Spremanje povrća za zimu |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
tyipe
Novo sjeme Pridružen: 15 Srpanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 18:09 |
i ja sam tak mrkvu spremila ove godine,narezanu. smrznutu ju stavljam direkt u lonac.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja mrkvu ledim tako da je isiječem na kockice i u vrećicu...kad je upotrebljavam ( u juhama, gulašima i sl) stavim iz vrećice koliko mi treba, ne odleđujem prije... ona jest gumasta kad se odledi, ali zato je ne ledim cijelu nego u kockicama...isto radim i s peršinom......špinat i cikoriju blanširam..a lani sam imala dosta artičoka i jednu sam vrećicu spremila blanširane, a jednu ne..mogu reći da nisam primijetila razliku kad sam ih kuhala...ove cu ih godine bez blanširanja spremiti...
|
|
malamaca
Novo sjeme Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam jesenas spremila mrkvu po Silvekinom receptu, u dravski pijesak, ali mi je već za mjesec dana skoro sva izgnjilila. Pa ne znam što ću ove godine, bilo mi je jako žao koliku sam mrkvu bacila. I pašternjak.
|
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, to je riječni pijesak. Stvar je u vlagi, slažem se. Naime, ovaj običan pijesak je daleko krupniji pa slabije zadržava vlagu i treba češće zalijevati, dok je ovaj drugi skroz sitan i od jeseni kad sam spremala, niti jednom još nisam zalijevala, i vlaga je gotovo ista kao tad.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da stvar je u optimalnoj vlagi, ne u materijalu - lako se i pijesak malo polije vodom ako se isuši - sitne dlačice su zapravo korijenje koje je u potrazi za izvorom vlage, to se i kod mene događa, a ovdje sam opisala kako ju spremam i stvarno mi dugo drži.
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=275 |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma onaj riječni pijesak. Osnovna namjena mu je za nabacivanje donjeg dijela kuće, pojas od fasade do zemlje.. a jesam objasnila..... pitat ću MM kako se još zove.. Ostalo mi od nekih davnodanih radova.. |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što je botovac?
|
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jučer sa išla u mali pregled stanja u podrumu i - spremila sam mrkvu u običan pijesak i u botovac. Ova iz botovca je kao da si ju sad ubrao, samo ima malo sitne dlačice po sebi, a ova u pijesku je počela truliti Ne kužim.. Ali kužim da više neće u obični pijesak.. Možda zato jer se obični pijesak više suši..?
|
|
TaTjana43
Odrastao grm Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pošto moja kćer ne voli "trave" i kiselinu, sve povrće osim korijenastog i krastavaca, očistim,posušim u kuhinjskoj krpi, narežem i spremim u škrinju. "kiselinu" kupujem. sve što se može tutnem u škriknju. zima je ipak duga, a sve je skupo.
tak da i u zimi ima svega..čak i "pečene"paprikei kukuruz. |
|
TaTjana43
Odrastao grm Pridružen: 12 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 1520 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ne blanširam ga. očistim, operem i pobrišem suhom krpom. pa u vrećice i škrinju. |
|
malamaca
Novo sjeme Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK, ajvar neću raditi jer ga ne jede nitko osim mene, a to je previše posla zbog jedne osobe. Ali dati ću prijateljici za ajvar. Dobila sam recept za kiseljenje repe.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od patliđana možeš napraviti ajvar, recept nažalost neznam |
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A krastavce vrlo jednostavno možeš i kiseliti pa ih imaš cijelu zimu za salatu
|
|
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malamaca, ja sam i krastavce zamrznula, samo sam stavljala u 3 vrečice, zbog mirisa. Koristim ih za čušpajz sa krumpirom, za salatu s mljevenom paprikom, a dobri su i sa vrhnjem. |
|
malamaca
Novo sjeme Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tikvice me okupirale, svaki tjedan na meniju je varivo od tikvica i bučnica, a već san cijelu ladicu u frizeru zatrpala ribanim i narezanim tikvicama, i nisam ih blanširala. Vidjeti ću kakve će biti. Još sam smrzavala i mahune ali njih sam blanširala. Ako bude dovoljno paradajza, čitaj: ako preživi napad plamenjače, budem ga kuhala, prvi put u životu. A da, imam cijeli džunglu krastavaca, samo sam ih sinoć ubrala 12 kom. i njima zatrpavam susjede, čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.Ako mii konačno nikne koja cikla probati ću Silvekin recept za preživljavanje preko zime.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ahaaaaa,e sad kužim(a štaš,plavuša u duši)
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj, možda sam bila malo nejasna - pijesak stavljam samo na dno kante da drži vlagu, a gore samo mrkvu jednu do druge i na drugu -ne sipam pijesak na njih nego su gore samo mrkve, i taj način mi je puno bolji nego da mrkve zatrpam cijele s pijeskom.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK,čitam tvoju poruku već 5 puta i nikak skužiti....zatrpaš pijeskom....a na kraju veliš da ti je taj način bolji nego onaj sa pijeskom??!Pa ovaj je sa pijeskom,koji je onda onaj"sa pijeskom "koji nije tako dobar?
I mi tako spremamo,u pijesak,samo kod mame jer ja nemam podrum.Nešto ubacim u škrinju no u pravu ste,mrkva je gumena ali grašak,recimo,mi je ok iz škrinje.
|
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam probala smrzavati korjenasto.. može biti da ogumeni.. Sandrizmo, možeš probati, stavi sad jedan paketić u škrinju pa za mjesec dana izvadi i probaj skuhati.. Razmišljam, možda bi bilo dobro mrkvu, npr. malo prokuhati pa onda staviti u škrinju. Pa onda usporediti okuse.. Spominjala sam negdje da ja blanširam karfiol, mahune, brokulu i tikvice, prokuham u vodi minutu, naglo ohladim vodom i u škrinju i okus mi je kao iz vrta. Ali sam recimo, primjetila, da kad karfiol ne blanširam (jednom mi se žurilo pa sam ga na brzinu frknula u škrinju), da je gumenjak! Ne znam.. A možda je malo problem i u tim vrećicama za zamrzavanje. One bi trebale biti propisane debljine (ne znam koliko mikrona, mislim da sam to našla u knjizi Gospodarskog lista pa ću potražiti poslije) da bi zadržavale okus i kvalitetu smrznutih namirnica, međutim, kako je po tim trgovinama sve više "šrota", tako su i te vrećice sve tanje i tanje, da bi se dobila što niža cijena pa možda malo okus ima veze i s tim, ili sigurno ima. |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja mrkvu spremam na ovaj način: napunim limenu kantu nekih 5-10 cm pijeskom. pa onda gore poslažem okomito mrkvu, po potrebi i 2 reda visine, pijesak prije toga zalijem, a kantu pokrijem na 3/4 nekim poklopcem i sve ostavim u podrumu - na ovaj način ostaje okusa kao ubrana sve do proljeće. Ponekad se dogodi da poneka počne gnjiliti pa ih tu i tamo provjeravam i takve maknem. Jako je bitno cimu ne odrezati sve do korijena, nego ju ostaviti nekih 1-2 cm. Ovako spremljena mrkva mi je puno boljeg okusa nego u pijesku, u pijesku nakon nekog vremena jednostavno izgubi okus.
Za cilku i rotkvu imam jedan mali dio na podu podruma ograđen ciglama i napunjen pijeskom - ciklu i zimsku rotkvu stavljam u mokar pijesak kao da ih sadim - poslažem ih jedno pored druge i lagano utišćem u pijesak (samo donja trećina je u pijesku)- također su do proljeća kao "nove". Naravno, i jedno i drugo malo polijem vodom ako se isuši, mada mrkva u kanti jako dugo drži vlagu, jedino onaj kutak u podrumu po potrebi zalijem. |
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |