Euphorbia horrida |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 26 Prosinac 2010 u 17:17 |
Euphorbia horrida
Evo da predstavim jedan svoj lijepi i zanimljiv sukulent o kojem nije ništa do sada napisano. Euphorbia horrida. Moj opis se temelji na iskustvima sa mojom i susjedovom Euphorbiom. Euphorbia horida je sukulent porijeklom iz Južne Afrike. Zbog svojega izgleda nije ju teško zamjeniti sa kaktusom iako Euforbia horrida nije kaktus. Euphorbia horrida najbolje uspijeva ako se uzgaja na svijetlom i sunčanom mjestu tokom cijele godine. Tolerirati će i svijetlu sijenu. Moju Euphorbiu je zalijevala kiša preko ljetnih mjeseci. Voda je nesmetano istjecala iz tegle. Raste dobro u kvalitetnoj mješavini zemlje za cviječe, perlita i pijeska. Od proljeća do jeseni sam prihranjivao sa razrijeđenim tekućim gnojivom. Preko zime Euphorbiu držim na južnoj prozorskoj polici i povremeno ( vrlo rijetko) ju zalijem. Što je hladnije smještena to je manje vode potrebno. Najjednostavnije se razmnožava dijeljenjem mladih izbojaka koje Euphorbia obilato tjera oko matične biljke u sezoni rasta. Ako ju želite razmnožavati na taj način ne zaboravite pustiti da se rana osuši prije sadnje. Samo oprez njezin mliječni sok je vrlo otrovan kao i kod svih drugih Euphorbia . Kada sam kupio svoju Euphorbiu horridu mislio sam da sam kupio kaktus. Činjenica je da ona nevjerojatno nalikuje kaktusu. Sada znam da je Euphorbia horrida lijepi primjer konvergentne evolucije . (Izgled različitih vrsta je vrlo sličan, takoreći identičan). Do toga dolazi jer se tijekom evolucije kaktusi i Euphorbia horida prilagođavaju sličnim uvjetima života. Iglice kod Euphorbie horride su krhke, lagano se otkinu od matične biljke i oprez prilikom presađivanja je poželjan. Euphorbia horrida je sukulent koji je vrlo jednostavan za uzgoj. Ps. Moja susjeda da bi zaustavila istjecanje otrovnog mliječnog soka iz matične biljke prilikom presađivanja mjesto reza nakratko potopi u vruču vodu. ![]() Tokom Rujna mjeseca moja Euphorbia je potjerala 6 mladih Euphorbia. Ovo je Euphorbia moje susjede. Zbilja krasan primjerak. Nevjerojatno koliko izgledom podsjeća na kaktus. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
1234DRENOVA ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 10 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 535 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
lijepo izgleda
|
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Ja imam neku euphorbiu koja podsječa na kaktus(kad sam ju kupila sam i mislila da sam kupila kaktus
![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Mali kaktus, vjerovatno misliš na ovu
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
U isto vrijeme smo stavile slike. Sad idem tražiti ime, imam negdje zapisano.
|
|
![]() |
|
cvjetoljubac ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 29 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 152 |
prekrasne su vam Euphorbie....
|
|
![]() |
|
Pronašla sa, moja i kaktusićkina euphorbia je e. pentagona
|
|
![]() |
|
Otok,hvala ti,baš si bila brza,odmah zapisujem
![]() |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Gledao sam slike Eeuphorbia horride na netu i na većini slika Euphorbie imaju crvene iglice. Dosta česte su i smeđe. Iglice kod Euphorbie horride su u stvari osušene cvjetne stabljike. Kada se cvijet Euphorbie horride osuši na vrhu iglice ostane smeđa kvržica koja tokom vremena sama otpadne. Moje je cvjetala preko ljeta dok sam bio odsutan i cvijet nisam vidio.
Otok, mali kaktus - Čini mi se da to nisu iste euphorbije. Prije bi rekao da su vaše Euphorbia pentagona |
|
![]() |
|
Brzi sam kao spori puž!!!
|
|
![]() |
|
Pinus,oprosti,ja sam kriva jer sam stavila svoju euphorbiju,a Otok mi je objasnila koja je moja vrsta.
|
|
![]() |
|
Vidiš kak smo svi danas brzi
![]() |
|
![]() |
|
Sve štima, samo ja kucam sa jednim prstom, zato sam tako brzi !!
|
|
![]() |
|
Astrophytum ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 21 Prosinac 2009 Status: Offline Bodovi: 119 |
Euphorbia horrida
![]() |
|
Gospod e GOLEM!
|
|
![]() |
|
Prave su
![]() |
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
OTOK i Mali kaktus da vaše Euphorbije nisu Euphorbia Enopla
Euphorbiama su bodlje drvenjaste građe, ako je izvadite izgleda poput mini čačkalice, u početku rasta crvenkaste su i mekane te s vremenom odrvenjavaju i poprimaju smečkastu boju drveta |
|
![]() |
|
![]() ![]() Moja Euphorbia horrida još nije cvjetala. Euphorbie horride moje susjede cvjetaju. Pogledajte kako izgleda cvijet. Pretpostavljam da je svijetlo glavni krivac što moja još ne cvjeta. Euphorbia horrida ima za nju karakteristične žuto zelene cvjetove. Njezine iglice su u stvari osušene cvjetne stapke. |
|
![]() |
|
Pinus,pa tvoja prekrasna euphorbija je puna bebica,prekrasno
![]() A susjedina je također prekrasna,ali ona ima i dobre uvjete za nju
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |