Moj vrt seoski |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3435363738 66> |
Korisnik | |
mali gogo ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ima logike. Tako se i radi.
Razgradnjom organske tvari u komposteru se smanjuje pH (povećava kiselost). A bakterije i gljivice koje složno rade na razgradnji ne vole kiselu sredinu.
(Nije baš lijep primjer, ali zna se da su i u konc. logorima polijevali leševe vapnom. Jedan od razloga je baš to što vapno uzrokuje naglu razgradnju organske tvari. Na taj način su se brže rješavali dokaza o svojoj prljavoj raboti.)
Da bi ubrzali proces razgradnje dobro je dodati vapno, a kod miješanja komposta može se dodati i gips. Dodavanjem gipsa postigne se mrvičasta struktura komposta, a ne mijenja se njegov pH.
E da, vapno se dodaje u tlo najmanje mjesec dana prije sadnje ili sjetve!!! O tome obavezno voditi računa.
|
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Bravo majstore, ovo objašnjenje i nama još ponekima dobro dođe.
Sad si mislim, od nekoga sam čula da kompost u kompostarniku posipa sa vapnom,
![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
Vapnio sam da povećam pH, tj. smanjim kiselost zemljišta. Već 3 godine malčiram povrtnjak debelim slojem sijena pa je zbog toga zemlja postala kisela. I inače je na normalnim tlima, koja su najčešće blago kisela, potrebno svake 3 godine dodati malo vapna (od 150-250 g/m2).
Kod gnojidbe umjetnim gnojivom:
obično se kaže da je na svakih 100kg dodane uree u tlo, potrebno dodati 25 kg vapna da se neutralizira kiselost. Naravno ne dodaje se istovremeno, jer vapno iz uree istiskuje dušik u vidu amonijaka, a to može spalit biljke.
Ako organske tvari, zaorane ili zaštijane u tlo, ne istrunu za godinu dana, to je dovoljan pokazatelj da je tlu potrebno vapno. Ono čini da se organske tvari puno brže razgrade u tlu.
|
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
daj za mene totalnog "tutleka" objasni zašto si vapnio povrtnjak? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Lopov uhvaćen. Osim mene, pokrao je još 2 trgovine i 20tak što kuća, što vikendica.
Prema našem krasnom pravosuđu, ova presuda ga ne obvezuje da vrati ukradeno. Za povrat otuđene imovine svi moramo podići posebne tužbe protiv njega. Tako da se većini nije isplatilo parničit i sva imovina je ostala kod lopova.
Budući se radi o maloljetniku (17godina), izrečena mu je kazna zadržavanja u popravnom domu do punoljetnosti. Presuda je donesena krajem ožujka 2009., a on je 18 godina napunio u srpnju 2009.
Mislim da je to krasan poticaj lopovima od strane našeg pravosuđa, tj. i našeg društva u cjelini.
|
|
|
|
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Prekrasne su ti one zimske slike i ma koliko "mrzili" zimu i sve šta ona nosi, onakve slike izmame uzdah, vrate se neka lijepa sječanja
![]() Gledam tvoju kućicu, željezne rešetke na prozorima i vratima i onda
![]() |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Lijepo to izgleda i sad.I vrijedne ruke rade i zimi! Al' ne reci hop prije vremena. Ima snijeg još kada padati. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nema više snijega (hvala Bogu)
![]() Pogled na kamenjar ispod prozora:
![]() Ovaj vikend sam razbacao vapno po povrtnjaku:
![]() |
|
|
|
![]() |
|
gioiaa ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 16587 |
carobno
![]() |
|
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Pregledala sam cijeli tvoj vrt i zaista sam uživala. Lijepo si osmislio vrt, proveo kroz njega stazicu tako da se sa svakog mjesta pojavljuju nove vizure vrta - što ga čini interesantnim i izaziva znatiželju za daljnjim razgledavanjem.
Vidim da si nestrpljiv da ti što prije vrt izraste i potpuno te razumijem - jer smo takvi i mi, a imamo ga samo 4 godine. Često se povedemo pa čeznemo za slikama nekih tamo krasnih engleskih vrtova. Ali ne treba se na taj način kinjiti i na neki način biti neskroman. Trebamo biti svjesni da su ti vrtovi nastajali kroz nekoliko desetljeća, neki čak i stoljeća, pa onda i mogu imati velika stara stabla - katedrale... A na našim gruntekima su do prije par godina sijali kuruzu, sadili tudum, ili je jednostavno na njoj rastao neki drač. Zato ovo što si ti napravio od svog komada zemlje je vrijedno svake pohvale: i na radu i na ukusu! Usput: Jeste'l čuli priču o Vasi Ladačkom??? |
|
![]() |
|
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
Slike su čarobne, bajkovite......znam da si uživao a nadam se da je i Lasta
|
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
![]() |
|
rain ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 09 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 953 |
Gogo,puno ti hvala za ovaj link,silno me razveselio i zadivio!Malecka malo podsjeća na tvoju Lastu,jelda?
|
|
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!
|
|
![]() |
|
bergenia ![]() Trajnica ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Zimska, snježna idila................. krasno! Baš bi nam dobro došlo da opet padne snijeg!
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Prekrasno, prava seoska idila
![]() Ta ruža penjačica koja će se penjati je neka posebna vrsta savitljiva i hoće li ići u spiralu oko obruča? |
|
![]() |
|
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
--------- Ma prekrasno je ---------- ![]() |
|
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Predivno Gogo, kako se samo vide kristali, odlično si slikao, nadam se da uživaš u svojoj kućici uz varticu i gledaš u ova bijela prostranstva
![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
stefkaja ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 3563 |
Predivno...baš lijepe slike zime u tvom vrtu.
|
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
AAaaa,predivno. Netaknuta priroda a snijeg baš kakav volim.... cakli se po površini...Ima i zima svoje čari, zar ne?
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Konačno sam i to dočekala....moj duboki naklon
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Mali gogo,prvi put sam u tvom vrtu
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3435363738 66> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |