Bušin - cistus |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 17 Travanj 2013 u 22:13 |
Ja bih htjela imati Cistus ladanifer u svom vrtu.Sin mi tražio u Splitu i nije našao.Zna li tko gdje ga ima za kupiti?
Kod nas ima roza i bijeli u prirodi pa kad mi zatreba, priroda i ja ćemo se lako dogovoriti. ![]() |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Baš sam ih nekoliko "posudila" iz prirode i posadia u kamenjar.
|
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Lantana, kako se zove onaj tvoj iz prirode, jeli Cistus albidus?
|
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Uspjela sam od našeg domaćeg bušina, sa roza cvijetom, napraviti - HIDROLAT u mome home-made destilatoru.
Ludo je dobar.Ovih dana ga stavljam u kremu. I on je ljekovit ali mu se miris nešto razlikuje od cistus ladanifera. A učinkovitost?Vidit ćemo ![]() |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Mira K ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Evo, vraćamo se od Dadota bez bora
![]() |
|
Rijeka
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Ja ga u prirodi prepoznam po listu i po tome što starije biljke imaju tobolac sa sjemenkama cijelu zimu, čak se oni od prošle godine znaju zadržati na biljci i budu prazni, a ovogodišnji su još zatvoreni.
Ako je suditi po slikama na Google za vrstu Cistus ladanifer, onda ovaj moj brački nije taj Evo jedna slika, samo je ovaj roza, ali listovi izgledaju isto kao i bijelom ![]() |
|
život je more
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
hej lantana, jesu listovi kao na ovoj mojoj slici ili tvojoj?.... imam sad cca između 6 i 7 000 fotografija biljaka ...ali svaku znam gdje sam ju slkala i zapamtim ju da ju imam, kako izgleda ( bar mi za to mozak dobro radi... :)))))))) samo mi je poslje problem naći ju.... imam negdje i jednu ( još ju nisam uspječa iskopati) od prije 4 godine pod velebitom slikala, tad pomislila da je bušin.............. šta misliš da li je ovo?
|
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
|
Lantana ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Listopad 2008 Lokacija: Bol Status: Offline Bodovi: 6857 |
Ja sam nekidan izgulila po Braču nekoliko, ali neznam koje je boje, listovi su ovakvi kao na slici, trebat ću bpotražiti u proljeće kad procvjetaju.
|
|
život je more
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
......vrlo, vrlo blizu....moglo bi biti....
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Hej, fermina, manči jel ovakav list? .... ovu biljku slikala u 3 mj na Cresu.....
![]() |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
![]() |
|
To mi je super za čuti.
Volila bih ga imati u vrtu da ga mogu prepoznati u prirodi ako ga ima. U kojem rasadniku, Karmela? |
|
|
|
![]() |
|
Karmela ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 11 Listopad 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
u rasadnuku u splitu sam kupila ladanifer, posadila, primio se i raste
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
.....treba doznati da li ladanifer raste kod nas...nasla sam da raste u Spanjolskoj, j. Francuskoj.....
|
|
![]() |
|
Treba naći Cistus ladanifer pa onda krećemo u proizvodnju
![]() i borbu protiv bora. |
|
|
|
![]() |
|
Da li su kreme napravljene i kakve su u primjeni? ...vrlo sam se zainteresirala za biljku jer je precesta kod nas a jos tako ljekovita za kozu...superrrr....
Prezrela
![]() |
|
![]() |
|
lijepa cura ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
Pokušat ću i ja. Hvala! Za sad koristim makadamiju s eteričnim uljem bušina i hidrolat bušina.
|
|
![]() |
|
Od bušina nisam pravila ništa ali kako imam zrelu (da ne kažem prezrelu ) kožu možda i to probam.
Pa, dobar uljni macerat se može direktno nanositi na kožu lica ili bi ga dodala malo u neku svoju kremu. Ili bi od njega napravila kremu?! Ali kako ja nikad ne pravim kreme s jednom travom nego najmanje 5-6 možda bušin bude još jedna biljka koju ću dodati u sljedećem kemijanju. ![]() Bit će to krema za suhu, zrelu ( i prezrelu ) kožu. |
|
![]() |
|
lijepa cura ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 02 Rujan 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 22 |
Hvala Fermina-Daza! Još me zanima, ako može, kako se dalje korist tinktura, a kako uljni macerat?
|
|
![]() |
|
Macerira se svježa biljka tako da se usitni, napuni tegla, nenatiskano do 1-2 cm ispod ruba tegle i zalije rakijom ili maslinovim uljem, zavisno želite li tinkturu ili uljni macerat.Drži se na toplom 4-5 tjedana (ulje ne na suncu, rakija može ) zatim se procijedi kroz lanenu krpu.
Ovoga sam slikala neki dan na visoravni, cca 500m nadmorske visine. Čista netaknuta priroda.nisam ga brala ali hoću.Probat ću napravit kremu od njega: ![]() |
|
![]() |
|
a macerira se svježi ili suhi list? I u kojem omjeru?
ovaj bušin u Kaliji je žuti
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |