Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 38>
Korisnik
Poruka
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Srpanj 2009 u 07:14
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Večeras sam razgovarala sa Jagodom o ovoj gljivi. Educiram se, učim da ne pogriješim pa ću staviti informacije o njoj. Gljiva se zove PRESNAC , a ja je nazivam sirogrizom.Wink

Pročitajte o njoj i ovdje:
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 00:53
Hvala Kordi.Wink Izgleda da je presnac ne moguće sresti.

Današnji ulov.

Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 00:55

Iznenadile su nas sunčanice.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 00:57

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 00:59
Stari dedek, ostavljen .

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 01:02
1.  

Ova čudna gljiva je imala nešto u sebi sluzavo. Liči s vana na puharu. Čak su mi i vanzemaljska jaja pala na pametWink

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 01:03
2.

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 02:01
Vidim Šmrckice da si danas krenula ozbiljno u berbu gljiva jer si dosta toga ubrala.Osim varganja,sunčanica,lisičica u košari pronašla si najsmrdljiviju gljivu(slika 1 i 2) a to je pasji stršak.Nije jestiva a kako bi i bila kad smrdi kao kuga....Najprije izraste jaje koje kasnije postaje stršak....Nadam se da si one fine iz košare popapala jer izgledaju dosta zdravo.Sunčanice su te kažeš iznenadile,ali već se pojavljuju skoro mjesec dana...Clap
sutra je novi dan
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 02:15
Jagodica konačno me MM poslušao da idemo u područje oko Klane , ali gdje ljudi manje zalaze. To znači ne uz cestu, nego malo na stranu. Mada sam se od iznemoglosti jedva vratila, sam kraj do auta je bio uzbrdo. Sama sam si krivaLOLLOL Bit će dobro sve dok ne sretnemo medu, a čudne tragove smo vidjeli, glavu dajem da su medvjeđi.

Taj pasiji stršak nisam dirala, nisam osjetila nikakav miris. Ali eto to prvi put susrećem.

Sunčanice i lisičarke su pojedene, a vrganje smo stavili na sušenje.

Mislila sam da sunčanice rastu samo u jesen, baš sam se prevarila.

Kupila sam od Božca Morfologiju, sistemat.,toksikologiju gljiva te valja malo prostudirati.
Kao da je pogađao koje slike gljiva mi trebaju.

Ovaj put smo i našli više gljiva, jer smo išli na moju incijativu na manje dostupna i opasnaWink mjesta. Bit će meni kad iza drveta izađe.

Sve u svemuClap
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 14:17
Originalno poslano od člana jagoda jagoda napisao:

Osim varganja,sunčanica,lisičica u košari pronašla si najsmrdljiviju gljivu(slika 1 i 2) a to je pasji stršak.

Ovo je baš stršak (Phallus impudicus), a pasji stršak (Mutinus caninus) je manji, drugačije boje i rijeđi.
Phallus impudicus je jestiv dok je u jajetu (onda ne smrdi uopće).

Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 14:21

Taj pasiji stršak nisam dirala, nisam osjetila nikakav miris. Ali eto to prvi put susrećem.

Nisi osjetila jer je već stari primjerak, bez zelenkaste sluzi na klobuku koja najviše smrdi. Sluz se raspala i propala, ili je popapale muhe i odnijele spore nekamo...gdje će možda niknuti novi stršakSmile
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 20:37
Hvala Kordi na pojašnjenjuThumbs%20Up
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 20:40
POKUŠAT ĆU POGAĐATI. ISPRAVITE ME.

1. Neka vrsta Russule - Smrdača ili Prljava krasnica. U svakom slučaju ne jestiva.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 20:51
2.  Biserka.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 21:02
3. Liči mi na vrste krasnice????

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 21:06
4. Vrste vrganja, ali koji su?????Ni slike mi ne pomažu. Bile su hrpe u šumi.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 21:08
5. Takođe vrganj ali koji????

Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 21:44

POKUŠAT ĆU POGAĐATI. ISPRAVITE ME.

1,2,3 - točno

4,5 - vjerojatno ista vrsta vrganjevke - Boletus queletii (pod uvjetom da nema mrežicu na stručku)
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Srpanj 2009 u 21:54
Za ovu  vrganjevku Boletus queletii, sam i mislila. Boje u knjizi su drugačije od moje, te me to zbunilo. Ali ravnoće noge gljive mi je bila drugačija od  kovare i zelenjačeove .

HVALA KORDI, zbilja si Spidi Gonzales u odgovorima i vjeran pomagač

Takođe hvala i Jagodici na pomoći. Puno nam to znači.Clap
Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Srpanj 2009 u 02:37
Šmrckice vidim da si aktivna sa gljivama, ako tako nastaviš postati ćeš mi konkurencija u branju i slikanju gljiva...
Cordy vezano za stršak nisam stručnjak kao ti, pa ne razlikujem te dvije vrste, a ne bih niti jela bez obzira je li jestivo ili nije...Smrad u šumi osjeti se na velikoj udaljenosti tako da stršak obilazim u velikom krugu i tražim druge bolje gljive...SmileSmile
sutra je novi dan
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 89101112 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.