Zna li netko što je "lik"? |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 01 Siječanj 2013 u 23:01 |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
flora ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 211 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plantaginis ili trputac, ima duguljaste listove, cvijet na grančici. Od sjeckanih listova se radi sirup za lakše iskašavljanje. Ne znam da li je to biljka koja se u kraju bake pod zove "lik", ali teško je to (u neku ruku i zanimljivo) kad svaki kraj ima svoj naziv za biljčice i onda dolazi do zabuna. Probaj naći slike na netu pa pokaži baki je'l to ono što traži
|
|
![]() |
|
anitnom ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Lipanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 32 |
Za ljek neki vele lik,e a ima jedna biljka Sanicula europaea (likarica, ličarka, ljekarica, zdravičica, zdravčica, milogled) koja istina nema dugoljaste listove, ali se kao čaj koristi za lječenje dišnih organa, pluća, olakšavanje kašlja er razrjeđuje sluz i pomaže da se ona izluči. Možda je to to.
http://plant-identification.co.uk/skye/umbelliferae/sanicula-europaea.htm |
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
e onda nije islandski lišaj
![]() to je nešto drugo... probati ću doznati, ali ne garantiram
|
|
![]() |
|
morgaine ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 10 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
Hvala lijepo na odgovoru! Kaže baka da se ne sjeća točno, al misli da su to bili nekakvi duguljasti listići i grančice.
|
|
![]() |
|
Ivan ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Možeš malo pobliže opisati to lišće(ako je lišće), ali mislim da se radi o isklandskoj mahovini (islandski lišaj), ne tvrdim da sam u pravu....
|
|
![]() |
|
morgaine ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 10 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2 |
Ovo "lik" se kratko izgovara.
Od usitnjenog lišća te biljke se pravi sirup za prehladu. Prije 10ak godina moja baka ga je pod tim imenom kupovala u biljnoj ljekarni, a danas više nitko ne zna što je to. Jel možda netko zna za tu biljku i ima li ona možda neko drugo, poznatije ime?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |