Koje gljive |
Odgovori | Stranica 123 9> |
Korisnik | |
Matejjj
Novo sjeme Pridružen: 24 Srpanj 2013 Status: Offline Bodovi: 5 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Rujan 2013 u 11:43 |
Zasto nije moguce? Jeli nema slicni?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Novica Perović
Novo sjeme Pridružen: 27 Studeni 2012 Lokacija: Tanzania Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus Zamena sa opasnim gljivama nije moguća |
|
Novica Perović
Novo sjeme Pridružen: 27 Studeni 2012 Lokacija: Tanzania Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus Šešir je žutosmeđe boje,gladak i sluzav,kožica se guli obavezno jer je gorka,rub je podvijen. Jede se samo šešir,stručak je tvrd i žilav. Raste pod borovima,često. Klobuk: 4-10 cm,mesnat,izrazito sluzav po vlažnom vremenu ,sjajan,žuto-smeđih nijansi,guli se,ima podvijen rub,koji se kasnije ispravi. Cevčice: žućkaste,stare rupice su tamnije,kod mladih primeraka ima kapljice. Stručak: 5-7 x 1-1,5 cm,valjkast,žut,potom smeđast Meso: belo,žućkasto,nežno,tvrdo,prijatnog mirisa i ukusa STANIŠTE: pod borovima,obično na rubu šume,u travi,kao i žuti sluzavac,leti i naročito u jesenjim mesecima veoma česta i verna mestu rasta (gde ste ih brali biće ih opet ako niste oštetili micelijum prilikom branja) ZAMENA : SA OPASNIM GLJIVAMA NIJE MOGUĆA |
|
vule
Pustio korijenje Pridružen: 31 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 401 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
malko osvježiti temu
sa sunčanicama ,meni najboljim i prepoznatljivim,jučerašnja berba ova je bila največa,cm do 30cm i još desetak manjih,uglavnom ručak uspio sa dodatkom roštilja |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...je, ove Suillus granulatus......
ma daaaaaajjjj!!!!! ne ubijaj mi nadu!!!... a baš sam bila sva presretna kako sam ipak došla do branja iz fotelje!!...ma nije da je meni teško šetati šumama ( dapače.... :))) ali ovako bi mi malo titrao ego....znaš samo ja, moje,samo moje....... my precious... he he:)) p.s. da, iza mene je borova šuma ( ili ono što je ostalo od nje.... globalno zatopljenje, urbanizacija i ostale ljudske tvorevine uzele su danak.... |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aha slinavke - Suillus granulatus ili možda zrakasti boričari Suillus collinitus?
Ako su one onda to nema nikakve veze što ste tamo bacali ostatke gljiva, nego ima veze da je negdje u blizini neki bor, pa zbog njega rastu. Tvore zajedno mikorizu ili simbiotsku zajednicu. Onda, da li imaš negdje u blizini tih gljiva zasađen bor?
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...slinavke...gore slinava tamnosmeđa kožica koja se lako skida, bijelo/bijeložuto meso ugodna mirisa i okusa, dolje spužvica žute boje....
mma mislim da sam vidjela negdje ovdje na slici... |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kaj su to borovnjače???
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...no da se pohvalim...i dalje gljivarim kad stignem :)))))) ...no to nije ono čime se hvalim... ....sjećate se ideje gljivarenja iz fotelje? :)) eeee, u vrtu ispod smokve kao gljive nakon kiše :)) izraslo more borovnjača :))..nije da su top klasa ali sasvim jestive i što je najvažnije tamo smo zadnjih par god bacali ostatke ood čisšćenja gljiva.... paaaa... možda je slučajnost ali možda i ima nešto u tome... :)))))))))
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
,... ja danas bila u berbi.... neću stavljati slike...omastila brk :))))... ja ih volim svakako ali skoro najviše ovako: neoprane, suhe, iskidane, izrezne na manje ili veće komade svejedno...ubaciti u pedelu sa vrelim maslinovim uljem ili maslacem...mješati dosta često, dodati soli, mrvu papra ( ako je moguće neki nježniji-creni, bijeli, zeleni...ako ne i klasičan je super)..mješati, mješati, dodati 1-2 češanja sitno kosanog češnjaka i mrvu kadulje... pustiti tren da ulje uzme češnjak i na to doliti mlijeka ili vrhnja( 1 min da prokrčka i to je to)...ja obično nemam vrhnje pa stavim mljeko, pustim min dve da vri, dodam pregršt ljubljene mi kadulje i odozgora posipam brašnom da zgusne... nasuho, kao da solim, mješam, i to je to!! :)))...ondak umem komad kukuruznog ili raženog kruha i udavim se :))))))
...cijeli proces čišćenja i kuhanja ne traje više od 3-5 min... :)) bon apetit :) |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, to je Romano Božac.
Imaš ovdje njegove knjige:
Prva ti je o ljekovitosti gljiva.
2 i 3 su zapravo jedna velika enciklopedija od skoro 2000 vrsta (jedna nejde bez druge).
A 4 je zasebna knjiga od 300 vrsta. Kao početniku bi ti ova pod brojem 4 bila dovoljna.
Ove šampinjone možeš prpremati na sve moguće načine kao i kupljene šampinjone. Znači - pržene, dinstane, pohane, na roštilju, kao umak, u juhu ili u gulaš, na pizzu...ma sve što si zamisliš
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma svaka ti čast. Baš sam sretan. Sad mi reci - Božac - to je vjerojatno Romano Božac i postoji neka njegova dobra knjiga?
Drugo: imaš li kakvu preporuku kako najbolje i najjednostavnije pripremati ove gljive? (To mi možda i griva može reći) I još jednom - hvala! |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jedan od dobrih jestivih šampinjona - Agaricus abruptibulbus ili Agaricus silvicola. Po Bošcu obje vrhunski jestive gljive. Trebale bi imati lagani miris na anis, bademe, tj. marcipan. Meni osobno - odlične obadvije, konzumiram ih već godinama.
|
|
prepelica
Upravo klijam Pridružen: 12 Ožujak 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 149 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ove ljepotice su posvuda oko mene. Nemaju poseban miris, ne mijenjaju boju na dodiru i presjeku, dok su mlade listići su im bijeli, ali odmah prelaze u roza, pa sve tamnije da bi na kraju bile smeđe sa rozim odsjajem i dosegle širinu klobuka od 15 cm.
Rastu u voćnjaku, na rubu šume i hrpi prekopane zemlje. Kordi, što kažeš? |
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, ta kod ove gospođe je jestiva. Spada u puze (Armillaria). Ovo je vjerojatno obična puza - Armillaria mellea. Neki ih još zovu mednjače, migači, kljukači, zavisi kako u kojem kraju. Sve su one paraziti na nekim stablašicama. Tako se mogu zavući u vrtove i voćnjake i polako ubijati drveće i grmlje. Takav je najvjerojatnije slučaj i kod ove gospođe. Rastu na panjevima, na suhim stablima, polumrtvim stablima, bolesnim stablima, ili prividno na tlu iz podzemnih korijenja stablašica. Treba ih čim prije ukloniti, a kad su jestive može se u lonac s njima.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod gospođe rastu gljive u dvorištu. Znaš li Kordi o čemu se radi i kakve su to gljive?
<>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2105&PID=111730#111730 |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Kordi, pravi si. Nadam se da je neko zasladio brčiće vrganjima. Do sljedećeg branja.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
cordyceps
Već proklijao Pridružen: 08 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 155 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
1. i 3. su odlične jestive vrganjevke iz roda sluzavaca (Suillus), a to su slinavke - Suillus granulatus. Na mjestima uz borove znaju rasti u ogromnim količinama. Pripremati se mogu na sve načine kao i pravi vrganji.
Kožicu s klobuka možete prije oguliti jer je sluzasta i elastično žilava, a stvarno se lako skida.
2. je isto gljiva koja raste uz borove, a zove se borov čavlić - Chroogomphus rutilus. Isto je jestiv.
Da potvrđujem, 4 su mlade sunčanice.
A 5 ne mogu sa sigurnošću reći jer slike ne otkrivaju dovoljno. Čini mi se da bi mogla biti viskozna obojnjača - Volvariella gloiocephala, ali za potvrdu bi trebao vidjeti dobro poslikan stručak i pogotovo samo dno stručka koje kod ove vrste ima na dnu ima malu ovojnicu koja često ostane neprimjećena u tlu, ako se gljiva ne ubere pažljivo, tj. ako se ne ubere cijela. Ova na slici ima slomljeni stručak, pa ništa od potvrde toga. Nekom drugom prilikom dok ju bolje poslikaš...
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
4. Ovo je sunčanica ili me nema?
5. Ovo mi izgleda zločesto. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
3. Ove gljive je bila masa u travi. Sličilo mi je na vrganj. Ja sam željela pobrati, ali suprug kaže bolje da netko pobere i iskoristi, a ne da bacimo zbog neznanja. Zanima me je li jestiv, da se upucam odmah? Bili smo dobri, mlade sunčanice nismo dirali, ostavljali smo drugima, iako sutra ne idemo u gljivarenje.
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Odgovori | Stranica 123 9> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |