Uzgoj biljaka s lampama? |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Siječanj 2008 u 23:44 |
Dali koristite umjetnu suncevu energiju pomocu zarulja za uzgoj svojih biljaka? I kakva su vasa iskustva?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ukoliko dnevno svjetlo ne zdovoljava potrebe vaseg cvijeca morat ćete posegnuti za dodatnim izvorom umjetnom rasvjetom. Izvor: Trudnoca.net - Maren 2.10.2007. Ažurirao administrator - 08 Siječanj 2008 u 23:01 |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fluorescentna rasvjeta
Ove svjetiljke su poznate i pod imenom «neonska rasvjeta». Za osvjetljavanje ih smještamo neposredno iznad biljaka. Fluorescentne svjetiljke namijenjene osvjetljavanju biljaka zrače pretežno u području crvenog i plavog dijela spektra, što je biljkama i potrebno. Obične žarulje nisu pogodne Svaku žarulju kojom obično osvjetljavamo stanove ili radni prostor, oko primjećuje kao jače ili manje svijetlu. Svjetlost se sastoji od valova različitih valnih dužina. Biljkama je za rast potrebna svjetlost sasvim drugačijih valnih dužina nego što je nama za čitanje i rad. Obične žarulje za rasvjetu su potpuno neprihvatljive za osvjetljavanje biljaka. One pretvaraju najveći dio potrošene energije u toplinsku koju onda isijavaju. Ovakve svjetiljke ne mogu biljkama nadoknaditi nedostatak dnevnog svjetla, pa biljke osvjetljavanje običnim žaruljama nakon kratkog vremena počnu nekontrolirano rasti. |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Geko samo da te pitam, koliko imas lampi i koliku kolicnu energije ti potrose mjesecno za bilje.
i dali bi se isplatio uzgoj egzoticnih biljaka (karambole) s obzirom na potrosnju struje?
Ja sam tek nedavno nabavio i uskoro trebaju biti postavljene u staklenik. A cuo sam da dosta energije trose. Pa malo rijeci iz iskustva nece skoditi
Ažurirao administrator - 06 Siječanj 2008 u 11:03 |
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam Pridružen: 22 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam ti dvije lampe. Koliko struje gutaju, to ti stvarno nemam pojima. Isplati se jer npr. karambola bez lampi zaustavlja rast zato što zimi bar u Zg nema puno sunca i dani su kratki. Sa lampom joj produžujem na neki način dan. Uz lampu ona i dalje raste i stvara nove listove. Uz to temperatura u sobi je oko 22 stupnja celzijevih a vlaga dobivam prskanjem vodom i to što imam 60 litarski akvarij s kornjačama koji ima grijač i stoji pored radiatora pa pomalo voda isparava. Uslikat ću ti da vidiš kak to izgleda kod mene pa bum stavio na forum.
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Može!!!
Znaci da nije neka znatna potrosnja kada se nije "osjetilo" na racunu!!
Znam da ove stare proizvodje su strasno veliki potrosaci, takoda se nije isplatilo nabaviljati ih za uzgoj, barem sto se tice uzgoja za prodaju biljki.
Jer ulozeno i dobiveno nije bilo bas u pozitivnom omjeru.
Dok su hvala Bogu unaprijedili tehnologiju i ove nove sada znatno manje trose energiju!
Slikam i ja kada ih postavim. Cekam elektricara da ih instaliram!!!
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osim što pomažu kod rasta, pomažu i za klijanje sjemenja. |
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam zato ih i moram postavititi uskoro pocinje sadnja!
|
|
salel
Nedavno posijan Pridružen: 09 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 44 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
tkošto
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I dali valjaju štogod te lampe? |
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo mene po savjet. Imam poslovni prostor, čija je čekaona ful tamna, skoro bez dnevnog svjetla. Neonsko osvjetljenje koje je unutra očito nije dovoljno snažno jer imam 4 lampe po dvije neonke-svaka je od 40 W, koje ne daju ni približno 500 luxa . Doduše one su na stropu, a cvijeće na podu.
Prostorija nije velika 3 x 4 m, pa mi nešto predložite. Za sada imam jednu kalateju i jednu dracenu koje se godinama muče, pa izgledaju jadno.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
salel
Nedavno posijan Pridružen: 09 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 44 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da, moraš ih staviti iznad biljaka oko 1m i pokrivaju oko 12 kvadrata.
|
|
tkošto
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da jedna lampa može pokriti toliku površinu?
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovak! Pošto ja to držim na stolu, korisim one lampe obične za radni stol. U njh stavim žarulje. Nisam siguran koja je marka ali mislim da je Osram. Platio sam komad oko 18kn. To je baš žarulja za biljke. Lampa od biljaka je na visini od pola metra. Uz to imam i mali termometar koji mi pokazuje kolika je temperatura. Gledam da uvijek bude između 22-27 stupnjeva. Ako se temperatura diže na više onda podignem lampu više, a ako je temperatura niža onda malo spustim lampu.
Nemam svoj digitalni fotić nego sisterka. Ne živi sa mnom ali je uslikala i poslat će mi slike sutra ili prekosutra e-mailom pa ću stavit na forum da vidiš.
|
|
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gdje si nabavio tu zarulju??
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ne znam da li si iz Zagreba. Ima jedan dućan u Martićevoj ulici sa žaruljama i lampama i zove se Žaruljica. Tam sam kupio. Te žarulje koje ja imam su mi dobre. Bar pod njima sve uspijeva. Ovo mi je već druga zima da koristim te žarulje za biljke.
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Afrodita
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Geko ovo klijalište izgleda tako simpa i predivno!!
Ja se nadam da ću za koju godinu i ja doći do talikog iskustva i znanja da ću moči imati takvo nešto!!!
|
|
TeaK
Neukroćena biljka Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iako tu nisam neki teški znalac, ali evo male pomoći, MM je tražio nekakve neonke za akvarij i ovi su bili najpovoljniji na tržištu i imaju stvarno svkakvih žarulja i žaruljica
http://www.zaruljoteka.com/index.php?gg=9&g=136 |
|
Afrodita
Nedavno posijan Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na ovoj informaciji!!!
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |