Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Bijela imela
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Bijela imela

Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Status: Offline
Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Studeni 2007 u 14:44
možeš, jer jedino tako se imela i razmnaža ! ali ćeš čekati 2-3 godine dok se biljka razvije...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
mima View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 320
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mima Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 18:24
Zanima me bih li mogla bobice imele staviti na koru hrasta i tako nasaditi imelu da je imam tamo gdje meni odgovara, a ne da je moram tražiti "po šumama i gorama" LOL
Na vrh
mima View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 320
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mima Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 18:23
°Napravila sam bisku. To je žestoko piće, dobiva se miješanjem listova imele, šećera i rakije. Priprema se krajem svibnja. Na 1 litru rakije (komovice) dodaje se 100g šećera, 20 listića imele, ostavlja se u podrumu 28 dana i svaki dan se malo primiješa. Na kraju se ocijedi kroz gazu i puni u boce.
Isprva je piće zeleno, ali kasnije dobiva boju meda.
Piće se toči u uske visoke čašice, koje su prethodno bile jako ohlađene.
Na vrh
Ivan View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Autor ljekovitog bilja

Bodovi: 1213
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 12:05
Koristio ju je moj pok. otac, dosta dugo i dosta mu je pomogla.
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 11:26
Osnovne informacije, povijest i rasprostranjenost: bijela imela je poluparazitska biljka nalik na jako razgranat grmić, ponekad i do 1 metra u promjeru. Posebno voli rasti na mekom drvetu koje ima raspucanu koru (hrast, lipa, breza, vrba, jabuka), ili crnogoričnom drveću (V. laxum). Štetnost - parazitiranje se očituje uzimanjem vode iz domaćina, dok je sama biljka sposobna za proces fotosinteze.

Kad o Božić i Novoj godini vidimo u izlozima i na trgovima tako mnogo grančica imele koje svojim smeđezelenim grančicama i lijepim bobicama ukrašavaju iste, nitko ne bi ni naslutio da se u toj biljci nalaze najčudesnije ljekovite snage.

Biljku najviše povezujemo s Božićem, iako se njome ne ukrašavaju crkve jer se smatra kao pogani ukras. Razlog je, možda, u tome da je Božić preuzeo dosta tradicija iz drugih kultura.

imate li vi kakvih iskustava sa imelom??

Ažurirao administrator - 27 Studeni 2007 u 11:28
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.