Bazga – Sambucus ssp |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Korisnik | |
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 23 Prosinac 2014 u 15:36 |
Da, da, sokić je super...
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
NinettA ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Svi volimo sok od cvijeta bazge
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
jednom sam brala te bobice i nisu me odsusevile prejak mi miris i okus,mada znam koliko zeljeza ima u njima ali...volila bih cuti kako se od nje pravi sok,djem mozda se i predomislim :D
|
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
...jesu li spremne za berbu...?
![]() |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
Pustolovka ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2010 Lokacija: Bosna i Hercego Status: Offline Bodovi: 3162 |
i kod mene djeca ne daju da ista se udomi za zime
![]() |
|
![]() |
|
enrikova nona ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
moja buduća snaha i ja napravile, dobar je ali ću sutra ubacit još malo limunske kiseline presladak je , ja ga ne volim ali djeca piju i to odmah, neće ništa ostat za zimu
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
![]() |
|
stigla zova-bazga:)jel ko pravio sok i kako vam je ispao?kod mene ispao fin napitak jer je bilo hladno vrijeme pa bazga nije uspjela prokisnuti sto se zna desiti za vrijeme toplijih dana kad se kiseli.mislim jos jednu turu nista tesko za napraviti.cvjetovi za caja mi se suse.
|
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Trava, nemam sjemenja, nisam ni bobica imala jer sam cvjetove pobrala za sok, ali zato imam viška grana pa ti ih mogu donijeti da posadiš...a i brže je tako...
|
|
![]() |
|
prepelica ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Bazga. Raste posvuda. Njemci je sade u vrtu, jer postoji predaja da duh koji čuva obitelj boravi u drvetu bazge. Ja je imam na farmi i previše. Cvijet bazge s lipom i kamilicom najbolji je čaj za znojenje i protiv prehlade. Iako se i korijen i list koriste za čajeve, tu treba biti oprezan.
Bobice mogu poslužiti za sirupe, pekmeze i kolače. Odlično bojaju Trenutno pokušavam napraviti vino od njih. Pozdrav svima. |
|
![]() |
|
trava ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 08 Kolovoz 2010 Lokacija: Zadar Status: Offline Bodovi: 657 |
Vjerujem da je još živa pod zemljom,ni pustinja bokanjačkaje nemože uništiti.
Frida,mislim da ćeš je teško držati u obliku malog grma,to je malo veći i jači grm,u povoljnim uslovima i poveće stablo.Ja bih je pokušao uzgojiti sa jednim deblom i kišobran krošnjom,to je u stvari njen prirodni oblik ako raste kao soliter i mislim da je takva najljepša .Ako ju počneš rezati upustit ćeš se u rat s njom.Imaš li koju sjemenku,volio bih je posijati. |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
fala, ma nije problem jer i nju sam donila od starog, ali baš bi mi bilo krivo da je gotova
lanjsko ljeto je bila u posudi i redovno zalivana, sve ok, a ovo - vidiš i sama kako je (bilo) vruće, a vodu neću ni spominjati ajde, nadam se da si u pravu i da će opet zazeleniti |
|
![]() |
|
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
mislim da ima..jednom sam i ja imala u pitaru grane koje bi izlistale i rasle, ali kako bih ih zanemarila uvenulo bi..kad bi vremenski ili kakvi drugi uvjeti pogodovali( zalijem) ponovo bi izlistali...no, ako se ne oporavi donijet cu ti ja nove grančice s otoka pa zabodi....
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
ne znam ti dati savjet frida,
moja se ovo ljeto osušila, bila je malena, tek prva sezona u vrtu... još se nadam da možda izbije iz korjena ima li šanse? |
|
![]() |
|
jedno pitanje u vezi uzgoja...
moj grm bazge se prilično razgranao, točnije otišao puno u vis...ako bih je porezala i formirala niži grm (recimo na svoju visinu - 180 cm) bi li što poremetila sa njenom cvatnjom...lani sam s nje ubrala dvadesetak cvjetova i htjela bih i sljedeće godine, ali me pomalo strah da je nekako ne uništim... ima li tko kakvo iskustvo? |
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
ovo sam ja našel
Cvijet zove se obično koristi za pravljenje sokova, čajeva i slično. Plod zove jedu mnoge ptice. Neki je smatraju korovom. Plodovi zove su jestivi nakon kuhanja, ali svi ostali dijelovi biljke su otrovni zbog velike količine kristala kalcijum-oksalata[2] |
|
![]() |
|
neretva ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
VULE krasna ti slikica!
dakle sad sam u dilemi i pomozite mi; ja sam nabral zrelo cvijeće zove, ( ono kad su već s opadali cvjetići...posušila sam ih i lijepe su mi žute boje osušeni, lijpog mirisa.. ALI; što sad? da li mi valjaju za čaj, ili ne? da ih bacim? jesu li otrovni? |
|
![]() |
|
vule ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
![]() danas ubrani friški "bezeg"(bazga) |
|
![]() |
|
tanjica ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 235 |
Došlo vrijeme za sokiće od bazginih cvijetovaa
![]() Vidjeh da ima recepata za sok, al ja bih probala sirup napraviti pa ako netko zna .. |
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
hmmm.. ja osobno mislim da to zavisi do kraja gdje je to bazgino drvo, položaja pa čak i blizine vode.... tako sam ja npr na nekim mjestima još početkom 8.mj lanjske godine brala sviježe bazgine bobice.....
daklem miholjac, kod tebe bi ih još moglo biti... :) |
|
![]() |
|
iris ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
bobice budu poslije cvatnje....ali mislim da je za ovu godinu kasno...odavno su bazge ocvale
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |