Kičica - Centaurium erythraea |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 31 Kolovoz 2012 u 12:28 |
Hvala Fermina na vrijednim informacijama kao i uvijek
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Fermina-Daza ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kičica je jako gorka ali u tome i jest njena vrijednost.
Ja baš ne bih uzimala kičicu u nekoj mješavini zato što je kičicu bolje ne kuhati.Uzme se žličica usitnjene suhe droge i prelije sa 1/4 l hladne vode.Nakon 12 sati procijediti i pomalo piti. Ali najbolje je od nje napraviti tinkturu koje se uzima 15-20 kapi dnevno kod želučanih smetnji, problemima sa jetrom i žuči, pojačava apetit, čisti krv... A kažu da se od nje i mršavi. E sad ako pojačava apetit, nisam baš uvjerena u to. Mogla bi pomagati i u borbi protiv anoreksije.. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
Nisam ni ja...čekam priliku!
Al samo u mješavini sa drugim biljkama i to jako-jako malo! Vele da je strašno jaka! |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Nabrala ju ovog ljeta
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Lovro ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 18 Rujan 2010 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 4174 |
...malu-malu količinu umiješati uz drugo bilje kod pripreme čaja...
![]() |
|
Varaždin, stari moj grad!
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
biljka koja je iznimno dobra po tradicionalnoj medicini za sve poremećaje izmejne tvari, poticanja metaboliznma pa čak ( u kombinacaijama i za regulaciju žljezdi sa unutr izlučivanjem). Najučestalija upotreba je naravno kod probavnog sustava, kod tegoga sa želucom, jetrom i pogotovo žuči. Iznimno gooooorka okusa koji malo šta može prekriti, mora se piti na gutljaje da zgog prevelike gorčine ne bi izazvala povračanje...oprez kod izrazitih problma sa žuči, i želucom sa dozom....
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....pripada porodici Gentianaceae....
...rod Centaurium - kičica u Hr je zastupljen sa 5 vrsta ( prema R. Domac )...
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |