Bugenvilija -bugenvileja |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3435363738 44> |
Korisnik | |
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bugenvilija ima više vrsta. Bilo bi dobro znati vrstu, jer se različito orezuju.
Ove koje su najčešće u primorskim krajevima spadaju u b. glabra. One se orezuju u rano proljeće, jer cvatu na granama koje biljka potjera iste godine. Ostave se samo glavne grane koje čine osnovni oblik biljke, a odstranjuju se sve grane koje je čine pregustom ili joj kvare izgled. Nove grane rastu jako brzo, u samo nekoliko tjedana mogu narasti i do 2 metra. B. spectabilis orezuje se nakon cvatnje, ona cvate na prošlogodišnjim granama. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Moje su sve tri ocvale!
![]() |
|
![]() |
|
tanjica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
Evo opet mene, mada nema nikog :( ..eto moja raste i dalje ko blesava međutim sada baš gledam i ona tjera grane baš u vis a je ustvari nemam kuda popesti ..pa razmišljam da je oblikujem u drvo no neznam jel je smijem sada rezuckati?!
|
|
![]() |
|
tanjica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
pročitala sam negdje da kad se bugenvilija oreže na proljeće da ne cvate do jeseni?:( ..ja sam svojoj samo par suhih grančica porezala i sada tjera ko luda, jel će joj to zbilja toliko smetat da ne procvate ovo ljeto?!
Liliii i mojoj teti se isto to desilo ..spremila ju je na tamno preko zime i kada ju je iznjela van sve joj je popoadalo lišće ..neznam, očito je živa lutrija održati je u hladnijim krajevima ![]() |
|
![]() |
|
Liliii ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 15 Ožujak 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 7 |
a ma super su sve one...i nezna se koja je od koje ljepša
|
![]() |
|
moja za 10kn je potjerala
![]() ![]() |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Dragi moji forumaši,puno vam hvala na savjetima s,ja sam si jučer kupila čisto malu bugenviliju i po vašim savjetima odmah presadila u malo veću teglu i van na sunce.Nadam se da ću se i ja moći njoj veseliti
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Nadam se da Lantana nije zaboravila slikati svoju(svoje) prije i poslije orezivanja. Da se mi neznalice bolje ravnamo!
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
monotokuc e da mi je malo biti na tvom mjestu pa putovati i uživo vidjeti sve ove ljepote koje nam pokazuješ
![]() |
|
![]() |
|
montokuc ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
![]() |
|
tajčica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 385 |
ništa specijalno, obično gnojivo za sobne biljke, i sretno
![]() |
|
![]() |
|
Tajčice super. Za tebe i tvoje bugenvilije!
Ima neka teorija da u ovim našim krajevima uspjevaju neretvanske....
E al' kad smo mi kupovali su imali samo Nizozemske.
![]() S čime se gnoji? Ima posebno kao za kamelije ili?
|
|
![]() |
|
tajčica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 385 |
baka, evo meni baš jučer stigle naručene bungenvile iz Splita. Bijela i žuta. Od prije doma imam rozu. Platila sam ih po 60 kuna sigurno velike 1 metar. Briga ti je slijedeća, posaditi u dosta duboki lonac, dosta zalijevanja i na pičeće sunce, kako bi rekli na zvizdan, gnojiti svakih 10 dana po ljeti i da vidiš
ljepote
|
|
![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() Kupili tri. Jednu nama, dvije MSK jer su joj se zimus smrznule. Za našu našli mjesto u vrtu, pročitali sve savjete od zimskog malčiranja, zamatanja i sl... do rezanja.
E sad se MSK predomislila. Ona će na balkon nešto drugo i vratila nam i ove dvije. I sad kaj, kog vraga s njima? U zemlju nema teorije, jer nema mjesta na kojem bi preživjele a da ih ne pojedu lovor i bršljan.
Znači vaze. I vidim da većina ima tako.
I sad slijede pitanja:
Kakva zemlja?
Koje gnojivo?
Pretpostavljam da ih u vazama mogu i seliti. Naime MSK i MM bi najradije na terasi. Bih i ja ali tamo raste vitez(divlja loza), koja je sam mlada al' kad krene, neće bugice imati više sunca.
Uglavnom na sto čuda sam, jer ih nisam platila 10 kn
![]() Najbedastije je to da na deklaraciji, originalnoj uz svaku piše o položaju, zalijevanju i šišanju i ništa više.T.j. po logici biljka za van. A na papiriću koji je zalijepljen na hrvatskom piše: sobna biljka!
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
lilie mislim da hoće i da se ne trebaš brinuti - to je biljka uzgojena u stakleniku u idealnim (da ne kažem bajkovitim uvjetima)
promjenila je "klimu" i treba se priviknuti, a rezultat toga je odbacivanje listova i cvjetova svjetlo, sunčano mjesto i redovno zalijevanje (ali ne mije stajati u vodi) i sigurna sam da će prolistati i obradovati te cvjetovima i ja sam svoju nedavno iznijela vani i tek se naziru listići |
|
![]() |
|
lilie ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Dobila sam za poklon bugenviliu. Budući da je bilo hladno ostavila sam ju u
kući.
Odbacila je sve lišće i cvjetiće. Sada je u vrtu.
![]() Šta da radim sada? Da li će opet prolistati?
Molim pomoć!!!!
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
![]() |
|
Aha, onda ću staviti gnojivo za vanjsko cvijeće ..na zimu ću je onda staviti u plastenik ..naravno ako izdrži ovo ljeto
![]() |
|
![]() |
|
da , kao što fermina kaže - nisu sobne, ali ne podnose niske temperature
(najizdržljivija je ona "obična" roza, ali i nju kod nas u dalmaciji zna uništiti par dana leda/snijega, pogotovo ako je mlađa, one starije potjeraju iz korijena) ali kad se unose zimi u zatvoreno ne valja ih unijeti u grijani prostor, jer i one trebaju vrijeme odmora, da bi iduće ljeto cvale sklone se u zatvoren prostor u kojem nema opasnosti od smrzavanja ove sa montokucovih slika su ![]() jedva čekam ovaj vikend i sajam cvijeća u filipjakovu - mislim da je najavljena izložba bungica pa da napasem oči ![]() |
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
bugenvilea nije sobna biljka ali osjetljive vrste kao što je i ova tanjičina ne podnose niske temperature pa se preko zime moraju zaštititi ili unijeti u kuću.
To dokazuju i ove slike s Mljeta.Na toplom Mljetu one sve prežive vani. |
|
![]() |
|
montokuc ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 12 Svibanj 2009 Lokacija: Germany Status: Offline Bodovi: 196 |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3435363738 44> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |