Pomoć kod orezivanja voća |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 31 Ožujak 2015 u 22:16 |
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gigilou,
nije kasno...ja sam sadila sadnice rabarbare i artičoke početkom aprila... |
|
"Budi hrabra, a ostalo će doći samo."
|
|
Gigilou
Novo sjeme Pridružen: 03 Prosinac 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala arčik na iscrpnu informaciju. Neven i kadificu sijem uvijek, a rabarbaru ću ove godine, ako nije kasno.
|
|
Glog
Nedavno posijan Pridružen: 04 Veljača 2015 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Eko uzgoj starih sorata voca je odluka i od tog ne odustajem.
Puno je lakse u nekim trenucima posegnuti ( i jeftinije ) za otrovima ali kao i u svemu u zivotu ili hoces ili neces i ne postoji izmedu. Ima li tko kakva iskustva sa Buhacem u borbi protiv usiju? Iskreno,samo eko metode dolaze u obzir ali nemam vremena za kuhanje rabarbare 3 dana za redom i prskanje 3 dana za redom. I to je samo za usi a gdje su ostale bolesti... Ne zelim i ni fizicki jednostavno ne stignem to. Eko i Bio svakako ali mora biti i ucinkovito. I vise me privlace gotovi proizvodi za ekolosko tretiranje. Kad bi sad isao saditi pelin,buhac,kadificu,koprivu,duhan,preslicu,gavez..... Trebala bi mi jos jedna povrsina kao i vocnjak koji imam a da ne spominjem vrijeme oko odrzavanja toga pa spravljanja tih preparata i ucestalog prskanja. |
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E Arčik to ti djeluje ako je stairinska kadifica. Ove danas hibridne nemaju puno veze sem izgledom sa starinskim. Ja i ne osjetim miris novih, a pored starinskih od mirisa se nije moglo sjediti. |
|
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni je biljka znala biti crna od ušiju, rjeđe sam dolazila u vrt. Ako nema kiše ovo prima ulje je super za duži period. Ako padne samo ponovim špricanje, za svaki slučaj. |
|
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bauhaus je imao, ja kupujem u ovoj poljoapoteki http://www.vrtnicentar.com/. Prije sam blizu stanovala tog vrtnog centra, sad sam 100km dalje. Potraži na takvim mjestima. Možda se može i naručiti preko net-a. Na žalost ljudi ne znaju za taj proizvod. Na bazi ove repice ima i za kućne ljubimce učinkovit sprej, za buhe i krpelje. Cjena je možda do 40 kn, ali se razgađa. Meni boca bude i dvije-tri sezone. |
|
|
|
arčik
Odrastao grm Pridružen: 16 Rujan 2014 Lokacija: Brzi Brod Status: Offline Bodovi: 1121 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gigilou,
Recept protiv lisnih ušiju...
Rabrbara...usitnjeno lišće...oko 1kg u 5l vode...kuvati pola sata...prskati voćke tri dana za redom...Čaj je vrlo učinkovit protiv štetočina, npr. mravi, lisne uši, grinje, buhača.
Listovi rabarbare sadrže i za ljude otrovne sastojke.
U podnožju voćaka posejati neven...on sklapa prijateljstvo sa svim biljkama i podstiče zdravlje tla, a samim tim i zdravlje biljaka. Smanjuje napad lisnih uši jer privlači korisne insekte, kao npr. osolike muve......
Ja sam sejala i čubar...a ove godine planiram da ispod svake voćke zasejem kadificu...kako je neki nazivaju, "smrdljivicu"...tera lisne uši, a između krompira, krompirovu zlaticu...prošle godine nisam imala ni jednu...mislim na krompiru...
|
|
|
|
Gigilou
Novo sjeme Pridružen: 03 Prosinac 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uh, koliko informacija! Zahvaljujem. Ja sam baš tu jednu breskvu špricala sa BIO KILL, jer su mi u agrariji tako rekli, međutim bez uspjeha.
Imam još jedno pitanje, naime, imam drvo naranče uzgajano iz koštice. Dosta je debela stabljika, nikada nije cvjetala, sad me zanima da li se može cijepiti (kalemiti)? Inače, imam pravu naranču u velikoj vazi. Ovu divlju sam danas rezala, skratila bez veze, kasno sam se sjetila da bi se možda moglo kalemiti.
|
|
Glog
Nedavno posijan Pridružen: 04 Veljača 2015 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cini se da je puno kvalitetnija i bolja kombinacija Bijelo ulje sa npr. Bordoskom juhom.
Oba proizvoda su dozvoljena u ekoloskoj proizvodnji. Bijelo ulje je cak izvan skupine otrova,a dokazano je ucinkovit. Sto se tice Prime proizvodi ga i Bio Plantella. Radi se uglavnom o ulju uljane repice koja djeluje tako da gusi nametnike znaci nema aktivne tvari sto je po meni malo upitnog djelovanja... |
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
PRobaj pogledati na Ministarstvu poljoprivrede u tražilici da li ima šta zamjensko
https://fis.mps.hr/trazilicaszb/
|
|
Glog
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gdje nabaviti Prima ulje i koja je cijena?
|
|
Glog
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam,a vocke uzgajam na eko nacin i ovo je zbilja korisna informacija jer vec tjednima razmisljam kojom eko kombinacijom zamijeniti crveno ulje.
Crveno ulje ne koristim vec godinama a u tom mladom vocnjaku sa starim sortama voca nije koristeno nikad kao ni ostali preparati,otrovi.Hvala!. |
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jeste li pokušavali prima ulje za uši. Netreba ni karenca, eko je i ne treba dodavati nikakve druge stvari. To mi spasi cijeli vrt.
U zemljama EU ovo sredstvo nema karence, a koristi se u velikom broju kultura: za zimsko prskanje protiv prezimljujućih štetnika kao što su lisne uši, štitaste uši, jaja crvenog voćnog pauka i neki drugi oblici grinja, krvave uši, breskvinog moljca i mnogih drugih štetnika na vinovoj lozi, jabukama, kruškama, breskvama, nektarinama, šljivama, maslinama, agrumima, smokvama i ostalim voćnim vrstama. Za ovu namjenu PRIMA se koristi u koncentraciji 2-3%. Preporučujemo primijeniti insekticid PRIMA u kombinaciji s novim fungicidom na osnovi bakra - NEORAM WG. u vegetaciji se koristi i na ostalim poljoprivrednim kulturama kao što su jagode, voćke, povrće i sl. u koncentraciji 1-2%, a za suzbijanje grinja, štitastih uši i ostalih štetnika
http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proizvoda/sredstva-za-zastitu-bilja/insekticidi/kontaktni-insekticidi/prima |
|
|
|
Glog
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim.
Sto se tice lisnih usiju ako ne uzgajas vocke na eko nacin poprskaj ih sa bijelim uljem u kombinaciji sa nekim sistemskim insekticidom npr.Calypso. |
|
Gigilou
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zahvaljujem na savjetu i svakao ću tako postupiti. Stabla su još malena, imam ih 5 komada i u zemlji su. Jedna je baš u vrtu i stalno je bolesna - ima listove pune ušiju, pa sam grane skroz odrezala i svejedno ne pomaže. To su fine vinogradarske breskve. Ja sam iz Istre, tu nisu neke niske temperature, ali bura zna biti orkanska.
Imali smo jedno ogromno stablo gloga, ljudi nisu vjerovali da može tako narasti; što se tiče Gloga
|
|
Glog
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Breskve je u biti najlakse orezati od svih vocnih vrsta stablasica.
Ovisno o uzgojnom obliku npr. ako je rijec o vazi ostavljamo odredeni broj ramenih tj. 3 ili 4 osnovnih grana. Na svakoj ramenoj grani ostavljamo po nekoliko jednogodisnjih grana sa mjesovitim pupovima. Sve ostale prebujne i preslabe te one koje rastu prema unutrasnjosti krosnje ili prema van rezu se. Za breskvu je jos karakteristicno da slabo podnosi niske temperature pa se bri rezidbi ne reze do osnove nego se ostavlja mali "strljak". |
|
Gigilou
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja molim pomoć kod orezivanja bresaka. Hvala.
|
|
arčik
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
bugicaza5
Cvjetni guru Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tako je, negdje sam napisala i ja (a gle mene stručnjaka ) da se upravo vodopije sve do jedne moraju odrezati... a njih prepoznajemo po tome što rastu gotovo vodoravno - dakle ne kao grana u zrak. Barem su nama tako objasnili i kad orezujemo radimo upravo tako. Grane koje čine krošnju orezujemo isto po prilici i nikad ne bude greške. Gledamo da voćka ima izgled, da ne ide previše u visinu i da se glavne grane ne križaju i smetaju jedne drugima. To treba razrijediti, odrezati one koje smetaju.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |