Šmrckov dnevnik radova |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 85> |
Korisnik | |
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Narandžasta boja upozorava kukce da nije za jelo. Kao upozorenje osim boje ima sposobnost lučenja alkaloida (coccinellina) izrazito neugodna mirisa i gorkog okusa. Kada se osjeti ugroženom izvrne se na leđa , skupi noge i pravi se mrtvom. Ovisno o vrsti prehrane razlikujemo afidifagne (hrane se grinjama), i kokcidifagne (hrane se štitastim ušima) |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
![]() Regulira brojnost štetnih kukaca. |
|
|
|
![]() |
|
![]() Odrasle bubice jedu pelud, nektar i mednu rosu. Ženka zlatooke položi do 350 jaja koja na dugim nosačima postavi uvjek na naličje lista, najčešće u blizini kolonije divljih uši. Iz jaja se razvijaju ličinke, osobito korisne u vrtu jer se hrane biljnim ušima, jajima leptira i grinja, te štitastim ušima i tripsom. Ličinka se intenzivno hrani i jača tijekom dva tjedna svoga razvoja i u tom periodu pojede između 200 do 500 biljnih uši, 500 jaja leptira ili 12 000 jaja grinja. U potrazi za hranom izravno kreće u „pljačkaški pohod“, zabadajući svoja klješta u tijelo žrtve. Godišnje ima dvije generacije. |
|
|
|
![]() |
|
Bioinsekticidi
Neznatno opasna sredstva. Nisu opasni za pčele. Ne uništavaju korisne insekte te se preporučuju u sustavima integrirane zaštite bilja. Nisu uvršteni u otrove. Pripravci su: Thuricide P, Bactospeine WP, Baturad –WP, Biobit – WP, Foray FC, Biobit FC, Biobit – X1, Novodor FC i M –One. |
|
|
|
![]() |
|
Bordoška juha
Osnovni materijal je Modra galica (bakreni sulfat CuSO4). Obično se pripravlja 0,75 – 1% bordoška juha. Za pripremu 1% bordoške juhe potrebno je 1kg modre galice i 1,2 kg gašenog vapna ili 0,4 kg živog vapna odnosno 0,44 kg hidratiziranog vapna. Kristali modre galice stave se u gazu i urone u 50 litara vode da se postupno otope. Nakon 10 – tak sati kristali se otope, a eventualne nečistoće zaostaju u gazi. U drugih 50 litara razmuti se vapno te se dobije vapneno mlijeko. Uz stalno miješanje dodajemo otopine modre galice u vapneno mlijeko. Na taj se način dobije bordoška juha – tekućina plave boje i neutralne reakcije, što se može provjeriti indikator papirićima. Za pripremu bordoške juhe ne smijemo koristiti metalne posude. Gotovi pripravci su: Bordoška juha WP – 20, bordoška mješavina i ostale. |
|
|
|
![]() |
|
Fungicidi
Fungicidi na osnovi bakra: za suzbijanje plamenjače vinove loze, na koštičavim voćkama koriste se za zimska prskanja, a jezgričavim nadalje do pojave ružičastog pupa. Fungicidi na osnovi bakra mogu se koristiti najviše dva puta na povrću i tri puta na ostalim kulturama tijekom jedne vegetacije. Gotovi pripravci su: Bordoška juha WP – 20, bordoška mješavina, bordoška suspenzija WP, Bakreno vapno, Champion. Fungicidi na osnovi sumpora za suzbijanje pepelnice: sumpor kao fungicid ima sposobnost isparavanja. Njegove pare pogubno djeluju na patogenu gljivu i na manje udaljenosti od mjesta na biljci koje je bilo tretirano. Posjeduje izvjesno akaricidno djelovanje (grinje). Močivi i koloidni sumpor. Djelovanje fungicida na osnovi sumpora ovisi o temperaturi. Na temperaturi ispod 16 C° njegovo djelovanje je slabo, ali ako se povisi temperatura, povećat će se i djelotvornost. Kada temperatura pređe 25 C° treba prestati sa zaštitom jer može doći do paleži tretiranih biljaka. Najčešće korišteni fungicidi na bazi sumpora su Sumpor SC – 80, Chromosul 80. Kombinacije sa sumporom Da bi se smanjio rizik od rezistentnosti na sistemične fungicide, formulirano je nekoliko kombinacija sistemika sa sumporom kao: Tridal – S (nuarimol 0,4% + sumpor 72%), Atemi – S, ciprokonazol 0,8% + sumpor 80%) svi su namijenjeni suzbijanju pepelnice u vinovoj lozi. |
|
|
|
![]() |
|
Radovi se privode kraju za ovu godinu.
Mahune posječene, korjen ostavljen zbog toga što veže dušik na sebe. Gore se vidi bačva sa korovom. Hrpe sam ih napunila. ![]() Ovo treba očistiti. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Navlačimo piljevinu, da se obogati tlo.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Očišćeni dio.
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Mikica ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 25 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3024 |
Pa ti si prava marljiva "enciklopedija".
|
|
![]() |
|
Lora ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 21 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 4104 |
Ne samo enciklopedija nego i super marljiva vrtlarica
![]() ![]() ![]() |
|
Rijeka Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn |
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
Smrčkić, vrijedni ste kao i uvijek!! Nego, otkud vam piljevina?
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Hvala vam
![]() ![]() Anaidica piljevinu smo našli pored poljskog puta. Ljudi da ne prljaju dvorišta su to ispilali u prirodi, vidjeli smo kad su to radili , i ostavili su iza sebe piljevinu. Kad naletimo tim djelom, nakupio si umjesto lišća ( manja mogućnost da se pojave miceliji gljiva). Ispod piljevine su nabacani pileći i konjski briketi, te urea 7 . I na proljeće će biti nova tura đubrenja. Dušik ( tj urea 7) je neophodna za razgradnju piljevine, sporo se razgrađuje i crpi puno dušika iz tla. To moram nadoknaditi nečim, a piljevina će ipak dati svoje minerale i obogatiti zemlju, zar nam šume nisu krasne i bujne ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Da i da se pohvalim da su mi ove tri ljepotice uskočile u džepove Golden Showers. Vraćala sam života mi, ali opet u vrećici 3.
![]() Mislim da je trgovkinja umirala od smijeha, kad je vidjela da uzimam- vraćam - uzimam- pričam sama sa sobom ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Znala sam da nešo ne valja.
Nedostatak kalija Smeđi rubovi listova ,mlado lišće crvenkaste boje.Česti slučaj na pjeskovitim tlima. Primjenite gnojivo bogato kalijem! Nedostatak željeza Listovi su skoro posve žuti, najteže su pogođeni mladi listovi.Primjenite gnojivo sa željezom! Nedostatak mangana Javlja se žuta boja između žila. Primjenite gnojivo Nedostatak magnezija Listovi su prema sredini blijedi, javlja se odumitanje oko srednje žile. Primjenite gnojivo s magnezijem! http://www.rasadnik-milic.hr/nje_zas.asp Ali što je po srijedi ![]() Moram malo više đubriti ruže. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
I ja imam piljevine, kad je MM radio terasu od drvenih greda - ja za njim hodala s metlom i vrećama i napunila dvije velike vreće.. Pa ću i ja tako onda staviti u otoke - malo gnojiva, prirodnog, susjed ima stajski a mi pileći i gore piljevinu!! Moram li i ureu 7 staviti ili ima dosta dušika u stajskom gnojivu? Hvala ti na uvijek dobrim savjetima...
|
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
|
![]() |
|
Ovi gore citati je nešto iz ranijih postova o gnoivima. Iako pileće gnoivo ima dušik u sebi, ne moraju to biti dovoljne količine. Ja sam postupila tako da sam ispod piljevine nabacala brikete ( konjske i pileće), ureu 7, pepeo i kreč. Na proljeće ću ponovo đubriti briketima i ureom , a možda piljevinu ukopam ili ću je pustiti kao malč. ![]() Bolje da bude malo jače nego posno kao ovu godinu, taj dio vrta baš nije posebno pripreman nego samo preoran i isfrezan, tako da mi ništa nije ni naklijalo ni naraslo na njemu ![]() Drago mi je da pomognem ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2425262728 85> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |