Anđeoske trublje - brugmansije |
Odgovori | Stranica <1 2728293031 80> |
Korisnik | |
makk
Odrastao grm Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Alisa, to nije moje uputstvo, nego uzgajivača koji mi je prodao sjeme. A to je zbilja renomirani uzgajivač, ne bi trebalo da daje pogrešna uputstva. Nadam se i da je sjeme u redu i da će ti klijati. A ako ne klija, bit će reznica, pa će opet sve biti u redu.
Istina, ja kupujem ili reznice ili mlade biljke, a sa sijanjem (bar što se tiče brugmansija) se ne mogu pohvaliti velikim iskustvom. |
|
Sponzorirani linkovi | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E ja već posijala,onako "seljački"bez namakanja i skidanja opne,pa šta bude.Kad druge čahure dozore onda ću po Makk-icinom uputstvu
No,što se tiče tog sijanja,namaknje,nenamakanje,zarezivanje sjemenki ili ne(govorim općenito o sjetvi)mislim da u velikoj večini slučajeva tako nešto nije presudno.Možda je bolja klijavost ako se namoči sjeme no mislim da je preduvjet dobre klijavosti toplo i svjetlo mjesto i dovoljno vlage.
Isto je i kod pelcanja.Natalija veli da je čula kako je bolje reznicu odmah posaditi jer u vodi zna istrunuti.Da ,zna istrunuti u vodi no zna se i ne primiti ako se odmah posadi uzemlju.Nisam ih sadila,pelcere bez korjena,odmah u zemlju pa ne znam no znam da su mi u vodi super prezimjele i pustile korjenje.(isto je i kod afričkih ljubičica,nekome se lakše u vodi ukorjene,nekome odmah u zemlji).
Šta sam svime time htjela reći.Vjerujem da nema ,gledajući ove neke varijacije sadnje i sjetve,krivog načina nego samo treba probati koji način nama više "leži"
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha slažem se s tobom
provjereno najbolji način ne mora uvijek biti presudan npr. ja sam lani pokušala zakorijeniti bar 20 reznica crvene bungevilije i to sa hormonom i niti jedna mi nije uspjela |
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sasha u pravu si!I ja sam dosta puta uspijela sa sijanjem kad sam sijala onako bezveze,po seljački kako ti veliš.Ubaci sjeme u zemlju pa šta mu bude.Opet dosta puta sam se toliko trudila i radila po upustvima i sjeme bi mi propadalo.To je il hoće il neće,zavisi koliko imamo sreće i koliko se podudare naši uslovi za određenu vrstu biljkeBitno je probati sve!
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U novije vrijeme američki biolozi su sve dature (osim Datura stramonium)
preimenovali u Brugmansie. Europski biolozi još uvijek upotrebljavaju i
stari naziv.
Dature nisu sve jednogodišnje, ima ih koje žive i po 4 - 5 godina.
Treba pogledati na netu pa vidjeti da se pojavljuju i pod jednim i pod
drugim imenom npr.:
Brugmansia Versicolor i Datura Versicolor,
Brugmansia Golden Queen i Datura Golden Queen,
Brugmansia Sanguinea i Datura Sanguinea,
Brugmansia Suaveolens i Datura Suaveolens...
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Brugmansije su dugoživuće drvenaste trajnice. U blagim podnebljima mogu na otvorenome narasti i do 6 m. Ukrasnu vrijednost daju krupni, viseći cvjetovi oblika trube, koji ovisno o kultivaru dolaze u nijansama krem, žute, boje breskve, narančaste, ružičaste, crvene i bijeloj boji.
Dature su kratkoživuće zeljaste trajnice, koje se većinom uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Čak i u toplijim podnebljima ne žive dulje od 3 do 4 godine, a rijetko dosegnu visinu od 2 m. Za razliku od brugmansije, datura nosi manje cvjetove oblika trube koji su smješteni uspravno. Dolaze u nijansama krem, žute, boje lavande, tamnopurpurne i bijeloj boji. |
|
lilie
Trajnica Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Belišće Status: Offline Bodovi: 2319 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pročitala sam svih 28 i pol stranica.
Koliko sam shvatila neki su iznijeli anđeoske trube van. Mene je strah da neće biti još mraza i zime pa mi ne nastrada moja.
Imam bijelu trubu već par godina i obožavam je.
Ne znam čija je ljepša od svih vas koje sam vidjela na forumu, žuta, roza, ljubičasta, jednostavna ili dupla.
Voljela bih imati i te ostale boje pa ako je moguće da mi pošaljete reznice.
Moje mišljenje je: svejedno da li su one Brugmansije ili Dature one su
Anđeoske trube.
|
|
znati mnogo ne znači biti mudar
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slažem se da su sve predivne!Ne iznosi ih napolje dok ima opasnosti od mraza...
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nikako nemože biti svejedno! Naša datura nije vidjela kuću čitavu zimu a brugmansije još nisu izišle iz kuće. Nemojte miješati "kruške i jabuke"! |
|
Pecika
Nedavno posijan Pridružen: 20 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 78 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
[QUOTE=lilie] Pročitala sam svih 28 i pol stranica.
Koliko sam shvatila neki su iznijeli anđeoske trube van. Mene je strah da neće biti još mraza i zime pa mi ne nastrada moja.
Imam bijelu trubu već par godina i obožavam je.
Ne znam čija je ljepša od svih vas koje sam vidjela na forumu, žuta, roza, ljubičasta, jednostavna ili dupla.
Voljela bih imati i te ostale boje pa ako je moguće da mi pošaljete reznice.
Slažem se trube su vam zaista prekrasne .ja imam žute boje i doista me iznenaduje prekrasnim cvijetovima .to sa sjemenom se nisam uopće sjetila neznam zašto bas sam bedak tako da ako neko ima viška u drugim bojama slobodno neka se javi a sto se tiče iznosenja van ja to tek sredinom 4mj a do tad je uz balkonska vrata |
|
nata07
Mladi grm Pridružen: 07 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
shasha kakvi su rezultati sijanja? i kakve ti imaš, koje boje brugmansije?
|
|
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam prošle jeseni orezao brugmansije i stavio u vodu, menjao sam redovno vodu i sve su pustile žile. Da li mogu da ih direktno sada posadim u baštu ili je bolje da ih posadim u saksije?
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Božikovine
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najpraktičnije je da ih posadiš u saksije kako bi ih prije pada temperature (ispod 10 celzijevaca) mogao unijeti u topliji prostor.
|
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na odgovoru.
|
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U pitaru je narasla ali je slabašna, tanka, krhka. Bijele je boje. Neznam šta da radim sa njom. Dali da je presadim u vrt ili da je stavim vani takvu kakva je. Bojim se da mi ne propadne, dolaze topli dani. Ima li tko savjet
|
|
mrvica
Već proklijao Pridružen: 20 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 160 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sam bila u Bauhausu i vidjela sam prekrasne anđeoske trublje ili dature, sad nakon što sam pročitala malo o njima nisam sigurna koje su to bile jer nisam išla za tim jesu li im cvjetovi uspravni ili vise, ali u svakom slučaju oduševile su me pa sam vam htjela javiti, ako je netko možda zainteresiran 65kn/kom, duple, boje vanilije, onako žućkaste...prekrasne su! Od danas su na listi mojih želja koje će se idućeg proljeća, kad trebam dobiti prostora malo više, nadam se, ostvariti.
|
|
"Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji
dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke." Mt, 6,34 |
|
makk
Odgovor Opcije poruke Hvala(0) |
Evo upravo cvjetaju i moje Brugmansie, pa evo i nekoliko sličica
Brugmansia x candida f. pleno 'Angels Sunexplosion' Brugmansia x candida f. pleno "Pink Perfektion" Brugmansia versicolor Hybride f. pleno "Angels Prima Donna" |
|
tikvić
Trajnica Pridružen: 08 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 2349 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Makk trube su ti čarobne. Gdje si ih nabavila.
|
|
makk
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kupila sam je od Anne Kürchner-Abel. Ona je najveća uzgajiteljica Brugmansia u Njemačkoj (možda i u Evropi)
Trenutno imam 11 različitih vrsta. |
|
Odgovori | Stranica <1 2728293031 80> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |