Ciklame - Cyclamen |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 37> |
Korisnik | |
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dmirce hvala na savjetu,probat ću.Pinus,mali kaktus predivne ciklame ...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Ciklame su zaista predivne,ali su poprilično dosta osjetljive i većini propadne što ja za svoje nemogu reči.Ja ih od kupnje uzgajam po nekoliko godina evo ove sad što imam imaju oko pet godina što mini što hibridni čak daju i sjeme.Šteta samo što nikako nemogu da ubacim sliku da ih vidite.Istina je da prve godine obilno cvjetaju,a sljedećih godina slabije.Kod mene neke imaju dva-tri lističa i nekoliko cvjetića,a neke su pune cvjetova.Možda je tajna i u tome što ja ciklame tokom cjele godine držim na jednom mjestu i zaljevam odozgo ili je neršto drugo u pitanju,a eto volio bi da to moje iskustvo prenesem na ljubitelje ovih ljepih biljčica.Pozdrav svima. |
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Dmirce,ponovo hvala...e sad ja opet ima jedno pitanje.Ne znam jesam li dobro shvatila ali si napisao da ih zalijevaš odozgo?Nije li to pogrešno?Znam da već imaš iskustva s njima čim ih dulje vremena uzgajaš ali šta se ciklame ne zaljevaju dolje u podložak?
|
|
![]() |
|
vesna34 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 06 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 39 |
Ciklame se ipak zalijevaju odozdo, preko podloška, jer su izboji u protivnom skloni truljenju.
LP |
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
Imam pitanje o ciklami.Kupila sam je za Božić i držala je na dosta hladnom mjestu,zaljevala i njegovala kako je Voki opisao i sada mi svaki tjedan požuti po jedan list i vidim da više nema pupoljaka,pa se pitam da li je nešto pošlo po zlu ili je to sada kod nje normalno i da li da je sada sve manje zaljevam i lagano pustim da se listovi osuše i opet da sve krene ispočetka u kolovozu.Zapravo sam je preko ljeta htjela posaditi u vrt ispod bora ,pa opet prebaciti u kolovozu u teglu.
![]() |
|
![]() |
|
Ako joj postepeno žute listovi a dolaze novi mladi onda je sve u redu.Samo te žute treba pokidati da ostanu samo ti dobri mladi.Ako ipak svi naglo žute i klonu onda nešto nije u redu.Nadam se da sam pomogla
![]() |
|
![]() |
|
Dok god ima zdravih listova,pa čak i dok su mladi ciklamu treba zalijevati.Nešto rjeđe i manje kad prođe cvatnja al po mome iskustvu treba ju zaljevati i kad prođe cvatnja...
|
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
meni glupa mačka pojela sve cvjetove skoro ubit ću ju majke mi svako malo mi neki cvijet uništi... njoj niš mada je ciklama otrovna luđakinja luda
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
Bez brige Zvjezdana ako nije naštetila lukovici bit će cvjetova još.Samo čuvaj lukovicu
![]() |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Zvjezdana ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
ma znam da će cvjetat opet ali glupača mi svako malo prožvače nešto a posadila sam joj rtravu da ima za žvakat ali ne ona mora meni cvijeće operirat i orhideju mi je isto ako malo zažvakala pa dracenu pa kućnu sreću skroz obrstila ma blesača luda
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
![]() |
|
Ocito joj je sve drugo draze od trave.A ruku na srce,i tebi bi bilo,haha...Morat ces drzat macku na oku,sta drugo!
Belina,ciklame su ti prekrasne... |
|
![]() |
|
Silvestra ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 02 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1661 |
2201 tea,hvala Ti na odgovoru ,ne žute svi listovi nego jedan po jedan,tako da mislim da je sve u redu.Za Božić kad sam je kupila odmah sam kraj nje piknula jedan štapić cvjetne prihrane i sad sam nakon tri mjeseca piknula drugi,baš me zanima ako se opet pojave cvjetići ,onda znam da joj je falila prihrana...naravno javim.Drugi svi uvjeti su ispunjeni,a kako mi je svake godine uginula ove godine je jako pazim i mazim ,pa ako opstane kupujem ih još.Inaće ti štapići su jako praktični i ja ih pikam kraj svih biljaka i zadovoljna sam rezultatom jer ne moram dohranjivati biljke svaki ćas već ih samo zaljevam po potrebi.
![]() |
|
![]() |
|
Nema na čemu...listovi joj žute zato da bi se mogli obnoviti odnosno doći novi.Tako se i moja ciklama ponaša nakon cvatnje.Samo istrgaj sve takve listove da bude mjesta za nove...ako su joj do sada svi uvijeti odgovorali nema razloga da joj sada ne bude dobro...Bez brige...
|
|
![]() |
|
Tea, mislim da joj je bilo ok. jer je cvala sve do sada i sad ima još 8 cvjetova,a da uvjeti nisu bili dobri do sada bi već krepnula.Samo mi nije jasno kako nekima uspiju cvjetati cjelu godinu i tako su krasne,a ja se bojim ako svoju ciklamu posadim preko ljeta van pod bor da će mi krepnuti,jer to mi je vani jedino mjesto di bi po ljeti mogla opstati,jer u tegli su mi po ljeti uvjek uginule,a stalno sam ih nosila okolo kao mačka mlade.
![]() |
|
![]() |
|
Perla ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 22 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1296 |
Drage ljubiteljice ciklama.
O preživljavanju Cyclamen persicum - ciklama koje nas u ovo doba godine silno vesele svojim krasnim cvjetovima, povela se raspava i na temi vrtnog cvijeća pred gotovo dvije godine. Evo linka: http/www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=387&PN=2 Daklem, ciklame koje kupujemo u ova sumorna vremena da nas vesele svojim različitim i često puta neobičnim cvjetovima pripadaju vrsti Cyclamen persicum i kako kaže naša Baka Bea, teško mogu preživjeti u našim vrtovima. Na kontinentu uopće ne preživljavaju u vrtu jer ne podnose niske temperature. U toplijim krajevima bez smrzavanja, možda i mogu preživjeti, ali je upitno da li će i za koje vrijeme ponoviti cvjetanje, odnosno da li će cvjetanje biti tako atraktivno. Ciklame koje kupujemo u vrtnim centrima posađene su u poseban supstrat i tretirane posebnim hranjivima da bi cvale tako bogato. Kad se nakon nekoliko mjeseci ta hranjiva u supstratu istroše, prestaje cvatnja, a vjeojatnost da se cvatnja ponovi u vrtnim uvjetima, mala je. |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Perla, sad mi je lakše. Jer sam lani dobila dvije razlčite (male i velike) i kad su prestale cvasti sam ih prema savjetu nekih s foruma "zaboravila". I naravski blago rečeno "krepale su". Mislila sam da sam ja kriva.... a kad tamo to je to.Uzgojeno na kratke staze. Sad imam tri vaze i jako bi ih rado održala preko ljeta...Prvo ih neću "zaboraviti", nego pomalo zalijevati a dalje....?
![]() Naravski, nemam pojma koja je vrsta.Kako su u vazama,a ne u zemji, to im je šansa preživljavanja nešto veća....Ali zapravo se mogu pouzdati jedino u sreću
![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Baka lijepe su i šteta bi bila da ih nekako ne sačuvaš.
Belina, prekrasne su ti ciklame, ovako okružene kamenjem, pa još u dvorištu-preslatko.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
Perla ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 22 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1296 |
Baka, ne kažem da ne treba pokušati, ali sve ove ciklame koje kupujemo zimi ili krajem zime kao lončanice pripadaju vrsti cyclamen persica samo su kultivari različiti (po boji ili veličini cvijeta).
Kao što svako proljeće sadimo jednogodišnje ili dvogodišnje ljetnice (maćuhice, kadifice, petunije.....) koje nas vesele u žardinjerama ili vrtovima, tako bi trebalo doživjeti i kupovinu ciklama u lončićima, koje kupujemo zimi ili u rano proljeće - kao cvjetni intermezzo do proljeća. Uspijemo li ih održati na životu i dogodine potaknuti na cvjetanje, tim bolje, ali treba računati s time da to možda neće biti uspješno. U mom malom nazovi-vrtu upravo cvjeta Cyclama coum, tamnoružičaste boje, koja je u ovim kontinentalnim, hladnim okolnostima pravo veselje. |
|
![]() |
|
dmirce12 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3162 |
Tea dobro si me shvaltila ja moje ciklame godinama gajim i stalno ih zaljevam odozgo kao i japanske ili afričke ljuibičice inače ja ti sve cvjeće osim ciperusa zaljevam odozgo.Ima Vesna34 pravo da one trunu ali mora se paziti da se nepolije po listovima i cvjetovim.Nešto malo mojih ciklama možeš vidjeti na rubrici Cvjeće koje sad cvjeta prikazane su iza moje klivije. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 910111213 37> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |