Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sobne lisno dekorativne biljke
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Yucca elephantipes
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Yucca elephantipes

Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 8>
Korisnik
Poruka
Točkica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 11
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Točkica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2009 u 12:55

Evo, nakon poprilično vremena aktivirat ću ponovno ovu temu jer molim savjet od iskusnijih cvjetoljubaca.

Naime, prije nekih dva i pol mjeseca sam od svoje dobre frendice za rođendanski poklon dobila prekrasnu yuccu od nekih 60-ak cm visine. Kod mene se odlično snašla, dobila je mjesto uz vrata na terasu s puno svjetla i to joj, izgleda, jako odgovara. Raste iznenađujućom brzinom i stalno dobiva nove listove.

No zadnjih par dana sam uočila nekoliko žutih listova u donjem dijelu biljke. Nije to ništa tako strašno, znam i sama da stariji listovi odumiru, a stvaraju se novi, no ovih par žutih listova je nastalo vrlo brzo, a danas vidim i nekoliko novih.

Trebam li se zabrinuti? Vidim po prijašnjim postovima da su žuti listovi uobičajeni u zimi, no ne znam je li ovo prerano? Yucca je u dnevnom boravku gdje je prosječna temperatura 22-23 stupnja. Je li joj to pretoplo?

I jedan dodatak: malo sam prosurfala po ostalim temama koje se odnose na dracene, pa sam zaključila da je moja yucca možda u premaloj tegli za tako veliku biljku. Ona je sada već dobrih 70-ak cm visoka, a teglica joj je prilično malena. Mogu li je sada presaditi i kakvu zemlju je najbolje koristiti?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 874
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2009 u 15:27
Bok Točkica!
Sada je normalno da yuca izgubi koji listek pogotovo po ovim mračnim danima... Temperature oko 20 i više stupnjeva sa ovim tmurnim danima štete svim kučnim biljkicama...
Šta se tiče presađivanja yuca nije tolko osjetljiva biljka pa se stvarno može presađivati u bilo koje doba godine samo nemoj pretjerati sa veličinom vaze dosta joj je 1 ili 2 broja veća vaza. Naravno trebalo bi izbjegavati presađivanje oko kasnog proljeća i ljeta ako biljku držimo vani i na izravnom suncu (balkon na južnoj strani) tako da nam biljka ima bujniji rast umjesto da razvija korijenje u vazi.
Sa yucom i dracenama, po mom iskustvu, bolje imati manju vazu zbog zaljevanja. Lakše podnose suho tlo nego stalno vlažno tlo. A zemlja po tvom izboru... moje su u humusnom tlu za cvijeće i povrće...
no sa takvom zemljom treba pripaziti kod zaljevanja jer takvo tlo može primiti i do 10 puta više vode od svoje težine(zbog toga radije koristim manje vaze zbog zadržavanja vode)Wink
Na vrh
Točkica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Točkica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 12:48

Dragi moji forumaši,

evo obnavljam ovu temicu o jukama jer mi treba jedan savjet.

U rujnu sam od dobre prijateljice dobila na poklon prekrasnu juku visoku gotovo metar, sa još jedno malom visokom nekih 30-ak cm u istoj tegli.

U međuvremenu sam ih presadila i razdvojila, no sad su mi se na velikoj počeli žutiti i sušiti listovi.

smile85             smile43                

Čini mi se da joj je u stanu pretoplo (kod nas je temperatura uvije 22 do 24 stupnja) ida joj fali svjetla. Nažalost u kući nemam hladno mjesto gdje bi je mogla staviti.

Pa sam one iskusnije koji isto imaju juke htjela pitati bi li bilo pametno preko dana, bar u onim danima kada je temperatura vani iznad nule, staviti je vani na terasu.

Živim u okolci Zagreba, temp. van je preko dana obično +1 ili +2, ponekad malo viša, pa ne znam bi li juka to podnijela, a još više bi li podnijela stalnu promjenu temperature ako bi se po noći unosila unutra. Naime, po noći se temp. spušta obično ispd nule.

Što kažete?
Na vrh
Brbe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 874
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Brbe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 14:26
Hmm točkica onda yucca jednostavno će morati još malo patiti u stanu....
moja je tu između 18-22 stupnja u stanu ali meni je stan na južnoj strani pa ima dosta svijetla (sunca kad ga ima) pa se još izvrsno drži do toplijih vremena kad bude išla vani na terasu...
Ali nikako nebi podnijela temperature izvana tek onda bi dobila šok zbog promjene
Na vrh
mimar View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2123
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 22:05
Brbe je u pravu! Nikako joj ne bi ogovaralo to iznosenje-unosenje i stalna promena temperature. Probaj je malo osveziti prskanjem odstajalom vodom, moja je u toplom ali je redovno orosavam i drzi se. Svetlo joj svakako treba, barem nekoliko sati.
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
Na vrh
Točkica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Točkica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2010 u 12:49

Hvala, brba i mimar, nešto slično sam i sama pretpostavljala, no nisam bila sigurna, pa sam ipak odlučila pitati iskusnije.

Idem je uvjeriti da se još malo strpi do proljeća. Wink  Možda me ipak posluša.
Na vrh
forzicija2005 View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 826
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje forzicija2005 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2010 u 19:25
Na vrh
Lavinija View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 14
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavinija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Ožujak 2010 u 09:05
Bok svima! Imam i  ja problem sa yukom pa nadam se da neko zna sta da radim.... Iz korena je pustila nove listove, pre par meseci, ne vidi stablo te nove listove ali iz dana u dan su sve vece, zatim, one gorne velike listove su pocele padati. Mislila sam da ce popadati samo 2-3, ali sad vise postaje loso, jedan list se osusi u rok od tjedan dana i padne. Sad na gornji dio yuke imam samo 5-6 lista i bas mi ne izgledaju kako treba. Sta raditi sad?
Unapred hvala svima na pomoci! Pozdrav!
Na vrh
tinka View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 35
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tinka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2010 u 19:13
Evo i moje yukice. Kod mene je godinu dana i nije baš puno narasla jedino tjera nove listove

Na vrh
beba View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje beba Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Lipanj 2010 u 23:05

e svi imate lijepo cvijece ali vidite mog cara i usput ako neko zna kako se zove ovo cudo od kaktusa sto viri sa strane...pozdravcic...
Na vrh
beba View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje beba Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Kolovoz 2010 u 20:00
pozdrav...na poslu imam dvije yuke i unazad desetak dana sam primjetila da iz sredine pocinje da trune i kao da se neka bjela prasina uhvatila po listovima...krenula sam kidat list po list i nisam nista nasla mislim na bube...na kraju sam uzela noz i na obje odrezala ove izdanke....ostalo samo glevno debelo stablo i neki mali spicasti izdanci sa strana...hocve li ovo ista vise rasti ili da i ostata bacim u smece...jako mi je zao ali pojma nemam sta bi mogao biti uzrok...nisam puno zaljevala nije na direktnom suncu i ima dovoljno svjetlosti...sta se da uraditi...hvala
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2010 u 20:37
Moja yucca

Na vrh
Lovro View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4174
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lovro Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2010 u 10:11
Moon, pa ovo je pravi div!
Varaždin, stari moj grad!
Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Studeni 2010 u 12:37
moon prekrasna jeThumbs%20Up
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Studeni 2010 u 23:05
Neznam dali je i moja ova vrsta?

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator

Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Prosinac 2010 u 00:15
Lovro, Mari - hvala
Mira K - rekla bih da je po mom skromnom mišljenju , a lijepa li je!!!

Na vrh
beti View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje beti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2010 u 13:26
Pozdrav... ovako, treba mi pomoć
kupio sam juku prije pola godine, priložio bih sliku, al ne mogu...

sad zadnjih tjedan-dva sam primijetio da se listovi suše, oni vanjski listovi na stabljici
neke sam čak i ispuknuo, tj. sami su ispali, ja sam samo dodirnuo, a oni su ispali. a neki se još čvrsto drže, ali su potpuno suhi.
zanima me što da radim? je li to normalno ili znak da je gubim?
stalno je kraj balkonskih vrata (koja vrlo rijetko otvaram, pogotovo sada) i zalijevam jednom tjedno... uz prskanje.
Možda bih trebao presaditi? tegla je 20cm promjer, a u njoj su tri stabljike.
i da, riječ je o yucci s onim tvrđim i oštrijim listovima. ne znam točno kako se zove ta vrsta, no sigurno jest yucca.

eto, može li me netko savjetovati?

Na vrh
mimar View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2123
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mimar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2010 u 16:22
Baci malo pogled na ovo http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3085
mozda ti pomogne Wink i dobrodosao medju biljkoljupce Smile.
Osecanje vremena zavisi od intenziteta zivljenja;jedan sadrzajan dan duzi je u secanju od prazne godine i ,sigurno,vredniji od nje
Na vrh
trava View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 657
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Prosinac 2010 u 18:43
Dracenu ne treba puno zalivati a yuku još i manje,izdržala bi i cijelu zimu bez zalivanja,to je pustinjska biljka koja traži ocjedit supstrat.Vjerojatno joj je korijen dijelom počeo truliti.
Na vrh
beti View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 9
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje beti Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Prosinac 2010 u 09:29
hvala
i što da radim ako je došlo do truljenja korijena? može li se išta?
imam i Spathiphyllum i neko lišće mu žuti, dobiva tamne i žute pjege sa strane (samo lišće pri dnu, veliki listovi su ok).
I vjerojatno je svemu krivo zalijevanje. Npr. zemlja kod Spathiphylluma je dosta vlažna, a nisam ga sad par dana zalijevao.
Mogu li išta učiniti da ih spasim? pogotovo ovaj Spathiphyllum jer mi je to poklon)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 34567 8>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.