Velika - Park prirode Papuk |
Odgovori |
Korisnik | |
dzomba
Trajnica Pridružen: 16 Kolovoz 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 2454 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 19:51 |
Lijepo mjesto..vidim ima i veci izbor gljiva !
|
|
Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla Covjeku Ce Preostati Samo Njegovo Genealosko Stablo Da Nad Njim Place.. |
|
Sponzorirani linkovi | |
kat.rea
Cvjetni guru Pridružen: 06 Studeni 2008 Status: Offline Bodovi: 5433 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti Gogo!
Mene su slike vratile ohoho godina u prošlost, navrla su sječanja na neka lijepa prošla vremena... ali i neka ne baš lijepa, jer sam se kao dijete skoro utopila na jednom od bazena . No ipak je puno više lijepih... izleti i kupanja na bazenu sa školom, sa prijateljima ili rodbinom, sindikalne fešte u jednom drvenom objektu kao onaj sa početka teme, a bilo je i puno radnih dana provedenih na veličkom području.
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasne slike gogo. Prije dosta godina sam bila u Velikoj na bazenima i Ružica gradu pa mi je tvoja reportaža dobro došla kao podsjetnik na ovo predivno mjesto koje vrijedi ponovno posjetiti i uživati u prirodi.
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
......prelijepe slike....vratilo me u proslost.....MM je bio u vojsci ,onoj iz yu , u Slavonskoj Pozegi, pa smo prilikom jedne od mojih posjeta prenocili u Velikoj u nekom hotelu tipa hostel za mlade ili za ekskurzije....da li jos uvijek postoji taj objekt......setali smo po sumama.....bila sam odusevljena prirodom....nismo vidjeli potoke i tvrdjavu sto znaci da treba ponovo doci.....
|
|
antonija
Cvjetni guru Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasno, to sam posjetila i još park prirode Jankovac, lijepa je Slavonija
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
Kiki-ko?
Cvjetni guru Pridružen: 10 Veljača 2010 Status: Offline Bodovi: 6667 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Da imam rep mahala bi s njim
|
|
VILMAČ
Odrastao grm Pridružen: 19 Srpanj 2010 Status: Offline Bodovi: 1530 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasne jesenj prezori mali gogo! hvala na trudu i prezentaciji tih ljepota nama koji smo prilično daleko!
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mali Gogo, prava uživancija. Prošli sam mjesec i sama bila u P.P. Papuk, zadržali smo se u Ružica gradu iznad Orahovice, a vidi koliko još divnih mjesta ima. Rekli su mi da je i Jankovac predivan.
No ja nisam tako blizu, ali vi koji ste bliže zaista možete uživati u predivnoj prirodi. Iako sam ljubitelj mora i morskih prizora, uvijek mi zastane dah kad vidim zelenilo gorja ili šumu,jezere, rijeke, potočiće, ta naša zemlja ima prirodu na kojoj joj svako može pozavidjeti.
Gdje god bio slikaj i slikaj - obožavam gledati.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Pinus
Neukroćena biljka Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lijepe slike i još ljepša reportaža. U Svibnju sljedeće godine evo mene u Velikoj . Kako je velika Velika ?
|
|
1234DRENOVA
Mladi grm Pridružen: 10 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 535 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
prekrasna priroda
|
|
baka
Cvjetni guru Pridružen: 14 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 14388 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajme predivne li prirode! Tko može nek ode i osobno,Tija predivan izlet.
Gogo baš ti hvala na sličicama!
|
|
proljeće
Cvjetni guru Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Gogo napravio si prekrasnu reportažu, uživala sam.
|
|
mali gogo
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Mladi grm Pridružen: 20 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 780 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako voli vodu, onda je Velika stvorena za njega.
Svuda po brdu izbijaju neki mali izvori vode i tvore potočiće.
Kroz šumu i samo mjesto protiču dva velika potoka, skoro rječice: Dubočanka i Veličanka. Ali stvarno čovjek ostane fasciniran koliko tih malih izvora ima. Gdje god kreneš naletiš na neki mali izvor vode. I to pitke vode.
Ljeti je na bazenima u Velikoj užasna gužva.
Stvarno možeš organizirat jedan krasan izlet. Roštiljanje u onim malim vodenicama, šetnja po prirodi, planinarenje do Veličkog grada i na kraju kupanje na bazenima.... cijeli dan ti je ispunjen.
A stvarno car među izletištima u Slavoniji, bar što se vode, slapova i potoka tiče, je Jankovac. Možda odem jedan vikend da to uslikam pa ću vam postavit fotografije da vidite. Kao u zemlji čuda. Ne možeš vjerovati da takva ljepota postoji kod nas.
|
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
Tija
Cvjetni guru Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo još jedne ideje kud drugo proljeće na izlet.......dragome će se svidjeti jer ima njemu važan element, vodu. Prekrasno, a naše.
|
|
mali gogo
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To je Velički grad. Ustvari se radi o manjoj utvrdi.
Evo što pišu na stranicama Parka prirode Papuk:
"Sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak, nalaze se ruševine manjeg tvrdoga grada - Veličkog grada. Grad je mogao nastati u 13. stoljeću i bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a nakon dolaska Turaka postaje vojnička postaja. Utvrda se tlocrtnom kompozicijom dosta razlikuje od svih građevina na ovom području, a ima izdužen peterokutni tlocrt koji se sastoji od branič-kule sa sjeverne strane i dvorišta sa južne strane. Ulaz u grad je s istočne strane zaštićen slobodno postavljenim zidom. Branič kula ima približno trokutast tlocrt, čija sjeverna fasada djeluje monumentalno, poput prove broda, a svojim bridom je dobro orijentirana prema sjevernim nepogodama i vjetrovima. U unutrašnjosti je kula imala četiri kata, a na dva kata bio je u sjevernom kutu kamin, što upućuje da su služili za stanovanje. Posljednji kat je bio drveni što je vidljivo iz položaja drvenih greda u zidu, a služila je isključivo za obranu. Danas je Velički grad samo djelomično sačuvan, no još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara jer do njega vodi markirana planinarska staza."
Tekst je kopiran sa stranice:
|
|
Slavonijo, zemljo plemenita, vele ti si lipo uzorita. Okićena zelenim gorama, obaljana četirim vodama, na priliku zemaljskoga raja.
|
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Predivno. Koji je ovo stari grad?
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Prekrasne slike prirode!
|
|
mali gogo
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osim poznatih bazena na izvoru tople vode od 27°C, u Velikoj postoji i izletište u šumama Papuka, stari Velički grad, prekrasna priroda, nebrojeno potoka i malih izvora vode.
U izletištu su napravljene i male vodenice koje vrte janjce ili prasce na ražnju . Djeca, a i poneki od nas odraslih, se obožavaju igrati u potoku oko tih vodenica.
U svakom slučaju, Velika je još jedan od bisera naše Slavonije i slavonskih planina , koji se obavezno mora posjetiti kad se dolazi u ove krajeve.
(Fotografirao sam u nedjelju, 10.10.2010., u popodnevnim satima)
|
|
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |