Samoniklo jestivo bilje |
Odgovori
|
Stranica <1234> |
| Korisnik | |||||||
andrea01
Cvjetni guru
Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 01 Travanj 2009 u 23:21 |
||||||
|
Ovdje ima lijep tekst o divljem luku! Kod mene ga teško zamijeniti sa đurđicom zbog agresivnijeg mirisa (već dovoljno ga protrljati u rukama)
http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/159.aspx |
|||||||
![]() |
|||||||
| Sponzorirani linkovi | |||||||
![]() |
|||||||
griva1978
Odrastao grm
Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 03 Travanj 2009 u 20:43 |
||||||
|
..ili se sagnuti i pomirisati.... mirišeee :))))))))))))))) ja volim češnjak....
ajde andrea01 kad budeš brala ako ti bude zgodno poslikaj ga.... ima ih više varijateta medvjeđeg luka a i zavisi od sjemena/genotipa koje raste na tom području i zemlje..baš me zanima kakv je kod vas... :) |
|||||||
![]() |
|||||||
andrea01
Cvjetni guru
Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 05 Travanj 2009 u 20:37 |
||||||
|
Griva, evo slikica! Prva slika šuma pokrita sremušom.
![]() Kao što se vidi listovi su bucmasti, sad već poveliki, jako slični listu đurđice. ![]() A evo ih što će uskoro i procvjetati!!! ![]() P.S. Pogodi koju sam salatu imala večeras!!! ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
griva1978
Odrastao grm
Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 05 Travanj 2009 u 20:43 |
||||||
|
gledam i rastu mi zazubice :))))))))))))))))))))))))))))))).... morati ću ja uhvatiti vremena i otići na moje mjesto zločina vidjeti kakva je sada situacije, ono su bili prvi proljeti primjerci a sada je vjerujem sasvim drugačije..... al vremena ni od kuda...na kompu imam masu toga za završiti pa ću se srasti sa stolicom... :(
|
|||||||
![]() |
|||||||
Vilavita
Mladi grm
Pridružen: 05 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 537 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 20 Travanj 2009 u 22:03 |
||||||
|
vidim da je neko zaljubljen u sremuš
![]() ![]() |
|||||||
|
Bolje biti vjetar nego list!
|
|||||||
![]() |
|||||||
griva1978
Odrastao grm
Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 20 Travanj 2009 u 22:20 |
||||||
|
... bome je krasan :)))))))))))))))) i on i okolno bilej,.)
|
|||||||
![]() |
|||||||
OTOK
Cvjetni guru
Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 21 Travanj 2009 u 13:31 |
||||||
|
Boražina - borač - borago officinalis
![]() Za hranu se koriste cvjetovi i listovi. Svježi cvjet može se koristiti kao jestivi ukras na sladoledima i kolačima, a može ga se i sušiti i kristalizirati.
Mlade list se dodaje u salate, sitno narezan, a može se dodati i u jogurt, svježi sir, ukiseljeno povrće, sendviče. Okusom sličan krastavcu.
Može se i kuhati poput špinata ili sa njim.
Boražina je i ljekovita biljka, ali o tome ne znam baš puno, pa neka netko drugi nadopuni |
|||||||
![]() |
|||||||
Triša
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 21 Travanj 2009 u 14:49 |
||||||
|
Ta biljka čiji listovi sliče đurđicama je izvrsna, Jagoda mi je objasnila da se kod nas zove srijemuš ili crijemuš, donijela mi pun najlon, skuhala sam prvi dan samo repiće ko šparoge s jajima, a drugi dan s krumpirom, kao blitvu, meni je bolje nego blitva, izvrsn i ukusna biljka. Gore u Skradniku zovu je nekako drugačije, a kad su još krave hodale po zemlji, morali su jako paziti da se ne najedu toga, jer je poslije mlijeko smrdilo na luk.
|
|||||||
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|||||||
![]() |
|||||||
manči
Cvjetni guru
Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 01 Svibanj 2009 u 09:35 |
||||||
|
...ovo je divlji poriluk, nadam se, još nisam sigurna pa ne berem....ima glavnu lukovicu malo okruglo-plosnatu sa puno malih lukovičica....vrlo ukusan u paziji - mješanciji bilja...
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
manči
Cvjetni guru
Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 01 Svibanj 2009 u 09:36 |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
arim
Odrastao grm
Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 20 Lipanj 2009 u 08:28 |
||||||
|
Kad sam bila mala sjećam se da mi je baka kuhaka u proljeće štir i lobodu bilo je ukusno nešto kao špinat.
|
|||||||
![]() |
|||||||
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje
Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 11:28 |
||||||
|
Podizem temu (ni trazilica je nije uspjela naci!)
Na internetu postoji veliki broj video snimaka (Sergei Boutenko, Green Deane, etc) o samoniklom jestivom bilju diljem svijeta, ali nema ih bas o bilju s ovih podrucja. Isto tako postoji mnostvo knjiga i enciklopedija, ali rijetko se usudimo uzeti njihove crteze ili fotografije kao reference tako da je osobno iskustvo i fotografije forumasa izuzetno dragocjeno. Ako naidjete na nesto u prirodi i uspijete fotografirati, molim vas stavite to ovdje i opisite kako ste tu biljku koristili (osobno preferiram sirovo, ali mnogi vole kuhano pa javljajte sve). ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje
Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 12:53 |
||||||
|
Evo, s teme o identifikaciji bilja.
Postavila sam ovo na temu:
A Frida je odgovorila:
Kušala sam ga i jako je finog, osvježavajuće kiselkastog okusa. |
|||||||
![]() |
|||||||
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 08 Lipanj 2010 u 00:18 |
||||||
|
Da, to je tušt, 100%.
Često ga jedem u rano proljeće. |
|||||||
![]() |
|||||||
neretva
Novo sjeme
Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Lipanj 2010 u 22:49 |
||||||
|
ja ga obožavam..ako ti je ovaj nepolijevan uberi ga i pojedi samog ili s drugim povrćem u salati....
evo moje salate s tušcem, od neki dan...uff sad ga cijelo ljeto uživamo; inače pun je vitamina E i omega 3..ja ga obožavam: ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
neretva
Novo sjeme
Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 09 Lipanj 2010 u 22:52 |
||||||
|
a evo me ovdje vidi koliko velikog tušca čistim za našu salatu:
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
bora
Novo sjeme
Pridružen: 21 Ožujak 2009 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 18 Prosinac 2010 u 21:27 |
||||||
|
Pitanje za iskusnije forumase, naime da li sremus moze da se cuva tokom godine u zamrzavacu. Inace moja omiljena samonikla biljka, ja je berem na Fruskoj Gori gde u sumi rastu citave livade. Unapred hvala za odgovor.
|
|||||||
![]() |
|||||||
manči
Cvjetni guru
Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 11:07 |
||||||
|
.....bora, ja sam sa mora, ne znam nista o srijemuzu.... ....kako je jesen bila klim. povoljna brala sam kostric i mjesala sa blitvom...vrlo ukusno.... ....momentalno ga nema tj. vrlo malo....
|
|||||||
![]() |
|||||||
Fermina-Daza
Odrastao grm
Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 22:35 |
||||||
|
Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.
![]() Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne? Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i pripremi na uobičajeni način. Vidit ćeš da li ti odgovara. |
|||||||
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|||||||
![]() |
|||||||
manči
Cvjetni guru
Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Citiranje Odgovor
Objavljeno: 12 Siječanj 2011 u 08:38 |
||||||
|
.....Fermina poslikaj taj nas srijemus kad stignes...
...nalazim vise lukovica ali se ne usudjujem konzumirati...
...upravo mi je poceo ( prerano ) udarati tankolisni sa bijelim cvijetom koji mirise bas na luk, ne cesan.....slikat cu ga kad procvjeta....
|
|||||||
![]() |
|||||||
Odgovori
|
Stranica <1234> |
|
Tweet
|
| Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |