Ljiljani - Lilium |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5556575859 64> |
Korisnik | |
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jos uvijek sam u potrazi za bijelim ljiljanom koji ima prekrasne velike cvijetove ! U Njemackoj ga zoveju "Madonnenlilie" !
Da li netko zna gdje mogu kupiti lukovice ! Vec sam rekla "guglala" sam ali bez uspjeha ! |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Mladi cvijet ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Srpanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3 |
I mene kao i nataliju zanima uzgoj ljiljana iz sjemena...pa ako ima netko sa bilo kakvim iskustvom o tome
![]() |
|
![]() |
|
Mladi cvijet ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Srpanj 2010 Status: Offline Bodovi: 3 |
Ljudi,pozdrav...pratim vas u stopu već neko vrijeme i svi ste super.Nemam ni jedne zamjerke.Čast mi je s vama razmijeniti iskustva...nadam se da ćemo se ugodno družiti
![]() |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Gdje ja mogu naci lukovice "Madonnenlilie" ?
Zahvalna sam u naprijed za svaki tip ! PS "guglala" sam ali bez uspjeha ! |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ima li netko iskustva sa razmnožavanjem ljiljana sjemenom?
lani sam ostavila par glavica orijentalnog ljiljana ![]() sjemene glavice su pune sitnih ljuskica sad bih ih probala posijati pa me zanima isplati li se, tj. ima li pozitivnih rezultata zanima me točan postupak - položaj, zalijevanje... (koliko dugo treba da se dobije biljka spremna za cvjetanje) možda voki zna? ili neki drugi stručnjak s foruma ![]() |
|
![]() |
|
Plantlover ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 02 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 544 |
Pozdrav svima.Posadio sam lukovice ljiljana(2 azijska,2 orijentalna,tigrinum i jedan LO hibrid)u lonce i niknuli su mi.Posto su na sjevernom prozoru i vec se pomalo pocinju okretati za svjetlom zanima me da li bi ih mogao premjestiti van ili da ij jos pustim unutra?Hvala unaprijed na savjetima.
|
|
Everyone's a winner, we're making our fame
|
|
![]() |
|
Sedum ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao ![]() Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Već dvadesetak godina se bavim uzgojem naših divljih ljiljana vani i u loncima, pa tu spominjem neka iskustva o trajnom držanju ljiljana kao lončanice. Najvažnije je da skoro svi ljiljani pa i s teglom moraju biti vani na zraku (balkon ili terasa), a zemlja treba biti vapnasta, za naše divlje i s puno kamenčića.
Od svih naših za trajni lončani uzgoj najidealniji je čudnovati crni ljiljan (Lilium dalmaticum Elwes:Beck) koji traži škrtu krašku zemlju jer prirodno raste u škrapama tj. pukotinama izmedju stijenja na Velebitu, Biokovu i Orjenu. Ima mračno-sjajne garavocrne cvjetove (poput ulaštene cipele), - meni bujno raste i cvjeta u loncima već 2 desetljeća. Može rasti i u vrtu, ali samo na suhom i sunčanom strmom kamenjaru ili najbolje u rupama (škrapama) velikoga vapnastog kamena unesenog u vrt.
Drugi manje pogodan kao trajna lončanica je vatreni ljiljan (Lilium aurantiacum West. ili L. croceum Chaix.) velikih narančastih cvjetova, koji raste divlji u kamenitim borovim šumama Dinarskog gorja, a najbolje se uzgaja u polusjeni na vapnastom kamenjaru. Oba ljiljana dobro podnose mrazove ako im tlo nije mokro, glinasto ni kiselo.
Ostali domaći i uvozni ljiljani takodjer većinom traže vapnastu zemlju, ali lončani uzgoj podnose slabije i najduže po 1 - 2 god., a onda moraju vani u vrt.
|
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Danas sam posadila lukovicu jednog prelijepog ljiljana.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Najbolje bi bilo da ju uneseš u hladnu suhu negrijanu prostoriju, a zalijevaš preko zime na kapaljku - malo vode i jednom do max dva puta mjesečno
![]() |
|
![]() |
|
lolla ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 3 |
hvala svima na savetima!
![]() kada bude precvetalo,presadicu ih u vecu saksiju,pa sta bude-bice! ono sto me je bas iznenadilo je brzina kojom se od pupoljka razvije cvet, i na zalost,kako brzo precveta. u svakom slucaju je prelepo cvece
p.s. da li saksiju da ostavim preko zime na terasi, ili da bude u sobi? i kako se zaliva preko zime? nikad nisam gajila visegodisnje biljcice..
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Liljani inače prirodno cvatu na proljeće, a ovi koji su sad u prodaji su forsirani da sad cvatu, jer ovo im nije prirodno doba cvjetanja. Za sad samo pusti da prirodno ocvate, a kad popadaju latice otrgni samo tučke, ako su se oprašili da se biljka ne muči s stvaranjem sjemena, nego da se preusmjeri na lukovicu. Stapku makni tek dok se osuši, nemoj ju na silu rezati.
Dok se sve lijepo osuši možeš kako Rose veli rasaditi u veću teglu, ili već sad dok ocvatu samo izvadi skupa sve iz tegle i presadi na otvoreno - ali najbolje u košarice od žičane mreže, jer ako slučajno imaš voluharice požderati će ih. ![]() |
|
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
ja sam svojima otkinula ocvale cvjetove,stabljike,a ljiljani su se razmnožili,sljedeće godine ću ih presadit u veću posudu.
|
|
![]() |
|
lolla ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 28 Rujan 2009 Status: Offline Bodovi: 3 |
jel' to znaci da ovo sto je cvetalo je sve za ovu godinu i nista do sledece jeseni? smrcc.. |
|
![]() |
|
Počekaj da ocvatu i najbolje ih je presaditi direktno van ako imaš kamo. Ako nemaš, pusti da ocvatu, pa spremi teglu preko zima na suho i hladno da prezime, uz minimalno zalijevanje.
|
|
![]() |
|
pozdrav svima
kupila sam pre neki dan prelepe ljiljane u saksiji koji su u punom cvatu. da li treba sada da ih presadjujem u vecu saksiju,ili da sacekam prolece? stoje mi u sobi..
hvala unapred..
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Malo ću skrenuti sa teme(ako te bude dalje šta zanimalo,pređemo u temu tulipana)no u svezi tulipana provjeri imaš li voluharica.One utamane najviše tulipane.
A ovo za ljiljane,ma to je čisto zato da ne sadim recimo preko ljeta lukovice.One koje su cvale na proljeće,pa prestale negdje u 6-7mj,onda ih spremim za jesen
![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja sam razumila da svake jeseni vadiš lukovice ljiljana,pa sam zato pitala.Ja i one koje kupim u saksiji,čim ocvatu prebacim u baštu,i ne vadim ih iz zemlje.Ništa im se ne desi,čak šta više to su mi jedine lukovice koje,kada posadim opstaju dugo godina u vrtu,za razliku od tulipana npr.jednu sezonu i drugu ako-ako.Ni sama ne znam koliko sam do sda tulipana posadila a svake godine ih sve manje ima..
Hvala na odgovoru! |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Alisa,prvo jer je u onoj premaloj kupovnoj tegli.Ako ih i mislim u teglu dogodine saditi,to radim u većoj.No kako ja imam dvorište,sadim ih na proljeće u vrt.Najviše zbog toga jer se bojim da im se nešto u zemlji ne desi.Iz vrta ih ne vadim najesen,osim ako ih selim,naravno.
|
|
![]() |
|
Neva ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 94 |
Ja sam danas kupila ljiljan u tegli, ali nisam imala namjeru vaditi lukovicu van... mislim ga i drzati kao sobnu biljku, pa cemo vidjeti. Jedino, ako ju vec drzis na suhom, Shasha, da li to onda znaci da se preko zime opce ne treba zalijevati ako ostane u tegli?
|
|
Konacno sam pronasla mjesto na kojem blistam.
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Ja ljiljane ne vadim nikad iz zemlje.tj. lukovice ljiljana.Odrežem stabiljku na jesen kad se skroz osuši i to je to.Zašto vadiš lukovice Sasha?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5556575859 64> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |