrubi ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
ali samo pepel od drva (kalij), nikako od ugljena
![]() u prvu sam posijala špinat i ranu salatu, te 4 reda mladog luka, kasnije za jedno 6-8 tjedana po sredini tu sadim rajčice u drugu sam posijala samo blitvu , kasnije će tu doći i kupusnjače a u treču sam naizmjenice sijala tikvice (pod staklenku) i visoki grah sad sam u međufazi između klasičnog vrta i vrta pod steljom fali mi sijeno, a ni biljke nisu narasle za presad kupila sam sjeckalicu, i super je, budem isjeckala 50:50 zelene trave i sijena (i malo grančica) pa će to biti prvi sloj malča (da brže truli), a na to ču staviti klasik sijeno (kad mi stigne) |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Ja ti sav pepel nosim u vrt, u ruže i sve ostalo. Nažalost to je u vikednici, gdje se grijemo na drva, ali kako je to kontinen, nekad ložimo i u ljeti, jer su noći hladne. Sve se iskoristi. Talog od kave i kore od banane (to sam naučila na ovom forumu), a za pepel znam od prije.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
![]() |
|
![]() |
|
kvaliteta na 1. mjestu
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Hvala na ovom zadnjem savjetu, uopće mi to nije palo na pamet.
![]() Xenia64, inače nije ti neophodan stajski gnoj da bi imala plodno tlo, možeš i kupiti gnojivo u granulama. Preporučila bi ti da obavezno na tlo dodaš u rano proljeće ili jesen drveni pepeo - on sadrži kalij koji je bitan za rast. I obavezno imaj plodored i malčiraj, pa nećeš imati problema s zemljom.
Da se nadovežem na planiranje vrta, ja sam prve godine imala baš povrtnjak s nešto malo nevena i kamilice (joj kak je to uredno izgledalo...), ali od prošle godine maximalno kombiniram cvijeće i povrće. Dakako, cvijeće ima svoju svrhu - privlači kukce, tjera kukce i poboljšava tlo, ali iskreno - i uživam u njemu. A vrt je ludilo boja i veličina. Zašto bi povrtnjak bio klasični povrtnjak? Čak već ove godine mislim na nekim gredicama između kultura posaditi i grmlje (ribiz, ogrozd, bazga...) - npr s šumskim jagodama - i njima bu to bolje pasalo.
I još jedna mala primjedba - ne mislim da je biološki uzgojeno nužno manje od "špricanog". Moje povrće je svih ovih godina izgledalo fenomenalno... (no dobro, jedan je paradajz prije ličio na pinokia, ali ostali su bili "normalni"... Na kraju krajeva, podsjećam da je po 10-godišnjem istraživanju bilo zaključeno da organski uzgojena hrana ima daleko više hranjivih sastojaka i mikroelemenata od one uzgojene na "klasičan-kemijski" način.
|
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Sto se tice kadifica ... probajte nabaviti one starinske vrste. jer ovi danasnji hibridi nisu toliko korisni, sada vise mirise nego sto imaju onaj stari prepoznatljivi jaki miris. Zbog kojega su ga nase beke i djedovi zvali smrdljivci a ne kadifica...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
ostaje mi samo pitanje: danabavim sjeckalicu ili ne? ....
|
|
![]() |
|
ja imam sriče, zemlja je odlična: nije glinasta, nije pijesak, ima vapnenca, crvenkasta
prvu fazu sam rješila: planiranje vrt je kombiniran s voćnjakom, sve skupa oko 250m2, ali ću iskoristiti samo 100m2, podjeljen u 5 gredica, glavne kulture su: 1.paprika, 2. krastavci, 3.tikvice, 4. kupusi, 5. rajčice pošto su one zahtijevne biljke, mješati ću ih s njihovim dobrim susjedima iz skupine obnavljača tla, a rubno ideu dobri susjedi iz srednje skupine (blitva, špinat, salata) ostatak vrta namjeravam uzgojiti: kamlilicu, koprivu, blitvu, gorušicu, visoku djetelinu, mahune .. da mogu koristiti za nadopunu malča i za sušenje idem u kombinaciju pravila Biovrta i stelje samo max visina stelje će biti 5cm sad mi je najteže: moram čekati glavne kulture su u klijalištu, vrt čeka dobro vrijeme za oranje (skoro njiva) i pripremu a za sijeno ću uskoro saznati gdje ga mogu kupiti, računala sam da mi treba jedno 100kg, za sve to e da: dragoljuba ću posijati ispod jabuka neven svuda po malo kadifice još nisam nabavila |
|
![]() |
|
xenia64 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
![]() |
|
![]() |
|
MGrubi, fenomenalan tekst. Hvala!
![]() |
|
![]() |
|
Vrtni čubar je začinska biljka koja tjera lisne i krvave uši. Mješovite kulture mahuna i čubara štiti mahune od crnih uši (to bi valjda bilo super i za bob)
Niti ja nisam nigdje do sad uspjela pronaći sjeme čubara. Šteta... |
|
![]() |
|
ćemu čubar?
|
|
![]() |
|
http://www.scribd.com/word/full/22220?access_key=hsjxe9pegh2ru
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Tagetes su kadifice.
Čubar sam tražila prošle godine u sjemenarnama ali ga kod mene nema.Bilo ga je na Sjevernojadranskom sajmu cvijeća jedan dan i nestalo i to u presadnicama.To mi je rekla kolegica sa posla jer sam čitala o čubru i njgovom djelovanju na mahune ali ga kasnije nisam našla.
|
|
![]() |
|
Cvijet koji kao i kadifice tjera nematode iz tla gdje je posijan (mali "crvići" u tlu koji nagrizaju korijenje) Preporuča se ga sijati posvud po vrtu, pogotovo uz kupusnjače. Cvijeta najduže u godini.
|
|
![]() |
|
čemu neven služi?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 40414243> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |