Zeleni ljiljan - Chlorophytum comosum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 6> |
Korisnik | |
dina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() prelijep je |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
oceana ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Divni su, svaki od prikazanih! Ovaj kovrčavi je zaista poseban.
Moji prvi (šareni, ravni)još su maleni. Stigli prije 15ak dana i silno me uveseljavaju |
|
![]() |
|
Hele ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
![]() |
|
![]() |
|
tibor ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Hele,jel se lome ili samo savijaju?
|
|
![]() |
|
Hele ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
![]() Ažurirao Hele - 25 Studeni 2007 u 17:09 |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
imaš macu doma?
|
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Hele, i sa mojim se to dogadja i jos tome nisam otkrila uzrok. Na prvi mah sam pomislila da mu to rade one stabljike na kojim rastu novi izdanci.
|
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Ne , samo tigrastu boksericu. Dobro, sigurno sam ga ja nešto oštetila kad sam ga jučer presađivala jer mu je bilo skroz u tisno , jedva sam ga izvadila. |
|
![]() |
|
Mislila sam čak stavit štap ali onda će se lomit na tom mjestu. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
neka se stručniji jave, ali meni se čini kao da ga netko malo "stisnuo"
|
|
![]() |
|
Nisam baš sigurna što pod tim misliš. Digut je, nije na podu, a i moja Samba voli cviće i nikad nije ništa namjerno uništila (dobar je to peso). Ja sam ga definitivno dodatno sredila presađivanjem ali da nije bilo tih lomljivih listova nebi ni skužila da mu treba. |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Njima je dovoljno mali pritisak da se tako prelome, i moj koji već ima staža i stvarno je velik ima takvih listića. Što od znatiželjnika jel pravi, pa do mene kad ne pazim i pritisnem dok zaljevam.
Sva sreća što to njega puno ne smeta...... |
|
![]() |
|
aglaja ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Sta tacno mislis pod tim 'dodatno sredila'? Jel' postoji jos neki problem, osim tih prelomljenih listova?
|
|
Aglaja
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Hele, Mislila sam na ovo što i Teak kaže - da je netko slučajno malo jače stisnuo list, razgledavajući itd
Ažurirao oceana - 25 Studeni 2007 u 17:36 |
|
![]() |
|
Može bit kod zaljevanja i manipulacije (stavila sam mali pitarič pod 2 vriježe). Trebam li što poduzimat ili mu samo dat mir? |
|
![]() |
|
TeaK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 12 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 3272 |
Pusti ga da uživa, ako se osuši list odstrani ga, ako se oporavi uživaj u pogledu.
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Kod nas se naziva klorofitum, zeleni ljiljan... Spada u porodicu ljiljana iako nema tipične lukovice. Porijeklom je iz južne Afrike. Na korijenju se često pojavljuju odebljanja koja služe kao rezerva hrane i ne smiju se uklanjati. Nakon cvatnje treba ostaviti duge vitice, jer se na njihovim krajevima kroz neko vrijeme pojave mlade biljčice. One se mogu odvojiti sa pripadajućim korijenom i posebno dalje zasaditi i uzgajati. Klorofitum je snažna biljka koja brzo raste, pa čim se u loncu iznad korijenove bale pojave gomoljčići sa rezervnom hranom biljku treba presaditi u hranjivu zemlju za cvijeće. Ovo je skromna biljka, pa uspijeva i u nepovoljnim uvijetima. Ne voli previše topline, pa ju je najbolje držati na umjereno toplom mjestu. Treba dosta vode i korijenova bala treba uvijek biti vlažna. Tijekom ljeta ga je potrebno dohranjivati redovitim dodavanjem gnojiva za cvijeće. Preko zime ga nije potrebno dohranjivati i dovoljno ga je zaliti jednom tjedno.
Imam ga sa čisto zelenim listovima i sa listovima bijela ruba. ![]() |
|
![]() |
|
cvjetoljubac ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 29 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 152 |
lijep cvjetić nemam rječi, kako izgledaju cvjetovi????
|
|
![]() |
|
TILjO ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 546 |
Čekam da krenu sa cvatnjom, ako je i bude ove godine... Ne znam. Još nisu krenuli izbacivati stapke. Inače sami cvijet je malen, promjera nešto manje od 1 cm i bijele boje. Dosta neugledno.
|
|
![]() |
|
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
Ehhh o tom cvijetiću znam podosta...
to je lubimac moje mame i ima ga već dosta godina....
biljčica prvo baci viseću štapku koja je dosta dugačka 20-30 cm u prosjeku i nanjenom kraju baca podosta cvijetića...
fino mirišu ALI cvijetovi su dosta sočni i medari... zato pazite na namještaj!!
nakon cvatnje kad se cvijetići osuše već na tim izbojima se stvori nova zelena biljčica...
može se tako pustiti da raste biljčica na štapki dosta je i tako dekorativna...
najbolje pričekati da nova biljčica na štapki razvije korijenčić tako u zraku jer onda se najbolje i najsigurniej presadi...
nevoli prevelike vrućine a šta se tiće uzgajanja eto moja mama ju drži na dasci kupatila sa vanjske strane...
to je sjeverna strana zato nikada nema direktnog sunca a svijetlost je umjerena i cvijeta i razmnožava se ko luda....
po zimi naravno traži da se skloni na toplo jer ne podnosi niske temperature...
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |