Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 407> |
Korisnik | |
ariel ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 31 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav svima. Ja imam 20-ak adeniuma starih oko 6 mjeseci- visoki so 30-ak cm,nekima sam odrezala vrh i vec su se poceli granati. Sjeme ima 100% klijavost. Narucila sam ga na stranici Sunshine-seeds.de Stiglo mi je za par dana, mogu reci i brze nego iz nekih dijelova Hrvatske. Presadila sam ih 3 puta, a prihranjujem svaka 2 tjedna sa tekucim gnojivom za kaktuse.
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
ariel ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 31 |
BlackMondo, nisam nikad jos narucivala preko e- baya, koliko placate postarinu i ostalo?
Ja sam svoje sijala u kupljenu zemlju za kaktuse. dobro napreduju, ali ja i zimi imam dobre uvjete- zid sa staklenom stijenom. Gnojim ih sa tekucim gnojivom za kaktuse. Ja sam neke svoje presadila u plitke vaze. Ako su u obicnoj vazi zemlja se brzo isusi.Bilo bi najidealnije kad bi ih se posadilo u niske vaze za bonsai- keramicke-one ipak zadrzavaju vise vlage. ima negdje kod nas za kupiti te vaze -gledala sam na internetu ali su jako skupe. Mozda ih kakav veci garden centar ima po dobroj cijeni. Ljeti se vole suncati cijeli dan i svaki dan ih zalijem,a zimi zalijem malo svakih 15 dana.
Ja sam narucila prije par dana jos dvije vrste na Sunshine seeds. Doslo mi je preporucenom postom za 5 dana.
Mislim da ce se tvoji oporaviti dolaskom toplijih dana. Skodi im propuh-to sam ja na mojima primijetila.
|
|
![]() |
|
BlackMondo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Studeni 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
Heheheh, ne vani je bilo -11, a držim ih u zimskoj terasi u kojoj u takvim nocima bude temperatura oko +10.
Hvala joope na informaciji o postavljanju slika |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Draga Ariel , hvala na adresi . Pregledala sam , sortiment je velik , cijene su pristupacne ! Ja cu sigurno nesto kod njih naruciti ! ![]() |
|
![]() |
|
BlackMondo ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Studeni 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 12 |
Čitao sam na tajlandskim stranicama da ih je najbolje saditi u keramičke posude u obliku zdjele. A ako se pogleda njihova natjecanja sa adeniumima, primjetit će te da su u takvima. Nisam siguran kako ih nabaviti. Što se tiće bonsai posuda ima ih u kalija centru u ZG i u OBI vrtnom djelu i znaju biti povoljne ili ponekad ćak i preskupe, kako se naiđe. Ali mislim da je to za njih ipak preplitko, pogotovo kada krenu rasti, pošto oni imaju ipak debelo korjenje. Postoji i jedan princip presađivanja (recimo jednogodišnjih), tako što se korjenje ogoli, odsjeće onaj centralni i stavi u sredinu plastićni disk da razdvoji okolno, a zatim posadi u supstrat zemlje, na taj naćin se dobije više debelih korjenja sastrane umjesto jednog debelog u sredini koje se sa vremenom izdižu prilikom presađivanja pa dobijete onako kvrgavo deblo. Taj sam princip vidio na youtubeu, kada sam napisao adenium poting. Ja sam svoje posude počeo sam izrađivati. Zanimljivo je i dobiju se svakakvi oblici.
Što se tiće e-baya poštarina ovisi o zemlji iz koje naručujem. Najskuplje je iz australije i azije. Sjemenje je relativno jeftino recimo od 1 -3 dolara paket sjemena ovisno o biljci, pa je najbolje kada kupujete sjeme da narućite odmah više sjemenja raznih biljki od jednog ponuđaća jer na taj naćin uštedite na poštarini (plačate jednu poštarinu). Svaki mjesec si izdvojim 50 kn za kupnju raznog sjemena. Prošle sam godine malo pretjerao hehehehehe. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Lijepo si to napisala ariel . Izgleda sve tako lako i jednostavno. Sjeme sam platio (Köhres Kakteen) i ne ostane mi ništa drugo nego da čekam. Hvala na postu.
Nisu mi jasna imena adeniuma. Konkretno naručio sam Adenium arabicum , Adenium obesum, Adenium somalense, (druge adeniume nemaju u ponudi) a ti Noble concubine, Blueberry, Dark love, Deep sakuna. Sada mi izgleda kao da sam ja naručio sjeme osnovne vrste a ti kultivare prilagođene za rast u teglama. Izgleda da sam pogriješio ali što je tu je. |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
moj je još živ, još ima i par listova, samo mu je jedan požutio i otpao, unjela sam ga u dnevnu sobu gdje se grije i za sada je ok, pazim na zalijevanje, iako je u grijanom jako sam oprezna, nadam se da neće uginuti zbog suše
|
|
![]() |
|
cvjetoljubac ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 29 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 152 |
Sjemenke Adenium obesum black fire u ponudi.... http://www.cvjetnodrustvo.com/shop
|
|
![]() |
|
nbjelovu ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
I ja sam pogledala, cijene su zaista OK. Medjutim, nemojte ocekivati da ce vam procvjetati kao sa slike, pogotovo oni sto nisu bijeli i roza. Da bi se od adeniuma dobio isti cvijet, mora se uzeti grancica, a ne sjeme. Sjeme uvijek daje nesto drugacije, isto je tako kod jos nekih biljaka, npr. hibiskusa, kod africkih ljubicica. Zato te biljke imaju danas ne na stotine, nego na tisuce uzgojenih kultivara, jer svako sjeme daje nesto razlicito.
Medjutim, biljka uzgojena iz reznice ne pravi ono zanimljivo deblo....tako da sve ima svoje prednosti i mane.
U mojoj prvoj turi od 6 koje sam imala nekoliko godina, (ii 5 na kraju upropastila!!), dva su cvala, oba roza, sa jedva vidljivom razlikom u boji, i taj cvjetic mi se jako svidio. Samo, nisu bas obilno cvali, samo po jedan put godisnje, i to oko 20-ak dana, i to je osobina koju neki kultivar ima, neki nema, zato sam u jednom prethodnom postu rekla da bih bila zadovoljna da od stotinjak dobijem nekoliko cvatnih.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
![]() |
|
Što se tiće adenium sjemena, njega naručujem sa tajlanda jer dobije puno više sjemena za manje pare. Stiglo je za nekih 25 dana (iz azije najduže treba), imao sam skoro 100% klijavosti. Bitno je samo da ih što prije zasijete jer ima pada klijavost što su stariji. To im je boljka, pa ako naručujete sjeme od bilogdje provjeriti koliko su svježi, jer je to bitno.
imao sam par grešaka prilikom uzgoja prošle godine pa sam neke izgubio, pa mi je njihova brojnost ispala vrlo bitna. hehehehhehe |
|
![]() |
|
Ove sto sam ja narucila su prilagodjeni rastu u teglama. Neke sam ostavila u plitkim teglama za bonsai, a neke u dubokim. Vidjet cu kako ce koji napredovati. Za sada brzo rastu,cak oni u plicim rastu brze a i trbuscici su im vec veliki. Slikati cu pa cete vidjeti rast od samog pocetka. Neke sam posisala iznad drugog lista-vec su se poceli granati. Imam srecu da su stalno na prozoru na kojemu imaju jako puno svjetlosti(nazalost sunca jako malo jer kod nas u Istri u zadnje vrijeme stalno pada kisa).
|
|
![]() |
|
A sada jedno glupo pitanje, kako se stavljaju slike, znam da je to pitanje postvaljneno tisuću puta ale eto me opet.... hehehhehe
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Pinus , meni absolutno nebi bilo tesko tebi sjeme donijeti u Zagreb , problem je jedino u tome da mi ostajemo najvjerojatnije do proljeca tu ! Jedino po nekom drugom ko bi slucajno isao !
Informacije , cim ih budem imala , budem ti ih stavila tu ! |
|
![]() |
|
Htio bih nešto reći oko posuda. Čitao sam sve i svašta o odamiumima po internetu, jedno mi nije jasno, a to su posude. Znam da je sukulen i da mu ne treba prevelika posuda, ali sam imao loša iskustva i sa malim, pogotovo ljetos. Znam da vole izravno sunce kao i svi sukulenti, no problem malih posuda je pregrijavanje i prebrzo isušivanje, a voda u tanjurićima za njih je veliko NE. Od kada sam ih posadio u veće posude vidljivo su napredovali.
Zanima me kakva su vaša iskustva i što vi preporučujete. I što se tiće zemlje, najbolje mi uspjevaju oni koje sam posadio u mješavinu humusa, treseta i pjeska u omjeru 1:1:1 |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Blackmondo, adeniumi su ti zivi iako su bili na -11??? Jesam li to dobro shvatila?
|
|
OPG 159365
|
![]() |
|
Hej, čitao sam malo, ja sam svoje sjemenje uvijek naručivao preko e-baya. Doslovno preko 200 vrsta bilja sa svih strana svijeta i uvijek mi je stiglo na adresu. Adeniume mi je nekako uvijek najjeftinije bilo kupovati na e-bayu sa tajlanda. Oni su naime trenutno najbolji uzgajivači adeniuma i uvijek imaju friškog sjemena, što je vrlo bitno za adeniume. Imao sam skoro 100% klijavost.
Moji nekako još uvijek uspjevaju, premda je vani bilo -11, a u zimskoj terasi bilo je oko 10 preko noći, jer ne mogu si priuštiti grijanje iznad te temperature noću. Većina ih je još zelena, ali nekolicina odbacuje listove. Mislim da znam koji je uzrok (otvaranje vanjskih vrata prilikom ulaska u kuću), pa je šok neminovan prvom redu. Ali nadam se svemu najboljem do proljeća. Inaće u tom prostoru su mi hrpa tropskih bilja i sve se drže, od plumeria, hibiskusa, orhideja, aristolochie grandiflore, kojoj su stradali samo cvjetovi, ostalo super itd itd.... |
|
![]() |
|
joope ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 16 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 92 |
He, he nije glupo, ja sam se satrala dok sam našla kako.... evo ti ovde ima za pročitat pa ako bude još pitanja čujemo se tamo
|
|
![]() |
|
Na stranici sunshine -seeds s lijeve strane u quick find upisati adenium. Imate ih na 10 stranica. Ja imam Noble concubine, Blueberry, Dark love,Deep sakuna. Probajte.
Uz to sto je dobro sjeme,morate ga i pravilno posijati. Zemlja za kaktuse s dodatkom perlita,lagano je navlaziti, sjeme staviti na zemlju ali ga ne pokriti zemljom , pokriti plasticnom folijom za namirnice da nema zraka i staviti na prozor gdje ima puno svjetlosti. Naravno mora biti toplo. Kad prokliju, skinuti foliju.Ne jako zalijevati jer bi istrunuli. Ja sam ih samo lagano mocila ako je zemlja bila suha. Pozdrav. Ako vas jos nesto zanima -pitajte.
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Ako su posađeni u plitkoj tegli zemlja će se posuši puno brže. Zašto ? Zato što je velika površina preko koje se supstrat suši a istovremeno mali volumen supstrata. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
A, dobro, jasno.
Ajde stavi slike ako si savladao proceduru. |
|
OPG 159365
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1314151617 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |