Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Zanimljivosti o cvijeću i biljkama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Passiflora u kulinarstvu
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Passiflora u kulinarstvu

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
zlatnadolina View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 30 Travanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 61
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje zlatnadolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Passiflora u kulinarstvu
    Objavljeno: 04 Lipanj 2010 u 12:54
Koja god vrsta bila , jednostavno ju obožavam poseban cvijet.Hvala svima za prelijepe slike Isusove krune, fantastične boje.

Triši hvala za trud na sadnicama.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Kolovoz 2009 u 12:11
U ishrani se koristi samo Passiflora edulis (marakuja ili Passion fruit). Koliko sam čitao postoje i pasiflore koje u plodovima imaju alkaloide, odnosno otrovne supstance pa mislim da ne treba eksperimentisati ako nismo sigurni da je u pitanju marakuja.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Status: Offline
Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Ožujak 2009 u 12:45

to je passiflora caeruela

Na vrh
FranjicaZG View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 10 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 4567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje FranjicaZG Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Svibanj 2008 u 20:48
Pojma nemam kako se zove ali je u Nizozemskoj jedu, kao smokvu, može se oguliti kožica ali jedu je i s njom, moram priznati da mi je i okus sličan smokvi
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2008 u 12:17
Ovakva je i u mom susjedstvu (barem mi se čini ).
Zna li netko kako se zove, latinskiQuestion
Na vrh
Neni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 19 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 56
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Neni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2008 u 21:10
evo jedna pasiflora slikana na Lopudu
cvijet
 
plod
ljubičica
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Svibanj 2008 u 12:38

U mom susjedstvu ima živica od pasiflore.Ima plavkaste cvjetove iz kojih se razviju žuto-narančasti plodovi šljivastog oblika.Nitko ih ne jede, valjda iz straha.Je li to maracujaQuestion

Znam da je samo jedna od 400 vrsti pasiflore ljekovita.Zove se Passiflora incarnata. Ali kako je prepoznati? Net mi ne pomaže baš puno u tome.
Zna li netko?
Ili da postavim pitanje ovako: po Istri i Dalmaciji ima puno pasiflora po vrtovima, plavkasto-ljubičastog cvijeta.Da li netko zna da li se ta pasiflora rabi u ljekovite svrheQuestion
Na vrh
flora View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 211
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje flora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2008 u 18:04
plod pasiflore = marakuja, maracuja; tek toliko da bude malo bliže, jasnije Smile
Na vrh
patuljak View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 27 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 76
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje patuljak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2007 u 11:33
Na moru!!! 
Na vrh
Dorotea View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 25 Studeni 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 56
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dorotea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2007 u 02:21
pa gdje to serviraju sladoled od pasiflore?
http://venus.hooxs.com/portal.htm
Na vrh
patuljak View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 27 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 76
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje patuljak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Prosinac 2007 u 00:08
Ja sam sazreli plod iskoristila tj. probala, domaćin mi ovo ljeto pokazao od ploda do sjemenke... Sjeme nisam htjela jer... nemam adekvatan prostor za prezimljavanje biljaka, pa...

Ali, nisam sigurna niti koja je to passiflora!!!  Ovo ljeto sam gledala puno slaloled od iste!!! Naravno, da ne znam koje... budući sam početnik!! !Cry

Ažurirao patuljak - 30 Prosinac 2007 u 00:09
Na vrh
Dorotea View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 25 Studeni 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 56
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dorotea Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Prosinac 2007 u 23:40

nije mi ovo bas jasnosmile85. Da li se plodovi koriste dok su jos zeleni (npr kod passiflore caeurele) ili kad plod pocrveni i sjemenke sazru i odakle piotice ovaj recept?

a sjemenje nikako baciti nakon faze cjedjenja nego ponuditi clanovima cvijetinfo a narocito ako je u pitanju ova crvena passifloraThumbs%20Up

http://venus.hooxs.com/portal.htm
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2007 u 20:37
Od pasiflore tj. isusove krune, sirovi plodovi odlično utažuju žeđ i može se praviti sok. i džemovi, likeri i sorbeti.
 
Evo jedan jednostavan recept:
 
12 zrelih  plodova passiflore
cca 120 grama šećera
Grančice metvice
 
 
Prvo je potrebno izdubiti plodove passiflore i dobro ga procjediti kroz cjedilo. Nakon toga odbacite sjemenjke a sok koji ste dobili cjeđenjem, stavite na vagu i izvažite ga.
 
nakon što ste ga ivagali, stavite u njega šećer i to onoliko koliko je polovica od ukupne težine soka.nakon toga treba dobro mješati dok se šećer ne rastopi.
 
Sada se stavlja na zamrzavanje u hladnja. kada se djelomicno smrzne, treba ga snazno istuci i staviti ponovo na hladjenje.
 
posluzuje se tako da ga djelomicno smržnjen stavi u casu i ukrasi sa malenim grancicama metvice.
 
I nakon toga dobar tek!!!


Ažurirao administrator - 27 Prosinac 2007 u 20:38
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.