Rododendron |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 15> |
Korisnik | |
SAS ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 9 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 25 Ožujak 2016 u 00:56 |
Znaci ta biljka za uzgoj nije prezahtijevna.
Jel ima koje sorte koje mogu bit cijeli dan na suncu ? Posebno mi se svidaju cvijetovi jer nisu sasvim obicni/klasicnog izgleda plus cvijetaju cijelo lijeto. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Cimicifuga ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SAS, rododendroni nisu posebno osjetljive biljke ako imaju uvjete koji su njima potrebni: kiselu, dobro dreniranu zemlju bogatu humusom - ljeti uvijek lagano vlažnu, zimi nikako mokru, položaj u polusjeni zaštićen od direktnog podnevnog sunca i od hladnih zimskih vjetrova i golomrazice. Tlo oko biljke malčiraj borovim iglicama, korom ili suhim lišćem koje će sprečavati gubitak vlage iz tla, a razgradnjom će tlu dodati kiseli kompost koji je toj biljci potreban da bi uopće mogla uspijevati. Ako mu želiš pokloniti više pažnje, možeš ga ljeti dva puta tjedno orositi vodom (idealno bi bilo sa kišnicom) i bit će ti zahvalan. Zimi treba sa njega obavezno skidati snijeg jer će inače težina snijega polomiti grane. Čim odcvjeta treba pažljivo otkinuti ocvale cvijetove i na tim će mjestima ubrzo izbijati mladi izdanci na kojima će se onda stvoriti pupovi za cvatnju u slijedećoj godini, jer oni cvjetaju samo na novim izdancima. Kada mu pružiš takve uvjete, onda možeš očekivati da ćeš puno godina uživati u tom lijepom grmu sa prekrasnim cvijetovima. No, to što si mu dao sve optimalne uvjete za rast, nije garancija da neće dobiti možda neku boleštinu na lišću ili korjenju - ali to je kod svih biljaka tako (kao i kod nas ljudi)... |
|
![]() |
|
SAS ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2015 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 9 |
Vrtlari jel može mala pomoć, koliko su te biljke zahtijevne po pitanju uzgoja ?
Pitam jer sam našao kiseli supstrat 70litara za 70kn ph 2.8-4.5 malo pomiješam sa svojom zemljom da podignem ph na 4-5 i tada imam dosta za dvije biljke, a ne kak ona zemlja posebno za rododendrona kojemu je cijena 85kn za 50litara što mi nije dovoljno za dvije sadnice kad iskopam rupu. Ali ne znam ništa o tim biljkama koliko su zahtijevne po pitanju uzgoja, sorte su ove od rasadnik Milić baš ove koje je fotkala forumašica enrikova nona.
|
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
![]() ![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
Hvala curke. Ma oporavit će se oni nona, dobro je što si ih odmah presadila.
|
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Hm, a zakaj sam ja potpisivala?
![]() |
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Ma i nisu baš wow bar moji iznenadila sam se da su samo 23,00 kn komad ali su vjerovatno jer nisu baš u super stanju, odmah sam ih presadila jer su bili u malim posudama vjerovatno previše natopljeni puni korjenja a kupila sam ih u Podvinju blizu rotora, nisam ništa morala potpisati ništa.
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
rajski vrtovi ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 26 Srpanj 2014 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1789 |
nona, bugica jel ste direktno naručivale od Milića ili ste kupile u nekoj trgovini ?
Malo je reći da su
![]() |
|
"I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga posječe." M.Selimović
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
I ja isto - Eskimo i Bengal. I isto od Milića. Od njega kupujem i ruže i zadovoljna sam.
By the way, morala sam potpisati nekakav papir nakon kupnje, jer, kao, morali su me "upoznati" s tim da njihovo lišće može izazvat alergiju? ![]() ![]() |
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
mirna, baš mi je drago
![]() |
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
moon, zahvaljujući tvojim savjetima, moji rodići ove godine imaju zavidan broj cvjetova! Puno hvala!
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
|
![]() |
|
rubensica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 16 Srpanj 2013 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 325 |
Nabavila sam dva rododendrona, Germania i Delta. Nadam se da ce uz vase savjete uspjesno rasti u mojem dvoristu :)
|
|
“Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!” (H.C.Andersen)
|
|
![]() |
|
mirna ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 231 |
Moon, tvoji savjeti su urodili plodom! Ima dosta pupova! Neki su sitni ali sam pognojila pa se nadam da će se „udebljati“ do proljeća. Grana koja se pružala na tratinu i koju je MM prilikom košnje „potkratio“ skoro do zemlje, pušta sasvim nove grančice. I na njima su mali pupići! |
|
![]() |
|
ZeKe ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 12 Kolovoz 2014 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 16 |
ovaj vam je prekrasan i sve si mislim da bih ga mogla nabaviti u proljeće i negdje posaditi :D
|
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Nakon presađivanja u specijalni supstrat za rododendrone i gnojenja specijalnim gnojivom za rododendrone, evo kako izgleda onaj s gornje slike. Što mu je i kako da mu pomognem da preživi?
![]() ![]() ![]() |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
ErinM ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 22 Lipanj 2014 Lokacija: GRAD ZAGREB Status: Offline Bodovi: 1 |
Slažem se, stvarno su prekrasni!
Ja sam prije dva mjeseca posadila svijetloljubičasti u sjenoviti dio u vrtu, u posebnu zemlju za rododendrone. Cvao je i sve je bilo super, međutim u zadnje vrijeme pojedini listovi imaju smeđu boju, a neki i opadaju. Da li netko zna rješenje ovog problema ?? Hvala! |
|
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Prekrasni su!
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
graphite ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 14 Travanj 2014 Lokacija: Sisak Status: Offline Bodovi: 26 |
Ovo je taj drugi.
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/rodo02/69919.aspx - ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 15> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |