Identifikacija gljiva |
Odgovori | Stranica <1 35363738> |
Korisnik | ||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
cordyceps, tvoje je naukovanje i opisi i podrška u mom slučaju urodilo prodom, sada sam sigurna samo u sunčanicu i berem samo sunčanicu, ne upuštam se u branje drugih, ali tko zna možda jednog dana.
MM i ja smo penzići, odlično nam dođe šetnja šumom, branje gljiva je rekreacija, a papanje gljiva je ušteda na kućnom budžetu, pa tko bi htio više.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
Sponzorirani linkovi | ||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Slike s moje izložbe možete pogledati na ovom linku:
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Capica se bolje drži postrani kako ti griva savjetuje. Pogotovo ako si početnik. Iako ne uzrokuju jaka trovanja, najčešće samo probavne smetnje i grčevi, ne isplati se sa njima zezati. Neki ih konzumiraju ( i to najčešće lokalno stanovništvo koje ne zna puno o gljivama) bez posljedica i to sve vrste, a nekim može biti loše i od onih koje se smatraju jestivima. Zato bolje ih je ostaviti na ukras šumi jer su stavrno lijepe gljive.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ne, ovo su maglenke - Clitocybe nebularis, jestive. Pročitaj moj post s ovog foruma (na kojem vidim da isto sudjeluješ) kako ih razlikovati -
Evo copy/paste teksta:
Olovasta rudoliska ima prirasle listiće, a maglenka silazne kao ove na slici. Miris je također skroz različit, maglenka ima onaj prodoran svojstveni miris kojeg možeš prepoznati među stotinama drugih gljiva, a olovasta rudoliska ima miris koji podsjeća na brašno. Najbolji dokaz je naravno otrusina koja je u maglenke kremžućkasta, a u olovaste rudoliske ružičastocrvenkasta. I teško je vjerovati da ćete olovastu rudolisku naći u ovakvim količinama kao što možete naći maglenke koje rastu po šumama u velikim krugovima, polukrugovima ili linijama.
Međutim, ako se prvi puta susrećeš s ovom gljivom onda ti ne preporučujem konzumaciju. Najprije ju dobro upoznaj ispitaj boju otrusine na bijelom papiru što ti je najbolja garancija o kojoj se od ove dvije vrste radi. I dok ju par puta sretneš, uzmeš doma i svaki put se uvjeriš da je to maglenka, onda si spreman i probati je. Ja znam da je ona jer sam ju stotinu puta vidio. Mogu je prepoznati i da je ne vidim - po mirisu. Jedna od najčešćih gljiva naših šuma u jesen, može se nakupiti u enormnim količinama na nekim staništima, a olovasta rudoliska je prilično rijetka i treba imati "sreće" naići na nju.
Jesu, definitivno!
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Na osnovu samo ove prilično loše slike ne mogu ništa zasigurno potvrditi. Mislim da su ovo gljive iz roda Agaricus, tj. pečurke ili šampinjoni, a većina njih je jestiva. Ne vide se dobro listići na slici tako da to nije sigurno. U odraslih pečuraka su listići najprije ružičasti, a potom sve više tamnoljubičasti i na kraju crni.
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...a nemoj risikirati.... jest da nije bijela, zelana pupavka ili muhara....ali gljive stravno nisu stvar sa kojom se treba riskirati.... riskiraj bolje sa par piva .... :o)))) ...mada bile neotrovne one gljive koje su teškoprobavljive i zato se ne jedu ( većinom, od većine ljudi)...mogu zbog toga čak izazvati oštečenja jetre kod ljudi slabije, bolesne i sl jetre.... tako čuh... ne znam dal je istina...al tako čuh...
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
... ja ti capice isto ne berem samostalno pa ti ni tu ne bih ništa rekla.... jer berem samo ono (svaku pojedinačnu gljivu) u koju sam 110% sigurna....
|
||
sirius
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ja ću riskirati s lisičicama. Ali baš me zanima da li su ove olovaste rudoliske? izgledaju jako lijepo i mirišu dobro (vrlo su slične šampinjonima), al izgleda da su otrovne
Inače imam još jedno pitanje sa capicama kojih sam dosta nabrao, ali Cordyceps je prije napisao da ih se ne može dobro prepoznati samo sa slike, pa ne znam koliko ima smisla ...
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...ni lisičice ne berem nikada sama pa ne bih htjela govoriti.... pretpostavke.... opasne su to stvari... :)
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...sirius... tko će ih znati.... mogu biti i mlade maglenke i još jedne isto jestive al kojima ne znam ime a ne berem sama..... kod vrlo mladih maglenki...miris jako pomaže... karakterističan je...
....al na temelju slike te ja ne znam... |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...znam...imam ju i ja.... al našla jednu livadu gdje ih je hrpa... pa se nadala |
||
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
sirius dobro nam dosao... mislim da si u pravu za ove druge gljive... lai ipak trebaš sacekati ostale strucnjake za gljive... u ovome podrucju sma jako slab...
|
||
sirius
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
pretpostavljam da su ovo olovaste rudoliske i da su otrovne !! Da li netko može provjeriti ??
za ovo sam poprilično siguran da su lisičice ali ipak...
Hvala unaprijed
|
||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Imam knjigu od Božca, jako dobro ilustriranu, pa po tvojoj slici ima puno sličnih, ali većina ih je ili otrovnih ili ne jestivih, ali znaš i sama da se po slici teško može reći nešto više.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
... ima jedna gljiva donekle slična sunčanicama.... pa ako je prepoznatljiva preko slike i nema puno opasnih sestri.... može mi netko reći dal je jestiva? :o))
|
||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
...Triša, sunčanica definitivno :O)))))) i to moja omiljena :))) samo papaj!! :O)))
...koliko ja znam ... al ipak definitvno treba pitati cordycepsa jer je daleko veći znalac ....sunčanica koje ja berem ima 4 vrste ...i zapravo im niti ne znam službena imena..... ono gdje je meni najkritičnije je "mala livadna" sunčanica...ovo isto vjerojatno nije službeni naziv.... jer je ta mala livadna miča...do cca 10-12 cm....a ponekad i samo 5 ... a ima jedna otrovna "sunčanica", tj. ne- sunčanica a zove se haringača..... kako ja imam osjetljiv nos detektiram ju nosom i blagim varijantama u boji i izgledu klobuka.... nisam ju vidjela već 2-3 god....i čini mi se da nema prsten i ima rjeđe listiće..... al nos me nikad ne vara pa njušim!!! :O))))) ...kako je miris dio okusa.... možete probati pojesti jednu "krpicu" sa vrha sunčance i vidjeti ćete da ima onaj karakterističan okus i mitis....... oooooobožavam te krpice :O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) .... |
||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Sunčanice redovito berem na riječkom području i obično nisam u dilemi, ali danas sam ih prvi put brala u ogulinskom kraju, pa ako može netko po slikama potvrditi.
|
||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Da, to je više-manje stvar ukusa. Meni su npr. kiseljene mrke trubače pomalo bezlične što se arome tiče iako su i takve dobre. Jer kisele gljive više manje imaju svaka sličan okus - kisele su
A što se knjige tiče, sve u svoje vrijeme.
|
||
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Čitam ovo za trubače i stvarno ne mogu vjerovati jer osim ukiseljene meni te gljive po okusu doista nisu ništa. Do te mjere da ih čak i zaobiđem. Ali valjda je to stvar ukusa.
Inače, svaka čast cordyceps na tekstovima, trebao bi napisati nekakvu knjigu.
|
||
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Tako je, jedne od najboljih gljiva naših šuma, ako se mene pita. Rastu uglavnom u jesen (rujan, listopad, studeni). Nekih godina jave se u velikim množinama po šumama, a nekih godina gotovo izostanu.
Mrke trubače ili mrtvačke trube kako ih još neki zovu, su lako prepoznatljive gljive i praktički se ne mogu zamijeniti s niti jednom otrovnom gljivom. Naprosto, ne postoje slične gljive ovoj. A vrhunske su kvalitete i arome. Svježe se mogu pripremati kao i svake druge gljive, npr. dinstati kao i vrganji.
A ako ih naberete previše za jednu upotrebu, onda ih možete posušiti (lako se suše), staviti u staklenke s patent zatvaračem da unutra ne dopire zrak i takve se mogu po potrebi koristiti za razna jela ili kao dodaci jelima (mogu se samljeti i u prah) nekoliko godina. Prije upotrebe, suhe ih namočite barem 5-6 sati u mlakoj vodi, da opet nabubre i povrate svoju strukturu i tek onda ići od njih spremati jelo. Naziv mrtvačke trube, naravno, nema nikakve veze s njihovom jestivosti. "Mrtvačke" zbog crne boje plodišta, a "trube" zbog oblika samog oblika plodišta (izgleda kao lijevak, rog, truba). Mogli bi ih zvati i "rog obilja" što bi bio doslovni prijevod latinskog znanstvenog naziva "Craterellus cornucopioides", pa su ih tako Englezi nazvali "Horn of plenty", ali zovu ih i "Trumpet of the dead". U Francuskoj su jako cijenjene i tamo ih čak poistovijećuju sa tartufima i zovu čak i jesenskim tartufima ili tartufima siromaha zbog svoje jedinstvene i božanstvene arome. |
||
Odgovori | Stranica <1 35363738> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |