Tulipani - Tulipa sp. |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 9101112> |
Korisnik | |
matilda ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 20 Siječanj 2010 Lokacija: Krapina Status: Offline Bodovi: 540 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
obožavam tulipane bilo koje vrste. imam ih u vrtu godinama i do sada nisam s njima imala nikakvih problema s uzgojem...ako sam se htjela nekih riješiti uvjek bi mi promakla neka mala lukavica koja bi mi sljedeće godine procvala. a ovo je jedan dio njih iz mog vrta
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Blago vama, ja lani posadila lukovice i imala predivne žute i crvene tulipane- Nisam ih vadila i ove godine nisam imala ništa. Otišli su duboko, pustile po jedan listić, a niti jedan cvijet. Očito je stvar u lukovicama, ove koje se kupuju po vrtnim centrima su nekakve čudne i to se događ, i to ne samo meni. |
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Baš vam hvala na objašnjenjima. Jer mi je nastao kratki spoj i više se nisam snalazila.
E pa da li će uspjeti vidjet ćemo na proljeće.Jer ovi narandžasti su slučajno došli do mene i pokazali da mogu imati i to u vrtu!
![]() |
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Tulipani podnose jake minuse.Kod mene opstaju,a nekada zna biti i - 23s C!Tačno je da idu dublje,ali to ne smeta za njihovu lijepu cvatnju,jer daju nove mlade lukovice koje cvjetaju lijepo!.Moja komšinica ima tulipane godinama,veli da su neki posađeni za vrijeme olimpijade u Sa:(1984g)i svake godine su sve ljepši i bujniji!Nikada ih ne vadi preko zime..Ja opet imam problem da moje lukovice isplivavaju na površinu zemlje pa tako preko zime skoro da budu "gole"i onda im bude hladno,za vrijeme minusa,ali one opet ne uginu.Doduše ima ih dosta koje imaju gomilu lišća,a ni jedan cvijet,vjerovatno je to posljedića nahlade
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Baka, ja tulipane sadim u 11 mjesecu. Neće niknuti usred zime, ne brini. Ni oni koju ostanu u vrtu ne niknu u to doba.
Tulipane, a ni ostale lukovice, bar u našim krajevima ne moraju se vaditi iz zemlje, smrznuti neće. Ja sam odustala od vađenja lukovica jer ih očito ne znam spremiti, uvijek mi propadnu. Jedino što lukovice tulipana, ako ostanu u zemlji idu sve dublje i dublje, nakon par godina više neće biti onako lijepi kao prve godine. |
|
![]() |
|
baka ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Ajmo polako!
![]() To sam shvatila.Onda ih vadim van. I daljnji postupak mi je jasan.Prva varijanta.
E sad, neki novi tulipani... kad se mogu najranije saditi lukovice?A i ovi za koje mi je isparilo kad sam ih sadila?
U siječnju? veljači? Svakako sam ih sadila puno prije martovskog snijega (negdje oko 10. je malo zabijelilo).
Naime Alisa, kako sam ja ipak u nekom toplijem području, bojim se ako ih posadim,recimo u listopadu(oktobru), da će mi niknuti za Božić. Kao male narcise!
![]() ![]() I moja susjeda koja ih ima preko stotinu zapravo ih ne vadi.Druga varijanta.Kaj sad?
Pa da zaključim sa sto raznih pitanja.
Ako ih budem ostavila, riskirat ću.
Nove ako posadim u studenom,prosincu, cvjetat će u proljeće?
|
|
![]() |
|
alisa ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Baka,tulipani su jako zahvalne biljčice.Ja ih sadim godinama.Imam dosta vrsta,boja i oblika,isto tako dosta mi ih propadne jer je zemlja loša!Ja svoje tulipane ne vadim iz bašte.Bez problema prezime.Možeš ih saditi i sada,samo će cvjetati tek sledećeg proljeća.Ja ih sad sada i krajem ljeta pa do prvih mrazeva!Između njih sadim neke ljetnice i nešto trajnica!Ponekad se desi,da u zaboravnosti gdje su lukovice tulipana posađenje, oštetim koju:(....Nemaš ih potrebe vaditi iz zemlje!To je moje iskustvo!
|
|
![]() |
|
dzomba ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Hvala ti minimode...neki nazalost nisu izrasli ali ovi su bas lijepi
![]() Baka,morala si ih posaditi prije ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
![]() |
|
minimode ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 1418 |
obožavam duple tulipane, dzomba tvoji su interesantni tako dvobojni, bako i tvoji, ove godine sam se odlučila posaditi ih u zemlju, do sada sam ih selila po pitarima, iznenadila sam se kako su krasno krenili- iako su staalno bili ciklama boje sada se jedan odlučio da bude "prošaran"
![]() |
|
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde |
|
![]() |
|
S tulipanima nemam nikakvog iskustva.Ove godine su mi niknuli i to zato jer sam posadila lukovice nemajuć pojma koje je to cvijeće, dobila ih onako u hrpici bez oznaka.
I kako se pokazalo da i na tom mjestu mogu imati cvijeće, rado bih na jesen stavila između ovih još i druge tulipane.
Pa tako molim iskusne:
-kada izvaditi ove lukovice?
-kada saditi ( ne morate vjerovati, ali nemam pojma kad sam ove ubola, možda veljača?
![]() ![]() Slike su kad su tek počeli, sad su svi rascvateni i visoki i manji, jer su i lukovice bile svakakve...
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Lukovice od ovih mojih tulipana sam kupila od holandjana koji su bili na jednom sajmu ovdje i bas sam zadovoljna s njima...
![]() Tulipan Monsella.. ![]() Tulipan Gavota.. ![]() Otvorili su se i ovi tulipani ali nestigoh danas da ih slikam.. ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
makk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Siječanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1162 |
I ja imam isti problem s tulipanima. Puno lišća, a cvijeta ni za lijeka, tačnije jako malo. To je razlog zašto ja puno više volim stare sorte, bez obzira na koju se biljku odnosi. Mislim da uzgajivačima ide u prilog uzgajati takve sorte, jer im je s njima zagarantovana dalja prodaja.
Jedini koji su već procvjetali su divji tulipani. Moji tulipani su bili dupli(ličili su na ruže), pa su postali obični, a sad se vide jako mali pupovi. Bit ću sretna ako uopšte uspiju procvjetati, pa makar cvijet bio jako mali. |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Jučer na kavi Hoya mi je objasnila što se događa s nekim vrstama tulipana. Ako ih nbe izvadimo iz zemlje,a u u vrtu su ili u dubokoj posudi, one šire lukovicu prema doljei naprave još jednu lukovicu dublje u zemlji, tako se oslabi gornja lukovica, koja baca takve nedozrele listove i ne cvate. Upravo se to meni dogodila sa crvenim i žutim tulipanima, zašto pojma nemam. Lani sam imala bujan cvat, a ove godine samo po jedan veliki list, od cvijeta ništa. Ljuta sve sam raskopala i ustanovila da su sve lukovice usitnjene i krenule prema zemlji, od njih ništa. Pustila sam ih i poslušat ću Hoyu i posaditi ih u vrlo niske posude 5-6 cm kako nebi imale mogućnost širenja u dubinu. Prije toga sam imala tulipane, nisam ih vadila po nekoliko godina i uvije su mi bili lijepi. Dakle mislim da je problem u lukovicama-kakvo je to sjeme, čije je to sjeme, uglavnom ne valja.
Ove godine neću imati niti jedan cvijet tulipana.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
rose ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() Moderatorica Pridružen: 16 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 5598 |
ja sam svoje lani posadila,uopće nisu niknuli. posadim ih kasno ove godine a oni veliki,imaju ljep list e sad dali ce bit cvjeta,neznam,lisne uši su mi napale cvjeće
|
|
![]() |
|
sanja30 ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 01 Travanj 2008 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 189 |
imam pitanje; na jesen sam posadila par vrečica lukovica i sad vidim da ih na pojedinim mjestima nema. posađeni su na dvije lokacije, a mislim da nisu voluharice?? što bi još moglo biti? dolazim u napast da krenem sa iskapanjem, pa da vidim, možda je pojedine MM preduboko posadio?
![]() i drugo pitanje; jel tulipani uopče cvjetaju prvu godinu? gledajući slike vrtova nekih forumaša, već imaju cvijet,a mojih ovih nekolicina imaju samo lišće |
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
moja mama ima zute i crvene,ne vadi ih i krasni su...vidi se u slikama iz mog vrta...ja ih nemam al i ih zeljela nabaviti... a za voluharice sam slusala na tv-u trik...naime da bi zastitili od voluharica uzeti osudu od sladoleda ili sl...izbusiti rupe,posaditi u njih i staviti ih u mjestu u vrtu u rupu i zatrpati...korjenje moze kroz rupe( naravno ne probusiti premale rupice) i voluharicenemogu do njih a i ako zelimo lakse ih je izvaditi... meni se ne cini losa ideja,nisam jos probala al cini mi se ok...
|
|
![]() |
|
Otok i meni se to događa, mislim da one sitnije lukovice bace samo lišće, ali za cvijet su preslabe. Primjetila sam da su svi i žuti i crveni dosta napredni, a oni kao plavi, ljubičasti, slabije napreduju. Posađeni u identičnim uvjetima.
|
|
RIJEKA
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....na taraci mi je nešto ili neko pojeo 3 zelena pupoljka lala, za poludit.....da nije ptica?
![]() |
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Možda će slijedeće godine - ako ne cvatu još uvjek skupljaju energiju za rast lukovice, a možda im nešto ne paše tamo gdje si ih posadila.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 9101112> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |