preveliki vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Korisnik | |
zvrk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2008 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 1013 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 08 Travanj 2009 u 10:00 |
Pises da nemas hladovine, onda je 'napravi', neka ti to bude prioritet u vrtu ako zelis poslije toga imati biljke koje ce prezivjeti juznu stranu po cijeli dan.
Mozda da imas neku vinovu lozu koja se preko ljeta fino prolista i stvara hlad a po zimi opet imas pogled u daljinu.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
zvrk ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Studeni 2008 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 1013 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prvo se sjedni i razmisli koliko bi vremena mogla dati vrtu svaki dan ili tjedan.
Ako nemas puno vremena trajnice su za tebe, jednom se potrudis oko sadnje sljedecih godina se samo brines o zalijevanju.(znam da kosta, mozda mozes nabaviti reznice od prijatelja, susjeda).
Pogledaj sto susjedi imaju u svojim vrtovima, znaci takve biljke dobro uspijevaju u tlu gdje zivis. Nema smisla boriti se protiv vremenskih uvjeta i kvalitete zemlje.
Razmisli sto bi htjela u vrtu i sto je realno napraviti u prvoj godini.
Da li hoces imati kutak za provesti sa prijateljima, negdje gdje mozes staviti stol i stolice, rostilj, mozda koje drvo uz to za hlad.
Ako ces ostaviti vecinom u travnjaku , pazi da ti cvjetnjak koji napravis ima normalne linije da ti je lakse kositi oko toga, obli travnjaci su laksi za kositi nego oni sa pravim kutom.
Nemoj raditi velike planove, kreni sitno i za koju godinu ce ti se vrt ciniti premaleni.
![]() Sretno!
|
|
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
A sada savjet u mom stilu.
Što je vrt bez začinskog i ljekovitog bilja.
Ono može i lijepo izgledati i cvjetati.Odvoji jedan djelić blizu kuće za njega.ogradi ga kamenjem ili na koji drugi način i posadi:metvicu, matičnjak, ružmarin, bosiljak, mažuranu, lavandu,timijan,neven...Lijepo će ti oko kuće mirisati i tjerati dosadne insekte.A ako ih i bude pa nekoga upeknu trljanje sa ovim travama će odmah odagnati bol i crvenilo.
Da ne govorim o njihovoj upotrebi u kuhinji.
![]() |
|
![]() |
|
niho ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 08 Siječanj 2009 Status: Offline Bodovi: 9297 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Magister vitae ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 685 |
probaj i vodenike iako sam procitao da ne vole žarko sunce no ja ih svake godine sadim s bakom na južnu stranu i odlicno uspjevaju uz naravno zalijevanje i prihranjivanje
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
|
|
![]() |
|
loreley ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 7 |
Thanks...
Probat ću što prije staviti slike... ![]() |
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
ima i gore trajnica (nisu samo kadifice, gazanije,slak i grah) a imaš i klinčića, žednjak, pupavice (žute,bijele,roza..) graničice, heucere, penstemon-razne boje, ostrugica-razne boje, različak, makovi-razni, neven, kalifornijski mak-žuti, lunaria, potočnica, crnjika-razne boje
od grmova: Ljetni jorgovan, obični jorgovan, ananas, ceanothus, vrtni hibiskus
možda nešto zimzeleno da ti bude vrt interesantan i zimi...
ima toga ali bilo bi dobro da staviš slike onda je lakše dati neki pametan savjet
|
|
![]() |
|
loreley ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 7 |
Hej, definitivno cvijeće... hvala ti Hana...
![]() Ti samo napiši što ti padne na pamet... Ja zapisujem sve, a uskoro ću i u nabavku... Jedva čekam!... ![]() Možeš mi molim te predložiti i kakve trajnice? Možda već i jesi, a ja neznam jer sam totalni početnik...Sorry... ![]() Thanks... |
|
![]() |
|
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
za početak reci da li bi sadila vrt sa povrćem ili cvijećem? Ako je ovo drugo evo par prijedloga: od cvjetnica pelargonije, gazanije, kadifice, osteospermumi, hibiskus, lavanda, plumbago, dalije
od penjačica: slak, crnooka suzana, asarina, ukrasni grah....
začini: smilje, kadulja,matičnjak, ružmarin, .-plus imati ćeš leptira ko u priči
pa ljetni phlox, razni zvončići,
i ne zaboraviti RUŽE - meni su one zakon
da nabrajam dalje?
|
|
![]() |
|
Hej, hvala vam svima, ovo je stvarno fenomenalan forum...
![]() Volim Gilmorice, ali sam ipak ime odabrala zbog pjesme... ![]() Tako ste me motivirali da već imam osjećaj da bi ova priča mogla i sretno završiti... ![]() ![]() Možete li mi predložiti što da učinim sa onom zemljom na sredini dvorišta? Jel to mogu iskoristiti kako? ![]() ![]() I dal tko od vas možda ima iskustva s vrtom koji u potpunosti gleda na južnu stranu? Koje cvijeće da za početak zasadim? Nema nimalo hladovine... ![]() Unaprijed zahvaljujem... ![]() Krećem u akciju!... ![]() Lijep pozdrav svima!... ![]() |
|
![]() |
|
bravo Korijenko o tome joj govorim, ni ne zna koliko je sretna
|
|
![]() |
|
korijenko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 27 Kolovoz 2008 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 6701 |
Loreley dobro nam došla, Hana ti je super napisala - veliki vrt ti je i velika prednost. Ja imam isto ogroman vrt i ne bi ga mjenjala ma niti za kvadrat manji jedino bi ga još povećala. Kad ga jednom urediš još će ti faliti mjesta. Zamisli što sve možeš imati u velikom vrtu. Mjesto gdje će biti sjenica, pa mjesto za veliki roštilj , drveni stol sa klupama za dobro društvance, obavezno velika ljuljačka za djecu, naravno i za starije, vrtno jezerce sa kamenjarom...... po velikom vrtu možeš raditi sve što ti srce zaželi, velika si sretnica: vrt ti je ogroman i još neuređen, ma kamo ćeš bolje.
Sad samo polako, planski, listaj stranice naših vrtova, listaj "moj vrt", crtaj, ne žuri jer veliki vrt pa još "nabacan" svime i svačime može izgledati kaotično. Vjeruj i meni je trebalo par godina da od svog ogromnog vrta napravim što bi htjela i još nisam gotova, tako barem svake godine uživam u nečem novom. Nove biljke, novo kamenje.... prava uživancija!
![]() |
|
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije) |
|
![]() |
|
i da, promjeni onog smajlića koji plače u nekog koji se smije- još nisi ni svesna kolika si sretnica sa velikim vrtom!
|
|
![]() |
|
josipa ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Prosinac 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 992 |
dobro došla, u svakom slučaju nemoj zaboraviti ruže,oko njh nema previše posla a vole sunce.
|
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Loreley zbilja draga odakle si? I netko voli Gilmorice, što mi se jako sviđa.(ili sam ja fulala?)
|
|
![]() |
|
o. pa ti si mi skoro susjeda a Tiji si ozbiljno,i ona je iz tvoje županije
|
|
![]() |
|
Ah da... Ja sam iz međimurske županije...
Sjever lijepe naše... ![]() |
|
![]() |
|
Joj super, nadam se da bude tako...
Već na veliko pregledavam, a bacit ću se i na slikanje... ![]() Znam da želim mali privatni raj... S puno, puno cvijeća... Vjerovatno je tome kriv horoskopski znak vage... ![]() Malo ću se još info. i onda ću vas opet moliti za pomoć... ![]() Hvala što ste odgovorile... |
|
![]() |
|
Mamaa ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
Dobrodošla
![]() I kao što je i meni bilo savjetovano- poslikaj nam i stavi slikice- u međuvremenu pogledaj po tuđim-našim vrtovima i sakupljaj ideje.
Kad imaš pitanja samo pucaj i svi će priskoćiti.
A to što radiš i nije prepreka i ja radim i imam dva vražička- sve se stigne, samo polako, ovdje ti je ekipa super i za tili čas budeš sve saznala, a mnoštvo biljčica dobila.
Iz koje si regije?
|
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |