Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Koje gljive
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Koje gljive

 Odgovori Odgovori Stranica  123 9>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Matejjj View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 24 Srpanj 2013
Status: Offline
Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matejjj Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Koje gljive
    Objavljeno: 09 Rujan 2013 u 11:43
Zasto nije moguce? Jeli nema slicni?
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Novica Perović View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Studeni 2012
Lokacija: Tanzania
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Novica Perović Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2012 u 14:35
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus
Zamena sa opasnim gljivama nije moguća
Na vrh
Novica Perović View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Studeni 2012
Lokacija: Tanzania
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Novica Perović Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2012 u 14:31
Ovčarka,vučji hleb,zrnasti sluzavac
Suillus granulatus
Šešir je žutosmeđe boje,gladak i sluzav,kožica se guli obavezno jer je gorka,rub je podvijen.
Jede se samo šešir,stručak je tvrd i žilav.
Raste pod borovima,često.
Klobuk: 4-10 cm,mesnat,izrazito sluzav po vlažnom vremenu ,sjajan,žuto-smeđih nijansi,guli se,ima podvijen rub,koji se kasnije ispravi.
Cevčice: žućkaste,stare rupice su tamnije,kod mladih primeraka ima kapljice.
Stručak: 5-7 x 1-1,5 cm,valjkast,žut,potom smeđast
Meso: belo,žućkasto,nežno,tvrdo,prijatnog mirisa i ukusa
STANIŠTE: pod borovima,obično na rubu šume,u travi,kao i žuti sluzavac,leti i naročito u jesenjim mesecima veoma česta i verna mestu rasta (gde ste ih brali biće ih opet ako niste oštetili micelijum prilikom branja)
ZAMENA : SA OPASNIM GLJIVAMA NIJE MOGUĆA
Na vrh
vule View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 401
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vule Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2010 u 08:14
malko osvježiti temu
sa sunčanicama ,meni najboljim i prepoznatljivim,jučerašnja berba

ova je bila največa,cm do 30cm
i još desetak manjih,uglavnom ručak uspio sa dodatkom roštilja
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2008 u 22:23
...je, ove Suillus granulatus......


ma daaaaaajjjj!!!!smile229! ne ubijaj mi nadu!!!smile228... a baš sam bila sva presretna kako sam ipak došla do branja iz fotelje!!smile202...ma nije da je meni teško šetati šumama ( dapače.... :))) ali ovako bi mi malo titrao ego....znaš samo ja, moje,samo moje....... my precious... he he:))


p.s. da, iza mene je borova šuma ( ili ono što je ostalo od nje.... globalno zatopljenje, urbanizacija i ostale ljudske tvorevine uzele su danak....

Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2008 u 19:19
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

...slinavke...gore slinava tamnosmeđa kožica koja se lako skida, bijelo/bijeložuto meso ugodna mirisa i okusa, dolje spužvica žute boje....

mma mislim da sam vidjela negdje ovdje na slici...
 
Aha slinavke - Suillus granulatus ili možda zrakasti boričari Suillus collinitus?
Ako su one onda to nema nikakve veze što ste tamo bacali ostatke gljiva, nego ima veze da je negdje u blizini neki bor, pa zbog njega rastu. Tvore zajedno mikorizu ili simbiotsku zajednicu. Onda, da li imaš negdje u blizini tih gljiva zasađen bor?
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2008 u 17:46
...slinavke...gore slinava tamnosmeđa kožica koja se lako skida, bijelo/bijeložuto meso ugodna mirisa i okusa, dolje spužvica žute boje....

mma mislim da sam vidjela negdje ovdje na slici...
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2008 u 17:11
Kaj su to borovnjače???
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Listopad 2008 u 15:40
...no da se pohvalim...i dalje gljivarim kad stignem :)))))) ...no to nije ono čime se hvalim... ....sjećate se ideje gljivarenja iz fotelje? :)) eeee, u vrtu ispod smokve kao gljive nakon kiše :)) izraslo more borovnjača :))..nije da su top klasa ali sasvim jestive i što je najvažnije tamo smo zadnjih par god bacali ostatke ood čisšćenja gljiva.... paaaa... možda je slučajnost ali možda i ima nešto u tome... :)))))))))
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 17:08
,... ja danas bila u berbi.... neću stavljati slike...omastila brk :))))... ja ih volim svakako ali skoro najviše ovako: neoprane, suhe, iskidane, izrezne na manje ili veće komade svejedno...ubaciti u pedelu sa vrelim maslinovim uljem ili maslacem...mješati dosta često, dodati soli, mrvu papra ( ako je moguće neki nježniji-creni, bijeli, zeleni...ako ne i klasičan je super)..mješati, mješati, dodati 1-2 češanja sitno kosanog češnjaka i mrvu kadulje... pustiti tren da ulje uzme češnjak i na to doliti mlijeka ili vrhnja( 1 min da prokrčka i to je to)...ja obično nemam vrhnje  pa stavim mljeko, pustim min dve da vri, dodam pregršt ljubljene mi kadulje i odozgora posipam brašnom da zgusne... nasuho, kao da solim, mješam, i to je to!! :)))...ondak umem komad kukuruznog ili raženog kruha i udavim se :))))))

...cijeli proces čišćenja i kuhanja ne traje više od 3-5 min...  :)) bon apetit :)
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 16:31
Da, to je Romano Božac. 
Imaš ovdje njegove knjige:
Prva ti je o ljekovitosti gljiva.
2 i 3 su zapravo jedna velika enciklopedija od skoro 2000 vrsta (jedna nejde bez druge).
A 4 je zasebna knjiga od 300 vrsta. Kao početniku bi ti ova pod brojem 4 bila dovoljna.
Ove šampinjone možeš prpremati na sve moguće načine kao i kupljene šampinjone. Znači - pržene, dinstane, pohane, na roštilju, kao umak, u juhu ili u gulaš, na pizzu...ma sve što si zamislišWink
Na vrh
prepelica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 12 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 149
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje prepelica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 16:11
Ma svaka ti čast. Baš sam sretan. Sad mi reci - Božac - to je vjerojatno Romano Božac i postoji neka njegova dobra knjiga?
Drugo: imaš li kakvu preporuku kako najbolje i najjednostavnije pripremati ove gljive? (To mi možda i griva može reći)
I još jednom - hvala!
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 16:04
Jedan od dobrih jestivih šampinjona - Agaricus abruptibulbus ili Agaricus silvicola. Po Bošcu obje vrhunski jestive gljive. Trebale bi imati lagani miris na anis, bademe, tj. marcipan. Meni osobno - odlične obadvije, konzumiram ih već godinama.
Na vrh
prepelica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam


Pridružen: 12 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 149
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje prepelica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 13:32
Ove ljepotice su posvuda oko mene. Nemaju poseban miris, ne mijenjaju boju na dodiru i presjeku, dok su mlade listići su im bijeli, ali odmah prelaze u roza, pa sve tamnije da bi na kraju bile smeđe sa rozim odsjajem i dosegle širinu klobuka od 15 cm.
Rastu u voćnjaku, na rubu šume i hrpi prekopane zemlje. Kordi, što kažeš?
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 10:48
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Kod gospođe rastu gljive u dvorištu. Znaš li Kordi o čemu se radi i kakve su to gljive?Embarrassed

<>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2105&PID=111730#111730
 
Da, ta kod ove gospođe je jestiva. Spada u puze (Armillaria). Ovo je vjerojatno obična puza -  Armillaria mellea. Neki ih još zovu mednjače, migači, kljukači, zavisi kako u kojem kraju. Sve su one paraziti na nekim stablašicama. Tako se mogu zavući u vrtove i voćnjake i polako ubijati drveće i grmlje. Takav je najvjerojatnije slučaj i kod ove gospođe. Rastu na panjevima, na suhim stablima, polumrtvim stablima, bolesnim stablima, ili prividno na tlu iz podzemnih korijenja stablašica. Treba ih čim prije ukloniti, a kad su jestive može se u lonac s njima.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2008 u 00:09
Kod gospođe rastu gljive u dvorištu. Znaš li Kordi o čemu se radi i kakve su to gljive?Embarrassed

<>http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2105&PID=111730#111730
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2008 u 22:26
Hvala Kordi, pravi si.Thumbs%20Up Nadam se da je neko zasladio brčiće vrganjima. Do sljedećeg branja.Wink
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
cordyceps View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 08 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 155
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cordyceps Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2008 u 08:41
1. i 3. su odlične jestive vrganjevke iz roda sluzavaca (Suillus), a to su slinavke - Suillus granulatus. Na mjestima uz borove znaju rasti u ogromnim količinama. Pripremati se mogu na sve načine kao i pravi vrganji.
Kožicu s klobuka možete prije oguliti jer je sluzasta i elastično žilava, a stvarno se lako skida.
 
2. je isto gljiva koja raste uz borove, a zove se borov čavlić - Chroogomphus rutilus. Isto je jestiv.
 
Da potvrđujem, 4 su mlade sunčanice.
 
A 5 ne mogu sa sigurnošću reći jer slike ne otkrivaju dovoljno. Čini mi se da bi mogla biti viskozna obojnjača - Volvariella gloiocephala, ali za potvrdu bi trebao vidjeti dobro poslikan stručak i pogotovo samo dno stručka koje kod ove vrste ima na dnu ima malu ovojnicu koja često ostane neprimjećena u tlu, ako se gljiva ne ubere pažljivo, tj. ako se ne ubere cijela. Ova na slici ima slomljeni stručak, pa ništa od potvrde toga. Nekom drugom prilikom dok ju bolje poslikaš...
 
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2008 u 00:31
4.  Ovo je sunčanica ili me nema?



5.  Ovo mi izgleda zločesto.




Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Listopad 2008 u 00:27
3.  Ove gljive je bila masa u travi. Sličilo mi je na vrganj. Ja sam željela pobrati, ali suprug kaže bolje da netko pobere i iskoristi, a ne da bacimo zbog neznanja. Zanima me je li jestiv, da se upucam odmah? Bili smo dobri, mlade sunčanice nismo dirali, ostavljali smo drugima, iako sutra ne idemo u gljivarenje.











Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 9>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,332 sekundi.