Čuvarkuća - Sempervivum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 96> |
Korisnik | ||
renee ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 12 Lipanj 2007 Status: Offline Bodovi: 120 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Šljunak izpod zemlje znači samo jedno - sva voda odmah odteče. Sempsi imaju korenje dugo od oka za manje od promjera rozete.
Na jesen je normalno, da se donji listovi osuše - ali ne i cjeli sempsi.
Znaći, ako ti je presušio cjeli semps, onda je krivda u šljunku i poslednično nestašici vode.
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
suharak ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 60 |
|
aha. može biti.
znam da se malo trebaju posušiti, ali mi se čini da se nastavljaju sušit i dalje od onog 'vanjskog prstena'
kako da spasim stvar? da presađujem? da samo izvadim šljunak (ne znam kak al valjda uspijem
![]() |
||
![]() |
||
renee ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 12 Lipanj 2007 Status: Offline Bodovi: 120 |
|
Izbaci šljunak - to je prvo. Zalijevaj ako nema kiše .... Oko toga pisala sam ovdje:
Neznam gdje živiš, pa ti ne mogu detalnjije savjetovati.
Imaš li možda noviju sliku sempsa?
Sempervivum cv. Cherry Tart
|
||
![]() |
||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|
Renee a kako sačuvati čuvarkuću u gorskim uvjetima?
![]() |
||
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Renee, što se dogodilo sa ovim mojim sempsom?
![]() Imao je lijepu gustu glavicu a vidi sad.Jesam li ga previše mazila? ![]() Napominjem da sam ga dobila na visokoj stapci prije 4 mjeseca i da uopće nije dao mlade. btw. Tvoji su se skoro svi primili i počeli rasti.Thanks. |
||
![]() |
||
vera4 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
|
Jesi li ti sigurna da je ovo čuvarkuća? Meni sumnjivo sliči na izblijedjeli aeonium schwarzkopf. A onda opet, moguće i griješim. U svakom slučaju dadni mu više svjetla, puno sunce, barem dok je toplo. Škoditi mu neće, može se samo proljepšati, bez obzira što je.
|
||
![]() |
||
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
|
Slažem se sa Verom, malo je čudan taj netres.
|
||
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
||
![]() |
||
renee ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
![]()
To nije Sempervivum nego Aeonium, isto tako sukulenta iz familije Crassulaceae. Pa vidi, on ima stablo!!!!
Biljka neče preživjeti manje od 5 stupnjeva - u kuču s njime!
|
||
![]() |
||
renee ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Šta to misliš, kad kažeš gorski uvjeti?
- minimalna / maksimalna temperatura?
- količina kiše? Kada?
- količina snjega? Kada?
- nadmorska visina?
Gorski uvjeti mogući su samo u prirodi, vajda niko nema vrt 1.500 m i više u brdima?! Ili pak!?
|
||
![]() |
||
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
|
Uvjeti su:
- 750 metara nadmorske visine ![]() - između brda i bura stalno puše ![]() -oborina ima dosta, zemlja je pjeskovita ![]() - prosječna godišnja temperatura 7.5 stepeni, ljeti rijetko prelazi 30 stepeni, toplih noći gotovo i nema. ![]() - zime bogate snijegom, čak i u 6. mjesecu ![]() - uvjeti bi se reklo alpski, bar na reklamama pišu ![]() -prvi mraz je bio prije 2-3 tjedna i pokosio dosta cvijeća, čuvarkuće sa mojih slika se još drže ![]() -minimalnu temperaturu možeš samo zamisliti ![]() |
||
|
||
![]() |
||
renee ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Oni mogu i u uvakvim uvjetima da prežive. Opis mi nekako slići na Gorski Kotar, brrrr... (smrznula sam se tamo i ljeti, a da ne napominjem jednog septembra, kada smo se vračali s mora!!!) Problem nisu ni snjeg ni kiša ako je zemlja ocedna (pjeskovita), pa ni niske temperature (to sve je kobno samo za S. atlanticum, koji raste u Atlasu, Maroko, Afrika!).
No, problem znabiti da je u ljetu - malo, premalo sunca in vručine da bi biljke razvile sve svoje ljetne boje. Za ljubičastu, žutu, naračastu, plavu ... treba im mnogo sonca in suša.
Čuvarkuće - Sempervivumi trebaju izdržat i preko minus 20 stepeni bez problema - samo oni s prvim mrazom dobivaju zimsku boju. No to ni je slučaj i s drugim biljkama, koji ljudi greškom zovu čuvarkuče.
Dakle, ako gpovorimo o Sempervivumima, samo bi izrazita ljetna boja kod tebe mogla biti problem,sve sotalo na njihov uzgoj ne može kobno utjecati.
Osim gnojiva - ajde da čujem - ko od vas gnoji čuvarkuće?!
|
||
![]() |
||
suharak ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 60 |
|
izbacih šljunak. živim u zg i znam da ovakvi kakve imam ovdje bez frke prezime vani. možda sam ipak premalo zalijevala
![]() sliku nž ne mogu stavit jer mi je domaći komp krepao prošli tj. a s posla ne smijem. vidjet ćemo kaj će bit. hvala ti na pomoći
|
||
![]() |
||
|
nisam ih gnojila
činilo mi se da im to ne bi trebalo obzirom da na krovu rastu
|
||
![]() |
||
Brbe ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 874 |
|
Eto ja pognjojim sempiče al sa onim tekućim gnjojivom za zelene biljke...
kako se taj mali čepić gnjojiva razrijeđuje na 2 litre vode.... i onda sa tom vodom zalijem svo cvijeće....
|
||
![]() |
||
vera4 ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2008 Lokacija: American Samoa Status: Offline Bodovi: 2922 |
|
A što ih treba gnojiti. Posipam se pepelom.
![]() |
||
![]() |
||
dora ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 27 Svibanj 2008 Status: Offline Bodovi: 125 |
|
Ja ne gnojim cuvarkuce...
|
||
![]() |
||
maso ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
|
...moja mama svoju na krvovu 2 puta godisnje gnoji stajskim gnojivom i stvrano se vidi razlika izmedju te njene i moje na krovu, puno je bujnija, veca, vise ih ima, puno vise bebica :) ...ja svoje nisam nikda gnojila ali cu poceti ...Rene sta ti radis sa svojima, gnojis li ih?
|
||
![]() |
||
|
Hvala Rene.
![]() Nisam znala da ih treba đubriti. Prvu sam dobila od susjede koja ih konzumira za šećernu bolest, ona jedva da ima dovoljno zemlje u posudi i bujaju, ničim ne đubri. To su one u mojoj amfori. Ja inače ništa u kamenjaru nisam đubrila, mislila sam da te biljke vole posno. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
|
Stvarno je kad sam je dobila imala glavicu kao čuvarkuća.Čudno mi je bilo što ima stabalce ali kako ima raznih, mislila sam da je to takva vrsta. U svakom slučaju drago mi je da je imam, makar nije čuvarkuća.Morat ću malo pogooglati da vidim kako ću ovu njegovati.Što se tiče topline, ovdje će je imati. |
||
![]() |
||
Nana ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 19 Rujan 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 332 |
|
Rekla bih da je renee ovime htjela naglasiti da čuvarkućama gnojenje može više ŠTETITI nego koristiti, da može za njih biti kobno.
Meni je netko ili nešto nedavno očerupao najstariju teglicu sempića, neke iščupao, a najveću otkinuo od baze ("stabljike").
![]() Sada iz sredine tog batrljka nešto raste, čini mi se kao nova glavica.
![]() |
||
(O)smijeh je najbolji facelifting
![]() |
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1112131415 96> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |