Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Moj vrt seoski
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Moj vrt seoski

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3435363738 66>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 780
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Siječanj 2010 u 09:59
Ima logike. Tako se i radi.
Razgradnjom organske tvari u komposteru se smanjuje pH (povećava kiselost). A bakterije i gljivice koje složno rade na razgradnji ne vole kiselu sredinu.

(Nije baš lijep primjer, ali zna se da su i u konc. logorima polijevali leševe vapnom. Jedan od razloga je baš to što vapno uzrokuje naglu razgradnju organske tvari. Na taj način su se brže rješavali dokaza o svojoj prljavoj raboti.)

Da bi ubrzali proces razgradnje dobro je dodati vapno, a kod miješanja komposta može se dodati i gips. Dodavanjem gipsa postigne se mrvičasta struktura komposta, a ne mijenja se njegov pH.

E da, vapno se dodaje u tlo najmanje mjesec dana prije sadnje ili sjetve!!! O tome obavezno voditi računa.

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 16:00
Bravo majstore, ovo objašnjenje i nama još ponekima dobro dođe.
Sad si mislim, od nekoga sam čula da kompost u kompostarniku posipa sa vapnom,  Confused samo ima li tu logike ili još bolje koristi?
Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 09:01

Vapnio sam da povećam pH, tj. smanjim kiselost zemljišta. Već 3 godine malčiram povrtnjak debelim slojem sijena pa je zbog toga zemlja postala kisela.

I inače je na normalnim tlima, koja su najčešće blago kisela, potrebno svake 3 godine dodati malo vapna (od 150-250 g/m2). 

Kod gnojidbe umjetnim gnojivom:
obično se kaže da je na svakih 100kg dodane uree u tlo, potrebno dodati 25 kg vapna da se neutralizira kiselost. Naravno ne dodaje se istovremeno, jer vapno iz uree istiskuje dušik u vidu amonijaka, a to može spalit biljke.

Ako organske tvari, zaorane ili zaštijane u tlo, ne istrunu za godinu dana, to je dovoljan pokazatelj da je tlu potrebno vapno. Ono čini da se organske tvari puno brže razgrade u tlu.

Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 08:14

daj za mene totalnog "tutleka" objasni zašto si vapnio povrtnjak?

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2010 u 07:29
Lopov uhvaćen. Osim mene, pokrao je još 2 trgovine i 20tak što kuća, što vikendica.
Prema našem krasnom pravosuđu, ova presuda ga ne obvezuje da vrati ukradeno. Za povrat otuđene imovine svi moramo podići posebne tužbe protiv njega. Tako da se većini nije isplatilo parničit i sva imovina je ostala kod lopova.
Budući se radi o maloljetniku (17godina), izrečena mu je kazna zadržavanja u popravnom domu do punoljetnosti. Presuda je donesena krajem ožujka 2009., a on je 18 godina napunio u srpnju 2009.
Mislim da je to krasan poticaj lopovima od strane našeg pravosuđa, tj. i našeg društva u cjelini.
Na vrh
kat.rea View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5433
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kat.rea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 16:52
Prekrasne su ti one zimske slike i ma koliko "mrzili" zimu i sve šta ona nosi, onakve  slike izmame uzdah, vrate se neka lijepa sječanja Big%20smile.
Gledam tvoju kućicu, željezne rešetke na prozorima i vratima i onda Question, kako je završila priča sa lopovima?
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 15:29

Lijepo to izgleda i sad.I vrijedne ruke rade i zimi!Clap

Al' ne reci hop prije vremena. Ima  snijeg još kada padati. 

Na vrh
mali gogo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali gogo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2010 u 14:55
Nema više snijega (hvala Bogu) LOL.

Pogled na kamenjar ispod prozora:

Ovaj vikend sam razbacao vapno po povrtnjaku:

Na vrh
gioiaa View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 16587
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gioiaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2009 u 10:08
carobno
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši vrt 2017

Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Prosinac 2009 u 17:16
Pregledala sam cijeli tvoj vrt i zaista sam uživala. Lijepo si osmislio vrt, proveo kroz njega stazicu tako da se sa svakog mjesta pojavljuju nove vizure vrta - što ga čini interesantnim i izaziva znatiželju za daljnjim razgledavanjem.
Vidim da si nestrpljiv da ti što prije vrt izraste i potpuno te razumijem - jer smo takvi i mi, a imamo ga samo 4 godine. Često se povedemo pa čeznemo za slikama nekih tamo krasnih engleskih vrtova. Ali ne treba se na taj način kinjiti i na neki način biti neskroman. Trebamo biti svjesni da su ti vrtovi nastajali kroz nekoliko desetljeća, neki čak i stoljeća, pa onda i mogu imati velika stara stabla - katedrale... A na našim gruntekima su do prije par godina sijali kuruzu, sadili tudum, ili je jednostavno na njoj rastao neki drač. Zato ovo što si ti napravio od svog komada zemlje je vrijedno svake pohvale: i na radu i na ukusu!

Usput: Jeste'l čuli priču o Vasi Ladačkom???
Na vrh
korijenko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6701
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje korijenko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Prosinac 2009 u 15:24
Slike su čarobne, bajkovite......znam da si uživao a nadam se da je i Lasta
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)
Na vrh
rain View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 953
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rain Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Prosinac 2009 u 15:17
Gogo,puno ti hvala za ovaj link,silno me razveselio i zadivio!Malecka malo podsjeća na tvoju Lastu,jelda?
Kuća bez cvijeća i dlaka nije dom!
Na vrh
bergenia View Drop Down
Trajnica
Trajnica
DONATOR

Bodovi: 2776
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bergenia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Prosinac 2009 u 10:33
Zimska, snježna idila................. krasno! Baš bi nam dobro došlo da opet padne snijeg!
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Prosinac 2009 u 01:45
Prekrasno, prava seoska idilasmilie_xmas_585.gif.

Ta ruža penjačica koja će se penjati je neka posebna vrsta savitljiva i hoće li ići u spiralu oko obruča?
Na vrh
niho View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 9297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje niho Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2009 u 09:56
Originalno poslano od člana mali gogo mali gogo napisao:

To je drveni krug na kojeg se penje ruža penjačica Tongue. Nešto kao ružin luk na ulazu u gornji vrt.

--------- Ma prekrasno je ----------Tongue
** Svaki miris novog cvijeta uljepša mi dan.**
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Prosinac 2009 u 22:19
Predivno Gogo, kako se samo vide kristali, odlično si slikao, nadam se da uživaš u svojoj kućici uz varticu i gledaš u ova bijela prostranstva Clap
život je more
Na vrh
stefkaja View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 3563
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje stefkaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Prosinac 2009 u 14:27
Predivno...baš lijepe slike zime u tvom vrtu.
Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Prosinac 2009 u 11:49
AAaaa,predivno. Netaknuta priroda a snijeg baš kakav volim.... cakli se po površini...Ima i zima svoje čari, zar ne?
Na vrh
Tija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6510
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Prosinac 2009 u 11:12
Konačno sam i to dočekala....moj duboki naklon
Na vrh
ivna View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2773
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ivna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Prosinac 2009 u 11:10
Mali gogo,prvi put sam u tvom vrtu Embarrassed,priznajem malo me sram ali tako je kako je.E sad ne znam što bih ti mogla napisati a da ti drugi nisu već rekli.Ovo je naprosto veličanstveno.Krenula sam od zadnje stranice jer sam vidjela da je danas aktivna i htjela ti se zahvaliti na lijepim slikama slavonske panorame jer odrasla sam u ravnici ali sad živim među bregima u zagorju a silno mi nedostaje ravnica. Kad čovjek gleda neke stvari svakodnevno nije ni svjestan njihove ljepote Confused...A onda neki sitni Evil%20Smile nije mi dao mira i odoh na prvu stranicu tvog vrta i tu ostadoh skoro cijelo prijepodne(a moram peći božične kolače Wink) ali nije mi žao.Tim više sav ovaj trud vrijedi ako kao slavonka znam da naš slavonski čovjek svako jutro zemlje iskoristi da bi posijao nešto što može žeti u ljeto ili jesen ili eventualno posaditi voćnjak. Nije da ih osuđujem ,mora se živjeti. Čast izuzetcima u koje na prvom mjestu spadaš ti.Još jednom hvala ti gogo za ovu predivnu šetnju danas i mislim da ću ti postati čest gost,jer čovjek se kod tebe lijepo osijeća.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3435363738 66>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.