Ljiljani - Lilium |
Odgovori | Stranica 123 64> |
Korisnik | |
Cimicifuga
Cvjetni guru Najljepši vrt 2017 Pridružen: 11 Studeni 2009 Lokacija: Velika Gorica Status: Offline Bodovi: 5167 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 30 Rujan 2019 u 15:18 |
Ljiljane treba posaditi (ako je to moguće) odmah nakon kupnje. U principu, ljiljani se sade u proljeće ili jesen, iako je bolje saditi ih u jesen.
Izuzetak je Madonin ljiljan (Lilium candidum) koji treba saditi u kasno ljeto ili rano u jesen. Lukovice posaditi u dobro dreniranu, rastresitu zemlju, koja sadrži puno razgrađenog organskog materijala. Tešku glinenu ili pjeskovitu zemlju treba pobljšati dodavanjem komposta ili treseta. Ako ljiljane prignojimo mjesec dana prije cvatnje sa malo gnojiva s kalijem, ljiljani će imati veće i intenzivno obojenije cvijetove. Za prignojavanje ljiljana ne smije se upotrijebiti svježe stajsko gnojivo. Dubina sadnje lukovica ovisi o varijetetu. Neki ljiljani stvaraju korijenje samo na bazi lukovice, dok ih drugi stvaraju i uzduž izdanka stabljike koji raste iz lukovice, a nalazi se ispod zemlje. Općenito, mogu se saditi tako da baza lukovice bude na dubini od 20 cm, a vrh prekriven s najmanje 5 cm zemlje. I ovdje je Madonin ljiljan (Lilium candidum), kao i njegovi hibridi, izuzetak. Oni se sade tako da im je vrh lukovice prekriven sa svega 2,5 cm zemlje.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Aco
Već proklijao Pridružen: 29 Srpanj 2018 Lokacija: Trenutna, ili? Status: Offline Bodovi: 226 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoje premjestio prosle godine u odprilike ovo doba I nije bilo nikakvih problema.
|
|
macorka
Mladi grm Pridružen: 02 Travanj 2012 Lokacija: Koprivnica Status: Offline Bodovi: 512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav.Imam jedno pitanje. Kada je najbolje preseliti ljiljane na drugo mjesto? Hvala
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
ajama
Cvjetni guru Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Andina
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepo ih je vidjeti, posebno u ove sive, tmurne dane. Onaj na prvoj slici u tvom zadnjem postu mi se najviše sviđa!
|
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
aurelia
Odrastao grm Pridružen: 25 Veljača 2016 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 1341 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepi su...bijeli su mi posebno dragi
|
|
Nisa
Neukroćena biljka Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017 Pridružen: 16 Ožujak 2013 Lokacija: Drinovci Status: Offline Bodovi: 3089 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije teško zaljubiti se u ovakve ljepotane
|
|
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
|
|
ajama
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
ajama
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ostaju u zemlji preko zime i svake godine su opet vani, stvarno malo traže, a puno daju...
Od orijentalnih miriši čitavo dvorište, pogotovo uvečer... |
|
Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
|
|
ajama
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasni su.što radite s ljiljanima.da li vadite ili ostavljate u zamlji
|
|
|
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Slava
Novo sjeme Pridružen: 15 Ožujak 2016 Lokacija: Slavonski Brod Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Vila2
|
|
vila2
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slava, kad ti ljiljan ocvate, odreži mu taj ocvali cviejt da ne troši energiju na stvaranje sjemena, a onda ih možeš ostaviti u tegli do jeseni, pa posaditi u zemlju, a po meni ih možeš i odmah nakon cvatnje staviti u zemlju pa neka tamo uvene ( ja bi napravila tako ), na godinu će izaći ponovo na tom mjestu, a ti samo pazi da ga posadiš na dobro mjesto, orijentalni ljiljani vole više vode nego azijati, a treba im naravno, sunca... nadam se da sam ti pomogla...
|
|
|
|
Slava
Novo sjeme Pridružen: 15 Ožujak 2016 Lokacija: Slavonski Brod Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobar dan!
Molim pomoc.Kupila sam u Kauflandu orijentalni ljiljan sa roza bijelim cvjetovima. rocvjetali su svi a donji listovi su poceli malo da se suse. Kako da ga odrzavam i sta treba da radim? Zalijevanje, gdje da ga drzim i sta da radim s njim nakon sto je procvjetao? Hvala!
|
|
Slava
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dragi moji....pozdrav!!
s obzirom da sam nova i da nemam blagog pojma o svijecu a volim ga molim vasu pomoc.kupila sam orijentalni ljiljan u kauflandu, rozno-bijele boje.tri komada u tegli visine cca 40 -ak cm. molim vas savjet sta da radim s njim.sada je u fazi cvjetanja....kako da zalijevam, da li da razdvajam stabljike ili da ostavim sve kako je?. sta se radi s njim kada prodje fazu cvjetanja? hvala!
|
|
Ivona
Već proklijao Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
najbolje je tako, neka priroda učini svoje
|
|
mariofiume
Novo sjeme Pridružen: 27 Listopad 2015 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 10 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
onda cekam proljece ????
|
|
Ivona
Već proklijao Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
neće niknuti dok se vremenski uvjeti ne poklope sa onim što mu treba da nikne.
Ljiljani cvatu proljeće , tako da do onda ništa. Nisam sigurna ali mislim ni da ga staviš u posudu i staviš u toplo neće samo tako cvjetati. Znam da zumbule i pojedine lukovice moraju biti na hladnom ili ili malo zarezati kako bih se potakla cvatnja. No za ljiljan nisam sigurna i ne znam točno koliko je potrebno da se aktivira. A gdje je posaditi i zašto ti se toliko žuri??? Da ti i nikne sada neće biti ništa od njega. Barem je moje mišljenje tako
|
|
Odgovori | Stranica 123 64> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |