Ledeni sveci |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 12 Travanj 2010 u 17:03 |
Nadam se da mi Cimicifuga neće zamjeriti, prenosim njen odgovor iz brbljaonice jer mislim da je to dobro znati, a brbljaonicu mi brzo "pounimo" i "zatvorimo", pa ti onda nađi gdje je pisalo...... a u savjetima se ipak lakše nađe.
Originally posted by Cimicifuga
Prije ledenih svetaca (na kontinentu) nije preporučljivo saditi u vrt presadnice paprike, paradajza, krastavaca, dinja i buča... |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
kat.rea ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Znam da sam lani negdje na CIF-u čitala upozorenje od nekoga, do kada su ledeni sveci ( proljetni), pa treba biti oprezan sa iznošenjem kućnog cvijeća, a čini mi se da je bilo vezani i sa sijanjem ili sađenjem presadnica na otvorenom ( za sijanje/sađenje nisam sigurna), ali danas ne mogu ništa naći......
Tražeći po netu, našla sam članak vezan uz vremenske prilike i neprilike od M. Sijerkovića, a spominje i ledene svece
vrijeme.pdf
No našla sam još neke podatke, pa ledenim svecima se smatraju:
sv. Filip........1.05.
sv. Pankracije, Servacije i Bonifacije......12. - 14. 05.
sv. Sofija ( ledena Sofija) ......15.05.
sv. Jelena......22.05.
sv. Urban ......25.05.
Kakva je pučka predaja, osim mogučih zahlađenja i padanja tuče ( leda, grada)...... nisam znalac, zato bih voljela bih čuti vaša mišljenja i saznanja.
|
|
![]() |
|
Mari,5510 ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vjerojatno mnogi znate za pučke izreke vezane uz neke datume u kalendaru; tzv. ledeni sveci su datumi po kojima se se ravnali naši preci dok još nije bilo današnjih mogućnosti, sjetvenog kalendara i sl.Pa tako izmedju ostalih, prema predaji u"ledene svece" spada i ovaj današnji dan, kada treba spremati biljke u zaštićeni prostor.Po ovom kakva je trenutačno meteorološko stanje a i prognoza,stvarno je istina
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |