Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Stevia Rebaudiana
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Stevia Rebaudiana

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 15>
Korisnik
Poruka
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2009 u 13:08
Originalno poslano od člana hana hana napisao:

ja sam zakasnila za nabavu ali me interesira što radite sa obranim lišćem? I da li to netko možda otkupljuje?

ja svoje sada sušim,kada se osuši sameljem ga u prah i naravno koristiću ga.što se tiče plasmana nisam se još interesirao o tome
iduće ću godine razmišljati o tome kada bude obilniji urod ,o ovih nekoliko kg ne razbijam glavu previše,kada bude nekoliko stotina kg onda ću malo zainteresirati o otkupu
Smile
Wink
vozi sigurno vozi bager
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Rujan 2009 u 13:12
keeka nisam koristio prašak za ožiljavanje
popikao ovako ,to samo one koje su se slomile kada otkidao lišće,ali ću koristiti hormon kada ih budem rezuckao prije spremanja u podrum,
što se tiče stajanja ,mogu samostalno stajati ali koristim potpornje zbog vijetra da ih ne polomiSmile
vozi sigurno vozi bager
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2009 u 22:35
prije nekoliko dana sam imao berbu,hehe
,osušio listove,



vozi sigurno vozi bager
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2009 u 22:42
dobio nešto slatkoga praha Wink



vozi sigurno vozi bager
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2009 u 22:48
e sada sve je ok,slatko do bola,sve je super,osim jedne sitnice
okus,ako se stavi u kavu promjeni okus kave,jest da je slatka,ali okus,kao trava.pregledao stotine stranica al nigdje nisam našao na koji način da se odstrani okus,koje otapalo koristiti i na koji način.ako netko ima kakve informacije bio bih zahvalan da ih podjeli sa nama.Smile
vozi sigurno vozi bager
Na vrh
Fatka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 24 Srpanj 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 829
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fatka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 08:14
Neki dan sam kasno upalila TV ali sam nesto saznala.To je bio HTV1.Lisce od stevie se samelje ili istuca sitno.Kada se kuha poslije se ocijedi i onda se stavlja u vodu, caj itd.Vidkea sma da je covjek te kapi stavio u malu bocicu i stavlja u vodu., ali voda nije promjenila boju od tih kapi.To je sva sto sam saznala.
Na vrh
primorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 769
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje primorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 09:30
Eto i ja pobrala lišće, osušila i samljela i imam isti problem kao i vepar.
Slatko je, ali mi ima čudan okus.
 
Fatka da li onda to prah treba skuhati u vodi pa onda koristiti tu slatku otopinu ili?
 
I mislim da sam čitala da se stevia upotrebljava i u prahu pa vjerujem da postoji neki način za njeno korištenje, a da nam tako drastično ne mijenja okus onoga u što je stavljamo.
 
 
Na vrh
Fatka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 24 Srpanj 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 829
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fatka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 10:24
Da, tako je rekao onaj covjek i vidjela sam jednu malu bocicu iz koje je stavio kapi u vodu.Zao mi je sto nisam gledala sve izpcetka.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Lokacija: zadar
Status: Offline
Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 10:55
mislim da je prof. Novak rekao da se od praha može napraviti i vodena otopina - radi jednostavnije upotrebe
- kad je govorio da se s njom može npr. zasladiti čaj onda je rekao da treba neko vrijeme da se usitnjeni listići slegnu tj. padnu na dno čaše, a da se to izbjegne, praktičnije je kapnuti koju kap vodene otopine nego počekati

ja nisam čula da se trebaju kuhati stevia i voda za vodenu otopinu - možda nisam bila dovoljno pažljiva Embarrassed

Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Lokacija: zadar
Status: Offline
Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 10:58
i da ne zaboravim - istaknuo je da je višegodišnja (znam da je to već spomenuto ovdje) samo treba paziti da se zimi ne smrzne korijen pa je dobro zaštititi od leda
Na vrh
argan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 21 Travanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje argan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Rujan 2009 u 21:04
1. u domovini, stevia je DVOgodisnja biljka...
2. okus: stvar navike, vepre! postoje sofisticirani procesi u kojima se tzv. "aftertaste" izgubi, vidjela sam na webu, postoje laboratoriji za to...ali ne i kucna radinost. ali, ono gore znaci u isto vrijeme i da to vise nije stevia, odnosno harmonija steviozida, rebaudiozida etc. koja biljku cini ljekovitom. to ti je onda naprosto - sladilo. zdravo ili ne, to nitko vise ne zna.

nacin na koji meni stevia ne kvari okus kave je, he he, da stavim svjezi list u usta, gricnem, pijem kavu i grickam, tako si doziram slatkocu...kao ono u bosni kad se kahva pije kroz kocku secera koja se drzi medju zubima :)))

podsjecam - steviju je najbolje brati rano u jutro, tada ima najvise steviozida; starija biljka moze biti gorkasta i/ili imati "metalni" aftertaste...

jos jedna stvar: stevija se komercijalno NE uzgaja iz sjemena (mi ovdje svi imamo sjemenske, ali mi smo hobisti) - upravo zato se izmedju tisuca biljaka izabiru one koje imaju najveci postotak steviozida i najmanje "okusa", i te se onda dalje razmnozavaju -reznicama odn. kloniranjem, da se dobiju biljke istovjetne kvalitete. Osim u Hrvatskoj, hm ;-)



3. na kvatricu, na placu, ima jedna cura koja prodaje zacinsko bilje, i ima steviju kapitalku, ocigledno uzgojenu iz reznica, a ne sjemena. listovi su joj kao 4 moja, stabljika jaka i uspravna. i kosta 30 kuma. ima i drugih divota izdaleka, kao lemongrass, npr...
Na vrh
bvlgari76 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 13 Kolovoz 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 64
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bvlgari76 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2009 u 13:08
Moze okvirna lokacija na kvatricu?
Na vrh
argan View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 21 Travanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 12
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje argan Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2009 u 14:44
otpr drugi-treci red od subiceve uz ledja rubeljovim cevapima, cura ima kratku kosu i piercing, uostalom, jedina ima steviu i tak joj je lepa i velka da se vidi iz aviona.
jedino ne znam da li je tamo svaki dan, ali srijedom i subotom sam gotovo sigurna da je...30 kuna za takvu biljku je kikiriki

sretan lov
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 04 Siječanj 2008
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2009 u 09:36
Stevia se može kupiti na sajmu cvijeća u Rijeci - kupila je Mikica, a možda ću i ja - odoh.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Nana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 19 Rujan 2008
Lokacija: Zagreb
Status: Offline
Bodovi: 332
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2009 u 08:55
 
U jučerašnjem dodatku Jutarnjem listu Gloria IN nalazi se prilog o Steviji sa nekoliko recepata.
 
Vidjela sam da je prodaju i na trešnjevačkom placu, vjerojatno isti izvor ko i na kvatriću.
(O)smijeh je najbolji facelifting   
Na vrh
prepelica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 12 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 149
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje prepelica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 22:08
Ah, nisam ni znao za ovaj forum.
Nisam sve stigao pročitati, ali poznata mi je stevia već dugo. Sestra mi je jednom slušala prof. Novaka na katoličkom radiju, kad je spominjao steviu i zainteresirao ju je, ona mene, pa sam nazvao prof. Novaka da čujem iz prve ruke o čemu se radi. Kako tada nisam imao vremena, priču sam ispričao svom prijatelju, koji je otišao ravno na fakultet i nabavio nešto sjemena.
Biljke su nikle, ali se nažalost nisu održale.
Sad bih stvarno volio sam pokušati s uzgojem.
Pozdrav
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2009 u 22:26
Opet moram upozoravati, za dogovor za sjemenje koristite oglase ili PP, ovo je tema o biljci. Svi postovi s tom tematikom su obrisani.


Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 14 Kolovoz 2008
Status: Offline
Bodovi: 602
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2009 u 17:24
bok društvo.....vrijedne informacije sam pročitao za sutrašnju prodaju stevie.
Puno vam hvala.HeartHeartHeartThumbs%20Up
Na vrh
primorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 769
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje primorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Prosinac 2009 u 08:57
Evo i mene s mojim iskustvom...
 
Što se tiče slatkog praha odličan je za pravljenje kolača, točnije ja ga stavljam u muffine i budu baš super.
 
A što se tiče same biljčice... odrezala sam je na 15-tak cm i spremila u hladnu konobu pa ćemo vidjeti što će biti na proljeće. Odrezani dio sam nasjeckala na 20-cm duge dijelove i stavila u vodu na zakorjenjivanje. Iako su već više od mjesec dana u vodi, ja ne vidim nikakve korijenčiće, ali stpljen - spašen.
Na vrh
vepar View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Kolovoz 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1708
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vepar Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Siječanj 2010 u 12:20
ovo da ja malo podjelim svoja iskustva sa vama.Primorka imaš pravo što se tiče praha stevije u kolačima dobro se pokazao.moja ga supruga stavlja u pitu sa jabukama i u tijesto i posipa jabuke,odlično je
samo treba steći osjećaj za količinu,
i supruga primjetila da jabuke kada se pospu sa prahom ne potamne kako je to slučaj kada se posipaju sa šećerom,čak jednom prilikom naribala previše jabuka,ostatak zamotala folijom i stavila u hladnjak,nakon 3 dana radila ponovo pitu,boja ostala ista,svježe kao da su maloprije bile naribane

vozi sigurno vozi bager
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 56789 15>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.