Macerati |
Odgovori |
Korisnik | |
ognjenka
Novo sjeme Pridružen: 05 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 20 Svibanj 2011 u 09:18 |
Kupila sam centellu asiaticu u prahu. I mislila sam je razmutiti u makadamiji za tretiranje celulita.
Sad, pošto je to već osušena i mljevena biljka ne znam jel se to baš zove maceriranje - nisam tu baš doma s prirodnom kozmetikom, tek počinjem...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ćeš koristiti nešto finije za tijelo ( i ili) lice..... traba se macerirati u makadamiji, bademu, marelici i sl malo finijim uljima...... Takva maceriranja su odavno standard u prirodoj kozmetici.... |
|
http://studio-martina-natura.hr/
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja radim rakiju od cvijeta kadulje, zapravo liker jer ide i šećer.
|
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...da li neko radi pripravke od cvijeta kadulje?
...pitam jer sad cvjeta...
|
|
ognjenka
Novo sjeme Pridružen: 05 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 22 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imaš tu broj telefona, pa se raspitaj.
Nadam se da se ovo ne smatra reklamom, nemam ništa s njima jedino često kupujem kod njih.
A što mislite o maceriranju u ulju makadamije?
|
|
jjadra
Nedavno posijan Pridružen: 13 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 60 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A gdje kupite hladno prešano bademovo ulje, a da cijena nije boli glava (bar meni)? Svi govore o 1-2 proizvođača, pa ne vjerujem da su oni jedini koji imaju dobro ulje kod nas na tržištu?
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poznato je da se neven teško macerira tako da maceracija na suncu neće dati dobar macerat.
Najbolje je uzgajati svoj neven u vrtu po pravilima eko-uzgoja a može se i kupiti čaj od nevena. Ubrane cvjetove ili, još bolje, samo latice umočiti u hladno prešano djevičansko maslinovo ulje.To treba izgledati kao dosta gusta kaša.Posudu sa tom masom staviti na maceriranje u vodenoj kupelji.Plamen se podesi na najmanju temperaturu da voda u posudi nikako ne vrije.Samo tako temperatura maslinova ulja neće prijeći 70°C jer se ono ne smije pregrijavati.Vrijeme trajanja maceracije je 72 sata (ne nužno jednokratno). Macerat se zatim procijedi, dobro istisne pa zgusne u kremu pomoću pčelinjeg voska. |
|
bubamara_zg
Novo sjeme Pridružen: 01 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav....ne znam da li sam u pravu rubriku postavila temu, ali me zanima da li bi mi netko mogao reći da li se negdje može kupiti macerat nevena, htjela bi izraditi nevenovu mast.Hvala
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam dubokog i potpunog mišljenja da je puno prirodnije, ikonskije i energetski učinkovitije macerirati na suncu ( iako bagnja marija ima svoje prednosti naravno a njveća je manja kvarljivost).... ono što danas znamo tek su krhotine prave istine o načinu učinkovitosti bilja i svim faktorima koji djeluje na njega....
...tkva je slična priča s sušenjem bilja na "starinski " način u hladu, na tavanu i sl... i onim ( kako se suši SVO komercijalno bilje ) u sušarama gdje se ide od 30-60 stupnjva... mislim da niti 30 stupnjeva na tavanu gdje par puta dnevno okrećete bilje i 30 stupnjeva u sušari koja je velika limena prostorija deinitivno nije isto.... |
|
Semira
Pustio korijenje Pridružen: 22 Siječanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 429 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala cure na odgovorima.
Dobila sam nešto domaćeg maslinovog ulja pa sam u njega stavila lavandu. A neven sam stavila u bademovo ulje. Nadam se da će biti ok. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa ne bih baš rekla da se ljekovite tvari unište.Temperaturu zapravo ni
ne mjerim.Probavam toplinu prstom.Ne dopuštam nikad da se pregrije.
Macerirala sam neven na suncu i nisam dobila neki osobiti macerat.Latice su ostale narančaste kao da su konzervirane a ne "iscjeđene" i krema nije imala onu lijepu narančastu boju kakva bude kad se kuha u banja-mariji. A ovo s mjesecom, stvarno nisam znala |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
... da...ali moje je mišljenje da se tako i na tim temperaturama ipak previše zatople i unište ljekovit tvrai bilja koj inače ne bi bil uništene jer zagrijavanje na suncu nikad neće preći 35-40 stupnjeva... i hmm po mom mišljenju je puno prirodne sunčeve enrgije ( ali i mjesečeve) intergrirano u preparat kad je rađen na suncu pogotovo zbog vremenskog roka u kojem se to odvija i mjena sunca i mjeseca...
..kuhanjem na 70 stupnjeva na banja mariji se sve više "iskuha" pa naravno da je manje kvarno ili uopće nije :)))
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam se uvjerila da je bolje, brže i efikasnije macerirati u toploj
vodenoj kupelji.Naročito neven koji se teško macerira na suncu.Gospina
trava da.Ona će se sasvim dobro izmacerirati na suncu.I to uvijek radim.
Neven ubacim u maslinovo ulje u emajliranoj posudi sa ručicama a posudu uronim u drugu veću posudu sa stalno toplom vodom tako da ne dodiruje dno (mi to u dubrovačkom kraju zovemo banja-marija ).Temperatura ulja sa nevenom ne smije prijeći 60-70°C radi maslinova ulja koje se ne smije pregrijavati.Proces maceracije traje 72 sata. Na kraju se procijedi kroz lanenu krpu i imate odličan macerat nevena koji se ne kvari. |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja se profesionalno bavim fitoterapijom, aromaterapijom i izradom individualne prirodne kozmetike pa sam možda jedna od onih koja ti može odgovoriti...
Hladnoprešano laneno ulje je super, sve 5, krcato nezasičenih masnih kiselina, izrazito brzo ulazi u kožu, ima prirodna svojstva da steže cirkulira i u australiji se koriti kao prirodan "botox" NO što je više u nekom ulju nezasičenih masnih kiselina( uz neke druge stvari) to je ono brže kvarljivo... upravo zato jer te nms su spojevi koji reagiraju sa kisikom i zbog čije reakcije ulje "oksidira" iliti užegne iliti se pokvari...
Laneno ulje je poznato po tome da ako je baš hladnoprešano onda oksidira u roku od 2 tjedna od kada je napravljeno ( ako je pri pakiranju korišten komprimirani dušik onda duže traje tj proces oksidiranja počinje od trena otvaranja boce)... daklm, laneno ulje ne na maceriranje osim ako nemaš neke druge preduvjete postupanja sa njim... pakiranje, hladnjaci i sl.. i naravno - svijetlost i toplina pogotovo pogoduju kvarenju ulja....
Za kućno maceriranje su pogodnija neka stabilnija "teža" ulja koja i imaju vrlo mali udjel nmk... poput domaćeg maslinovog, već isfuranog badema, dobrog hladnoprešanog suncokreta ili dobrog sezama...
Ako se macerira neka aktivna biljna komponenta - što bismo rekli nšto iz neke trave onda ono što vam je bitno - nije da to ulje imate trenutno doma!:)) nego da je to ulje sposobno preživjeti proces maceriranja ( koji je najčešće - zavisno od točne biljke koja se macerira- na izvoru topline i svijetla), da je nakon toga stabilno sa tim biljnim komponentama - što bismo rekli sa nečim u sebi se sporije kvari i na kraju da je jioš uvijek dovoljno aktivno sa dovoljno nmk,otopljenih ljekovitih tvari matičnebiljke baznog ulja - da ulje bude sposobno ući u kožu i zajedno sa sobom donjeti i te aktivne tvari biljke koju smo macerirali u njemu....
Štogod da se izmacerira sa sobom ponese i dio čestica i/ili soka biljke sa kojim radimo ( ako s radi u kućnim uvjetima) i onda te tvari oko sebe šire kvarenje ulja što se često vidi kao mucasti takog na dnu boce koji se pojavi nakon par mjeseci... da bi se reakcija što sporije odvijala najbolje je držati u frižideru ili bar na nekom jako hladnom i mračnom mjestu...
Ako je bazno ulje u kome se macerira rafinirano ( što bismo rekli iz njega su pročišćene i filtrirane sve veće molekučle - koj su u principu ljekovite i čine veliku srž tog ulja) onda je proces kvarenja macerata puno sporiji ali onda nam je većina ljekovitosti u njemu samo iz biljaka koje meceriramo a samio smo sebi uskratitli blagodati samog baznog ulja koje postaje "mrtvo"... e sad.... svakome po njegovom iskustvu i mogućnosti je da izavbere...
Za neven je najlakše skupiti latice, malo prosušiti i bućnuti ih u domaće maslinovo ulje.... na sunce 3-4 tjedna i to je to :), prosušiti dan ( kao i kantarion) sa ispari voda iz soka biljke koji pogo9duje kvarenju.
|
|
Semira
Pustio korijenje Pridružen: 22 Siječanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 429 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanima me može li se raditi macerat u lanenom ulju?
Radila bih macerat od nevena. Na više mjesta sam naišla na različite podatke, pa me zanima kako vi to radite. Da li ga držite u tamnoj ili svijetloj flašici na suncu? Znam da poslije ide u tamnu flašicu i na hladno. Molim da napišete vaša iskustva. Hvala |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |