Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Identifikacija biljaka
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Prepoznajte mi ovo
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Prepoznajte mi ovo

Odgovori Odgovori Stranica  <1 191192193194195 243>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Status: Offline
Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Lipanj 2010 u 11:38
Molim vas pomoć... Kako se zovem pita ova ljepotica??

"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 405
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 14:43
Vera, odgledala si onaj filmic o tratincicama na linku koji sam stavila? :) Sergei ima jos nekoliko (ima i svoj website) takvih filmica o raznom samoniklom jestivom bilju :).
Tema Samoniklo jestivo bilje je na Ostale biljne vrste pa klikni na Zacinsko i ljekovito bilje pa ces onda vidjeti temu :)
Položaj:puno sunčevog svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 14:33
Oceana, ja sam sporokopčajuća. Molim te napiši gdje je rubrika samoniklo bilje, jer je sa URL nisam uspjela pronaći.

P.S. Ja sam u jednom talijanskom časopisu našla recept za salatu u kojoj je osim endivije bilo i brdo latica od tratinčice. One najobičnije, korova koji nam živce kida. Bio je to običan "ženski" časopis, red mode, red kozmetike i malorecepata.
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 13:21
Hvala svima na potvrdama.
Kopirala sam dio na temu Samoniklo jestivo bilje :)
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 12:29
Da, to je tušt ili portulak.
Jede se kao salata, a može se i kiseliti u octu. Okus mu je kiselkasto-slani.
Ima i brojna ljekovita svojstva, ali u to se ne razumijem
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 11:14
Nasla! Ipak ima ta tema! http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2079&PN=3

Sjecam se da je bila opseznija sto znaci da sam ipak nesto pobrkala i da je to bilo na nekom drugom forumu, ali nema veze. Tko je za aktiviranje ove?

p.s. Frida, evo sve o.k. Ipak je bio tust ;)
Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 00:52
 Ovaj tušac uopće ne spada u "drač" već u samoniklo jestivo bilje..uz to još i ljekovito...u mom kraju "drač" zovu korov s bodljama koji zaista ničemu ne služi osim da uguši sve biljke koje mu se nađu na putu..i kad vidiš zapušteno zemljište kaže se - sama drača i korov...tamo zasigurno neće biti tušca...a sad kad malo bolje razmislim i divlje šparoge su drač jer njihov grm bode opako...a šparoge ne samo da su jestive, ljekovite nego i skupe i jako cijenjene...stoga, mali kaktus, osvrni se oko sebe i potraži neku od tih blagodati prirode dok još ima čistih i netaknutih prirodnih kutaka...
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 00:25
Originalno poslano od člana mali kaktus mali kaktus napisao:

nisam znala da jedete drač

Nema mi drazeg od samoniklog bilja koje raste kako mu najvise odgovara. Dok sam bila dijete koristila sam svaku priliku i cupkala bilje u prirodi i jela. Ne pitajte kako sam znala sto je jestivo - ne znam, valjda djeca imaju osjecaj za to. Poslije zaboravimo (ili ne vjerujemo svojim osjetilima) pa rondamo po hrpi knjiga i enciklopedija (i po forumima) u strahu da se ne otrujemo.

Bas sam na Brbljaonici postavila pitanje gdje je nestala tema o samoniklom jestivom bilju, ali cini se da sam nesto pobrkala (ipak me ovdje nije bilo gotovo tri godine), mozda ta tema nije ni postojala ovdje. Mozda bismo je mogli otvoriti?

Btw... tek kap u moru...: http://www.youtube.com/watch?v=H7Xm8VUTlOQ

Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 00:02
Originalno poslano od člana alisa alisa napisao:

Nisam sigurna u naziv biljke,ali meni niče kao korov u skro svakoj saksiji baštenskoj.Liči na neku sukulentu,ali ipak mislim da je to korov...Nisam sigurna,ali voljela bi i ja da znam šta je to,pa ako neko zna...

p.s.oceana,dugo te nije bilo,jel ti još uvijek živa ona dracena??Smile

Alisa, dracena je prava Zmajcica :). Ziva, zdrava, raste, po(d)mladjuje se...
Dugo me nije bilo na forumu zbog obaveza (a kad se ovdje zavucem tesko izlazim...).
Drago mi je kad ovdje naletim na neke iz onih dana aktivnog druzenja prije nekoliko godina :)

x
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 23:25
Nije drač ni loš. Doduše, kako koji. Mi smo cijelu zimu jeli salatu od listova maslačka. Fino, kao rukola.

Ova portulaca oliti prkos itd. kod mene jako lijepo raste. Kao da sam ga sijala. Kako volim travice, baš ste me razveselile.
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
DONATOR

Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 22:59
nisam znala da jedete drač
Na vrh
alisa View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2545
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 22:53
Nisam sigurna u naziv biljke,ali meni niče kao korov u skro svakoj saksiji baštenskoj.Liči na neku sukulentu,ali ipak mislim da je to korov...Nisam sigurna,ali voljela bi i ja da znam šta je to,pa ako neko zna...

p.s.oceana,dugo te nije bilo,jel ti još uvijek živa ona dracena??Smile
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 18:30
Lol
Ma, ne brini se! Smile

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 18:12
ajmeee 
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 18:10
Upravo ga grickam sirovog i bez zacina. Ima sjajan okus. Do sutra cemo znati jesmo li ga zamijenile s nekom drugom biljkom ;)

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 17:45
 ja sam to jela kod jedne moje frendice..ona si isto to skuhala jer je imala želučanih smetnji..nabrala po vrtu..malo se prokuha, ohladi i začini kao salata...
sjećam s enjenog starog koji je non stop zezao " ne jedite to, to zečevi jedu!"
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 17:11
Originalno poslano od člana frida frida napisao:

evo još jedne slike s neta..mislim da ipak je to...samoniklo je..odnekud ti je doletjelo sjeme...

Ma, ptičica s neba donijela kao i ovaj tvoj post! Hvala ti do neba, je to je to! Nije ni cudo da su mi sline curile na njega (zelenje je moja najdraza hrana), a opet ne volim se igrati s tim dok nisam potpuno sigurna. Sinkronicitet u svemu je sto ovih dana imam probleme sa zelucem i onda mi na dar dojde ovo... mljac!

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 15:51
evo još jedne slike s neta..mislim da ipak je to...samoniklo je..odnekud ti je doletjelo sjeme...

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 15:47
evo, mislim da je to to...TUŠAC..  preuzeto s neta...
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE
Tušt liječi želudac
U našim južnim krajevima tušt je ljeti omiljen u salatama. To je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa, aromatičan je, a koristi se na razne načine, od pripreme svježih sirovih salata do kiseljenja u octu. U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu, kao pikantan začin dodaje se raznim jelima, i to uvijek svjež, jer sušenjem gubi svoju vrijednost

Piše Ivan LESINGER, lesinw@yahoo.com

TUŠT%20%28Portulaca%20oleracea%20L.%20-%20sativa%29Tušt (Portulaca oleracea L. - sativa) pripada obitelji tušnjeva (Familiae Portulacaeae). Ova je biljka prirodni antihelmetik, antipiretik, antiskorbut, depurativ, dermetik, diuretik, laksativ, regulator, roborans, tonikum i vermifug. Druga imena za tušt su tušanj, tušac, tušnjak i portulak, a strani su mu nazivi: ...

Na vrh
frida View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje frida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2010 u 15:40
Stvarno ne bih znala..jedino me ta crvena stabljika i pomalo oblik lista podsjeća na onu travu koja se može jesti na salatu ( inače mislim da se zečevi time hrane)..pokušat ću pronaći kako se zove...možda sam i totalno u krivu, ali evo prva pomisao mi je ta...
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 191192193194195 243>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,406 sekundi.