|
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 89> |
Korisnik | |
Massha ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 14 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 144 |
![]() |
E ljudi! evo me opet sa svojim phalom! on i dalje zivi,sve ok,polako se oporavlja..
Uglavnom,ocvao je taj jedini cvijet,i otpao..sad imam praznu granu+granu od prijasnjeg cvata..Jel ih odrezem obadvije u koljenu ili sto?! ![]() |
|
Lijepa tegla i od običnog korova može napraviti profinjeni cvijetak..
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
![]() |
Pročitala sam sve stranice i sada sam u dilemi jesam li uopće trebala presađivati moj phal. Ono što me je motiviralo da bi ju trebalo presaditi je bila hrpa suhog i zelenog zračnog korijenja. Istina, nije više lijepo "sjedila" u tegli. Imala je tendeciju da se naheri skroz na jednu stranu.
E, sad. Vidjela sam tu fotografije nekih orhideja koje isto tako izgledaju ali nije bilo savjeta da ih treba presđivati. Jel može netko napisati nešto malo više o tom zračnom korijenju? Može li se ono što je suho jednostavno odstraniti bez presađivanja?
I da. Keiki. Ono što sam dodatno posadila nije nešto što je naraslo na nekoj grančici. To sam jednostavno našla kad sam korijen očistila od supstrata. Jedan par listića sa zasebnim korijenom. Onako kao kad biljku razmnožavate djeljenjem. Pretpostavljam da to nije keiki?
|
|
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
![]() |
Budući da kažeš da se orhideja jako nagnula na jednu stranu nije problem ako si ju posadila uspravno u novi supstrat i istu veličinu posude. Suho i eventualno trulo korjenje tada svakako treba odrezati. Zeleno zračno korjenje mora i dalje ostati van posude jer biljka i preko njega orošavanjem listova dobiva vlagu.
Ovo što spominješ kao zasebnu biljčicu je isto tako keiki. Može biti na cvjetnoj grani, ali se ponekad dogodi da naraste i na samoj stabljici phala. Koliko vidim sve si napravila dobro. |
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
![]() |
Hvala Lana2. Inače, imam orhideje i dobro mi ide s njima ako isključim jednu koja je umrla cvjetajući. Istovremeno je cvala i umirala u svoj svojoj raskoši.
Ovo mi je prvo presađivanje i iznenađenje da se keiki može dobiti dijeljenjem. Gledala sam na youtubu one filmiće "know how" i tamo su keiki prikazivali samo kao nešto što raste na grančici. Srećom ovdje se uvijek naiđe na nekoga s bogatim iskustvom.
|
|
![]() |
|
tatjanabajcic ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3874 |
![]() |
![]() |
|
tatjanabajcic ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3874 |
![]() |
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
![]() |
mojoj orhideji je žut jedan list i to jedan mali,mladi. zbog čega je požutio list? meni se čini da je taj dan u cvjećarni orhideja bila previse zalivena. jeli to uzrok žutog lista,prevelika vlaga?
|
|
![]() |
|
![]() |
Ova moja mala orhideja je bila na vjetru, suncu, kisi onoj najvecoj i ne znam sto da kazem, ali evo bacija je pupove. Izrezi listi,moras je spricati, i vjeruj ja moje svako jutro spricam i po zemlji i po listovima, cekamda mi druge dvije potjeraju svijet.
|
|
![]() |
|
![]() |
Moram se pohvaliti. Dijeljenje i presađivanje moje orhideje je dobro prošlo!
Na svakoj od njih je počeo rasti novi listić!
|
|
![]() |
|
pšeno ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Lipanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 19 |
![]() |
trebam pomoć u odabiru orhideja za uzgoj u stanu...hvala unaprijed
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
![]() |
http://www.oceanorchids.si/si/index.php
nadam se da slovenski nešto razumiješ, a preporučam Phalaenopsise.
postoji tu inače cijeli podforum o orhidejama.
|
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
![]() |
Vazno je , bez obzira koju vrstu uzmes , ne zalijevati ih previse i ne drzati i negdje gdje bi im bilo "vruce" !
Orhideje mrziju "mokre noge" ! ![]() |
|
![]() |
|
nika1407 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() |
phalenopsis se meni pokazao jako zahvalan, nema previše posla oko njega, a predivan je
|
|
![]() |
|
strada ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 19 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 140 |
![]() |
ja bila jucer u Zd u Baumaxu..Joooooo raspametila sam se kad sam vidjela miiilijun vrsta i oblika orhideja..Onako ushicena i bezglava na kraju nisam uzela niti jednu jer se jednostavno nisam mogla odluciti koja mi je najljepsa
![]() Imam doma jednu koju sam uzela od mame ali nemam pojma kakve je boje..Znam da je phalenopsis ali nikako da procvjeta..Kupila sam green vital gnojivo za ohideje isto u baumaxu pa cemo vidjeti da li ce cvjetati ![]() |
|
![]() |
|
nika1407 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() |
Potapaj ju u vodu sa gnojivim svakih 10-15 dana, kad se zemlja osuši, špricaj listove svakodnevno (i dva puta dnevno ako imaš centralno ili je jako suh zrak), nikako navečer, i nek ima puno svjetla......
sretno! ![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Moja je isto tako kao ova gore. Cekam svaki dan cvijet.
|
|
![]() |
|
martincica ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 30 Studeni 2010 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 12 |
![]() |
hej ljudi evo jos jedne nove duse :) naravno pisem sad kad imam problema sa svojom orhidejom, vidim da tu ima puno pametnih i iskusnih.. imam orhideju phalaenopsis i stabljika joj se grana na dvije manje, i sad se jedna pocela susiti i zutiti a druga ima pupove.. jel da ovu odrezem ili joj nece smetati ako ostavim?
|
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
![]() |
za koliko vrimena je izrasla ova desna grana? |
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
![]() |
Dobro došla Martincica!
Dok se ne nađe netko tko ima više iskustva i znanja, ja bi ti savjetovala da pričekaš. Uvijek ima vremena za nešto odrezati.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 89> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |