Acer japonicum - japanski javor |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 9> |
Korisnik | |
Anaida ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Travanj 2007 Lokacija: Hr Status: Offline Bodovi: 7297 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moj je kod nas nekih 3,4 godine
![]() |
|
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Da, zaista sporo raste ali je prekrasan! Moj ima 3 godine a tek je ovoliki
![]() |
|
![]() |
|
medomann ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
pregledao!
nekako mi je sad prelijep za onaj dojam koji sam dobio kod svog susjeda o njemu, ako se o njemu radi. kad budem mogao pogledat ću ga i poslikat pa ćemo vidjet. Hvala na brzom i kvalitetnom odgovoru pravog eminentnog stručnjaka
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Nemam osobnog iskustva sa razmnožavanjem javora, ali čitala sam da se razmnožava sijanjem sjemena, (čim sjeme dozori), kalemljenjem kasno zimi ili na pup kasno ljeti. |
|
![]() |
|
Božikovine ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Medomann, postoji!
Acer ginnala Max., (kineski javor). Uzgaja se u parkovima i drvoredima Vukovara, Borova i Iloka. Za slikice virni na ovaj link. ![]() |
|
![]() |
|
medomann ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 16 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 118 |
Pozdrav!
ja bih pod temu japanski se nadovezao sa kineskim pitanjem, sve je to tamo blizu
![]() Da li možda tko zna jel postoji kineski javor? moj pokojni susjed mi je pokazao to drvo u svom vrtu, dosta je neuredno i nije baš nešto dekorativno, ako ga nisu posjekli poslikam. Po listovima i kori mi sliči na murvu, iako je drvo onako minijaturno, možda 3m i ne raste baš u visinu.
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
sanja9802 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 276 |
niste dobili odgovor, a i mene isto to zanima.
|
|
![]() |
|
bvlgari76 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Ja sam amater po tom pitanju, ali nekoliko mi ih je niklo.
samo sam ih piknuo u zemlju i drzao ju jako vlaznom neko vrijeme (par tjedana) |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Kako ožiliti reznice crvenolisnog javora? imate li kakav savjet? stavila sam neke pod najlon vrećicu, a neke bez...sve sam umočila u hormon za zakorjenjivanje...ima li još neki "trik"?
|
|
![]() |
|
bvlgari76 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 64 |
Nisam strucnjak, ali ja sam to ucinio u 3cem mj jos dok javor nije propupao. E sad dal je to pametno ili ne...
Probaj bilo kad, nemas bas puno toga za izgubiti |
|
![]() |
|
sanja9802 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 276 |
Hvala na odgovoru, a recite mi jel ovo sad dobro vrijeme za to?
nije tema ali da pitam, posijala sam sjemenke glicinije i proklijala je. Sad me zanima kad da je preselim u vrt, u jesen ili da prezimi u tegli pa onda u proljeće s njom van? |
|
![]() |
|
Da, cak i bez hormona, govorim iz vlastitog iskustva
|
|
![]() |
|
Lijep pozdrav!
Imam jedno pitanje, da li bi se grančica uz pomoč hormona mogla zakorijeniti? |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Ja sam na moru i već je mjesec dana na balkonu, ali je zaklonjen od sunca...ja bih ga stavila na sunce da vidim hoće li listovi malo pocrvenjeti...mislim da to nije vrsta kao senin crveni i baš mi je žao...
|
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Kultivare japanskog, odnosno dlanolisnog javora (Acer japonicum i Acer palmatum) poželjno je zaštititi od hladnih vjetrova i kasnoproljetnih mrazova koji mogu oštetiti ili čak uništiti mlade listove.
Zimi, gdje temperatura pada ispod minus 10 st. C poželjno je, radi zaštite, područje korjena malčirati. Isto tako bitno je da su posađeni u humusno, ilovastu, malo pjeskovitu propusnu zemlju, jer ne podnosi teška, utabana glinasta tla u kojem se zadržava voda - koja šteti njegovom korjenju. Ne podnosi niti sušan položaj pa je potrebno, naročito dok je biljka mlađa u vrijeme suše redovito ju zalijevati. Kultivare sa tamnim lišćem preporučljivo je saditi na polusjenovite do sjenovite položaje jer na položajima gdje su cjelodnevno izloženi suncu, lišće i mlada kora mogu dobiti opekline. |
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Acer palmatum može preživjeti zimu Gorskog kotara. Raste u klimatskim zonama Usda zone 5 – 9 (min temp. – 29 C). Kupiti ga možeš vjerojatno u vrtnim centrima Gorskog kotara ili Rijeke.Vidio sam ga u vrtnom centru MBM Lučko, Zagreb. Skup je a dali je preskup to je teško pitanje. Prodaje se u teglama i cijena ovisi između ostalog i o veličini biljke.
![]() |
|
![]() |
|
Maya08 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 29 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 155 |
![]() |
|
Frida, ako si na kontinentu, onda moraš pripaziti na svoj javor sve do polovice svibnja.
Inače mu je mlado lišće osjetljivo na kasnoproljetne mrazove, a tvoj je i prerano krenuo pa je još više ugrožen jer se treba aklimatizirati na svježije vanjske uvjete i eventualne kasnoproljetne mrazove. S obzirom da je kontejniran, možeš ga u vrt posaditi polovicom svibnja, a do tada pripazi prognoze pa ga za hladnijih noći ili unesi u kuću ili ga zaštiti flisom. |
|
![]() |
|
Mogu li sada iznijeti svog malenog vani na balkon? upravo je prolistao...
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 45678 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |